Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Colombia

Door de ligging dicht bij de evenaar, is het klimaat in Colombia redelijk stabiel en fluctueren temperaturen door het jaar heen niet veel. Landinwaarts vind je echter bergen, die maken dat er in centraal Colombia twee droge seizoenen zijn; van december tot en met februari en in juli en augustus. De beste reistijd voor Colombia valt dan ook in die maanden. De Caribische kust is daarbij het gehele jaar door vrij droog, terwijl er aan de Westkust het hele jaar regen valt. 

Colombia

Reisadvies

Het officiële reisadvies voor Colombia is wisselend. Naar een groot deel van het Zuiden wordt reizen sterk afgeraden, terwijl andere delen weer een positief reisadvies mee krijgen. Hoewel Colombia zeker nog worstelt met criminaliteit en een gewapend conflict, is de veiligheid er sinds de afgelopen jaren enorm toegenomen en reizen steeds meer mensen naar Colombia. Het is af te raden 's nachts te reizen, maar verder volstaan de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen op dit moment. Check voor vertrek wel altijd even het actuele reisadvies voor Colombia

Visa zaken

Als Nederlander heb je voor een reis naar Colombia geen visum nodig. Bij aankomst in het land ontvang je een stempel in je paspoort, waarmee je 180 dagen in Colombia mag verblijven. Ben je van plan langer naar Colombia te gaan? Neem dan even contact op met de ambassade in Den Haag.

Inentingen

Voor een reis naar Colombia zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden, ongeacht verblijfsduur, vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en gele koorts sterk aangeraden. Ook komt er, met uitzondering van de grote steden en Noordkust, in Colombia malaria voor en wordt aanbevolen malariapillen te slikken.Check voor vertrek de actuele vaccinaties voor Colombia

Sinds eind 2015 is er eveneens sprake van het Zika virus, dat wordt over gebracht door muggen die overdag steken. Hoewel er nog veel onduidelijk is over de gevolgen van een besmetting met Zika, is het aan te raden je voor die tijd goed te laten informeren en anti muggenmaatregelen te nemen. 

Feestdagen & festivals

1 januari Nieuwjaarsdag
27 en 28 maart Pasen
15 en 16 mei Pinksteren
20 juli Onafhankelijkheidsdag
18 oktober Columbusdag
25 en 26 december Kerstmis

Vliegtickets

Vanaf Amsterdam Schiphol kun je rechtstreeks vliegen op Bogota. De vliegtijd bedraagt dan ruim 11 uur. Een retour ticket boek je vanaf ongeveer €480 per persoon.

Dagbudget

Colombia is geen heel duur land om door heen te reizen. Binnen Zuid-Amerika is het zelfs een van de goedkopere landen. Onderstaand vind je een reëel dagbudget, inclusief overnachtingen, eten en transport met het openbaar vervoer. 

Backpacker €25-30
Backpacker + €€ €30-40