Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Peru

Peru is een groot land met een verschillend klimaat. In het Noorden kan altijd een bui regen vallen en is de temperatuur continu warm. Vooral in het Oosten van het land, de Amazone, kan het in de maanden januari tot en met maart of april flink regenen. In het Midden en Zuiden is het over het algemeen iets minder warm, meer het hele jaar door droog. De kuststrook bestaat hier dan ook uit woestijn waar nauwelijks een druppel regen valt. De hooglanden kennen weer een ander klimaat. waar een duidelijk onderscheid is tussen een droog en nat seizoen. Wat overigens niet betekent dat je in het droge seizoen geen bui regen kunt verwachten. Loop je de Inca trail? Neem dan ook altijd regenkleding mee.Over het algemeen zijn de maanden mei tot en met augustus de beste reistijd, al kan in het Zuiden, bijvoorbeeld in de omgeving van Nasca, het hele jaar door prima gereisd worden.

Noord-Peru

Midden- en Zuid-Peru

Reisadvies

Peru is niet het meest veilige land van Zuid-Amerika om in te reizen. In kleine steden en dorpen op het platteland hoef je je weinig zorgen te maken. In grote steden als Lima, Arequipa, Tacna en Cuszo is het verstandig alert te zijn. Overvallen komen regelmatig voor, maar zolang je niet te ver afdwaalt van de toeristische gebieden in grote steden en niet 's avonds over straat gaat, loop je relatief weinig risico. Neem wanneer het donker wordt altijd een taxi en dan het liefst een taxi geregeld door je hotel. Overvallen dmv taxi's komen ook regelmatig voor.

Verder is het verstandig heel goed op je spullen te letten tijdens reizen met het openbaar vervoer. Verlies je bagage niet uit het oog op busstations en leg tassen vast wanneer je reist in nachtbussen. Het zelfde geldt voor reizen met de boot. Vooral lange-afstand boten die in of richting de Amazone varen, staan bekend als diefstal gevoelige plekken. Ook is het verstandig niet te reizen met de allergoedkoopste busmaatschappijen. Je kunt beter reizen met een busmaatschappij die bekend staat om een goede reputatie op het gebied van veiligheid, bijvoorbeeld Cruz del Sur.

Dat gezegd hebbende is Peru een land waar je prima in kan reizen, zolang je je maar aan bepaalde voorschriften houdt.

Check voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Peru.

Visa zaken

Als Nederlander heb je voor een reis naar Peru geen visum nodig. Je mag maximaal 90 dagen zonder visum in het land verblijven. Wil je langer in Peru verblijven? Neem dan contact op met de Peruaanse ambassade in Den Haag. Check voor vertrek wel altijd de laatste stand van zaken.

Inentingen

Voor een reis naar Peru zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden, ongeacht verblijfsduur, vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en geelzucht aanbevolen. Check voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Peru.

Feestdagen & festivals

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen
25 maart Goede Vrijdag
27 en 28 maart Pasen
5 mei Hemelvaart
24 juni Inti Raymi
28 juli Onafhankelijkheidsdag
8 oktober Battle of Angamos
25 en 26 december Kerst

Vliegtickets

Vliegen naar Lima kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan rond 12 uur en 45 minuten. Een retour vliegticket naar Lima boek je vanaf €600 per persoon via KLM, WTC of Vliegtickets.nl

Dagbudget

Peru is niet het allergoedkoopste land in Zuid-Amerika, maar zeker ook niet het duurste. Het is flink minder duur dan buurland Chili en zeker ook niet zo duur als bijvoorbeeld Argentinië of Brazilië. Onderstaand vind je een reëel dagbudget voor backpackers. 

Backpacker €30-40
Backpacker + €€ €40-50