Wat heeft onze wereldreis gekost?

Kosten wereldreis GvdW 0896

Misschien wel de meest gestelde vraag. Na natuurlijk welke bestemming ik het gaafste vond Knipogen. Dat tweede blijft lastig om te beantwoorden, maar de kosten hebben we wel goed inzichtelijk. Controlfreak die ik ben, heb ik voor onze wereldreis een hele excel gemaakt met dagbudgetten per land en aanvullende kosten, zodat we een goed beeld hadden wat we bij elkaar moesten zien te sparen. Tijdens de reis zelf heb ik in diezelfde excel bij gehouden wat we daadwerkelijk uitgaven per land, omdat ik niet na 5 maanden er achter wilde komende dat we al door 70% van ons totale budget zouden zijn...Hoewel we deel 1 van onze reis financieel supergoed afsloten en lekker ruim in ons jasje zaten, veranderde dat hard toen we aan deel 2 door de South Pacific begonnen Roepen. Man man, het geld vloog er uit! Uiteindelijk hebben we dan ook onder aan de streep behoorlijk wat meer uitgegeven dan begroot, maarrrrr dat is wel heel berekend gebeurt. Vandaag vertel ik je wat onze wereldreis ons nu precies heeft gekost. Inclusief overwegingen en redenen waarom we iets wel/niet deden. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

 Budget voor we op wereldreis gingen. Voor we op reis gingen, wisten we zeker dat we vrijwel alle landen in Zuid-Amerika wilden gaan bezoeken, misschien ook Antarctica, een stuk of 2-3 eilanden in de South Pacific en daarna wat losse bestemmingen in Azië zoals Noord-Korea, Bhutan en Iran. Hoewel verder niets vast stond en we ook niets hadden geboekt, hadden we voor deze 'route' wel uitgezocht wat het ons zou gaan kosten. Onderaan de streep kwamen we voor een jaar uit op zo'n €18.000 per persoon. Inclusief verschillende vluchten, extra uitgaven voor gave tourtjes en op basis van een backpacker+ bestaan, met soms een tikkeltje meer luxe. Je kunt duidelijk voor minder geld een jaar lang reizen, maar dan moet je voor andere delen van de wereld kiezen. We wisten dat er in Zuid-Amerika een aantal erg dure landen tussen zouden zitten, om nog maar niet te spreken over die paradijselijke eilandjes in de Pacifische Zee...Daar kozen we dus bewust voor.

Kosten wereldreis 2 GvdW 1494

Het eerste deel van onze reis, door Zuid-Amerika, verliep budgettair perfect! Antarctica werd het uiteindelijk niet en ook Bolivia en Paraguay skipten we, maar we namen alle tijd op de Galapagos eilanden, maakten onverwacht kennis met het te gekke Trinidad & Tobago en voegden ook Frans-Guyana toe. Toen we uit Zuid-Amerika vertrokken bleven we ruim binnen het budget dat we voor dit deel hadden gereserveerd. Tot zo ver dus super!

 Spenden met die hap! En toen stapten we op het vliegtuig naar Frans Polynesië. De eerste bestemming in de South Pacific. We kwamen er al snel achter dat we de kosten voor deze regio hadden onderschat. Big time zelfs Onbeslist. Dat zat 'm eigenlijk niet in de dagelijkse kosten; dat klopte nog wel aardig. Zeker omdat we veelal in simpele appartementjes verbleven, waar we ook lekker zelf konden koken bijvoorbeeld. Wat echter de kosten flink opdreef waren enerzijds de tourtjes (boottochtjes, duiken, snorkelen) en anderzijds vooral ook de vluchten. Zowel binnenlands tussen de eilanden als tussen landen onderling. Van tevoren hadden we gehoopt en gedacht dat we regelmatig een (cargo) boot zouden kunnen pakken. Tussen veel eilanden gaat er namelijk wel zo'n boot. Een hele ervaring en bovendien lekker goedkoop. Het probleem was echter dat dit in de praktijk niet werkte. Die boten vertrokken te pas en te onpas, waardoor je zo maar een week op een oninteressant eilandje kon komen te zitten. Of vervolgens net die ene vlucht naar het volgende land, die maar 1x per week ging, zou missen.

Kosten wereldreis 3 GvdW 6493

Het draaide er dan ook op uit dat we nergens een boot hebben genomen en al het vervoer in de South Pacific met het vliegtuig hebben gedaan...Tja. Dan gaat het hard met je budget. Bovendien hebben we uiteindelijk heel veel meer eilanden bezocht dan we van tevoren hadden bedacht. We vonden het een heel leuke, verrassende regio en we waren er nu toch Knipogen. Uiteindelijk hebben we in totaal 12 eilanden bezocht in plaats van 3-4. En dus alles moeten vliegen, soms zelfs meerdere keren om ergens te komen. Dat heeft er uiteindelijk echt voor gezorgd dat we flink over ons budget gingen. Seriously.

Na de South Pacific reisden we via Papoea Nieuw Guinea naar Bali, Bangkok, de Emiraten en uiteindelijk Iran. Dit deel kwam er dus best wel anders uit te zien, maar qua budget was dit niet heel spannend. PNG en Iran hadden we goed ingeschat en de andere bestemmingen waren goed te doen.

Maar waar heb je dan een budget voor?! Voor deze reis hebben we bewust duidelijk meer gespaard dan we dachten nodig te gaan hebben. Het laatste wat ik had gewild, was dat we op reis ineens financiële zorgen zouden hebben. Dat je op moet letten en niet altijd alles kunt doen is tot daar aan toe, maar we wilden wel graag budgettair wat lucht hebben. Bovendien verdien ik met mijn bedrijfje al reizend ook geld. Daar kwam bij dat Gerben vanuit Peru onverwacht een baan wist te fixen voor als we terug zouden zijn en we daardoor dus ook wat eerder terug zouden moeten komen. Dit laatste zorgde er bij ons ook voor dat we nog meer dachten 'we moeten er van genieten en zo veel mogelijk doen wat we graag willen'. Dat speelde dus ook duidelijk mee in de keuzes die we hebben gemaakt.

Kosten wereldreis 4 GvdW 1716

Totale kosten. Ik moet eerlijk zeggen dat de totale kosten voor de wereldreis die we hebben gemaakt best even slikken waren...We zijn niet alleen heel flink over ons budget heen gegaan, het is gewoon ook echt een groot bedrag Afgesloten. In totaal zijn we met z'n tweetjes uitgekomen op een bedrag van ongeveer €48.000. Oeps. Veel hè?! Hoewel we echt wel veel mooie uitstapjes hebben gemaakt, lekker hebben gedoken en dus erg veel hebben gevlogen, hebben we verder niets heel uitzonderlijks gedaan. Het is gewoon echt een dure route die we hebben gevolgd. Hoewel het veel geld is, vond ik onze reis echt onbetaalbaar en zou ik het zo weer opnieuw doen. Inclusief de keuzes die we steeds hebben gemaakt.

Ik ben benieuwd wat jij hier van vindt? Schrik je er van of vind je het, in verhouding tot de afgelegen bestemmingen die we hebben bezocht, wel ok?

Alle reacties

 • Jeroen - 22 augustus 2016, 08:04

  Hmm... Toen ik die 18k in het begin las dacht ik dat ik met mijn budget helemaal goed zat.
  Aan het eind voor minder als een jaar 24k uitgeven (per persoon) is dan weer wat veel. Ik zelf heb 2k per maand in gedachten en daarmee dacht ik lekker ruim te zitten.
  Als ik het zo lees moet ik dan wel South Pacific redelijk vermijden wil ik dat halen lijkt het. Niet erg hoor, het is overal mooi maar de verslagen hier hebben mij wel erg geïnteresseerd erin gemaakt. Hoeveel, heeft dit deel ongeveer gekost als ik vragen mag?
  Misschien toch nog wat meer sparen om er zeker van te zijn dat alles goed en makkelijk kan. Ik wil ook geen financiële stress hebben onderweg straks.
  Hadden jullie ook nog een potje onvoorziene uitgaves?

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 10:52

   Ik denk dat je met 2k gemiddeld per maand heel prima zit hoor. Wij hebben echt 45x gevlogen dus en heel veel eilanden in de Pacific bezocht. Veel gedoken ook, beiden een cursus gedaan. Dat trekt de kosten natuurlijk enorm omhoog. Als je dat soort dingen niet (te veel) doet en een tikkeltje op let welke eilanden je kiest kun je een heel eind komen. Ik zal later nog een artikel schrijven over de Pacific, kom ik op terug!
   We hadden wel een potje onvoorzien inderdaad.

   • Jeroen - 23 augustus 2016, 08:05

    Wellicht wil ik nog wel leren duiken en er staan ook heel veel andere activiteiten op het programma. Dus ik denk dat mijn potje onvoorzien maar een behoorlijke omvang mag hebben...
    Ik ben benieuwd naar je Pacific verhalen. Wil zeker een keer een bezoek brengen maar wel even goed kijken hoe en waar.

 • Susan - 22 augustus 2016, 10:34

  Een heel bedrag, meer dan ik had verwacht. Maar zoals je zegt: gelukkig zijn jullie wel overal geweest en hebben jullie alles gedaan wat je wilde doen. Zeker in zo'n afgelegen regio als de Pacific best belangrijk - terugvliegen vanuit NL is duurder!

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 10:53

   Ja precies, dat was ook onze gedachte ;-). En ik moet eerlijk zeggen dat we ook bij veel dingen dachten; ach, we zijn er nu en we hebben nog wat extra spaargeld achter de hand. Dat maakt zo'n keuze ook makkelijker.

 • Ellen - 22 augustus 2016, 10:42

  Ik zou er voor tekenen! Travel is the only thing you buy that makes you richer, ik kan me dus helemaal voorstellen dat alle ervaringen en heirnneringen van de reis onbetaalbaar zijn! Ik ben vorig jaar naar Australie, Nieuw-Zeeland, Cook Islands en Hawaii geweest, dus ik weet dat het duur is aan die kant van de wereld. Voor 3,5 maand was ik zelf 18.000 kwijt, maar ik denk dat dat hem er ook wel in zit dat ik overal een auto/camper had gehuurd, en veelal in mijn eentje heb gereisd waardoor je de kosten niet echt kunt splitsen en dus het vervoer en de kamers allemaal in je eentje betaald. Veel mensen kijken mij ook met ongeloof als ze horen wat mijn reis heeft gekost, maar net zoals je zegt alles was het dubbel en dwars waard. Ik zou tekenen voor jullie wereldreis en de kosten, ik begin toch serieus in overweging nemen om zelf ook echt op wereldreis te gaan, je blogs zijn erg inspirerend! Ga zo door! Groetjes Ellen

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 10:56

   Wat leuk om te horen Ellen :-). Dank. Ik zou het zeker aanraden! En wat een gave reis heb jij ook gemaakt joh. Hawaii lijkt mij, nu we in de Pacific zijn geweest, ook prachtig! Het is inderdaad een sloot geld, maar als je in Nederland bent en je leven leeft geeft je ongemerkt ook erg veel uit. En dit is onvergetelijk inderdaad!

 • Kirsten | Travelaar.nl - 22 augustus 2016, 10:58

  Hier was ik inderdaad heel erg benieuwd naar! Het is wel een stuk meer dan ik had verwacht, maaar jullie hebben natuurlijk wel een te gekke reis gemaakt! En dat is iedere cent waard :)

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 16:21

   ;-) Thanks. En same here. Het is voor ons ook duurder uitgevallen, maar inderdaad; elke cent waard!

 • Jos Lenders - 22 augustus 2016, 11:58

  Hoi, wij gaan per 1 april 2017 voor minimaal 1,5 jaar weg en zijn ook druk doende met een budgetoverzicht.
  als ik de items bekijk zijn jullie 10 maanden weg geweest, correct?
  En als ik reken zijn jullie in die tijd 48000 kwijt ipv de vooraf berekende 2x18000. is dat verschil groetendeels in de South Pacific gebleven?

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 16:23

   Yes yes en nog eens yes :-). Klopt allemaal wat je zegt. We hebben verreweg het meeste geld uit gegeven in de Pacific. Zuid-Amerika viel reuze mee, daar hebben we zelfs flink bespaard. De Pacific is echter een erg dure regio, maar het is ook wel wat je precies doet en vooral hoeveel eilanden je wilt gaan bezoeken. Veel plezier al vast, gaaf!

 • Romano - 22 augustus 2016, 15:31

  Bedankt voor het delen dan deze info. Ik moet zeggen dat ik er wel van schik. Dat is heel veel geld haha. Onze trip duurde 10 maanden en we hebben € 22.000 als budget voor 2 personen. Maar we hebben dan ook een andere route gehad. Nu weet ik in elk geval dat we hard moeten sparen voor jullie route. Hopelijk is je credit card snel afgelost.
  Bedankt voor de mooie verslagen,
  Groetjes Romano

  • Reismeisjenl - 22 augustus 2016, 16:24

   ;-) Dat kan ik me wel voorstellen hoor. Het heeft echt alles met je route te maken. En hoe vaak je vliegt. We hebben nu echt door een dure en qua transport moeilijke regio gekozen. Vandaar die kosten. Maar eerlijk is eerlijk, het kan echt nog wel iets goedkoper hoor. Als je bijvoorbeeld wat minder eilanden bezoekt, niet te veel gaat duiken of tourtjes doet.

   • Dora - 22 augustus 2016, 16:47

    Leuke verhalen schrijf je altijd! Sinds ik weet dat ik in November voor 5 maanden door Zuid Amerika ga trekken lees ik telkens al je blogs! Ik vroeg me af, ik heb een enkeltje gekocht naar Bogota en wil uiteindelijk eindigen ergens in Argentinië. Mijn idee was om nog geen retourticket te kopen maar vroeg me af of ik dan geen gedoe krijg tijdens het binnen komen van nieuwe landen? Ik was vooral benieuwd of jullie vaak je ticket moesten laten zien? En of jullie veel gebruik maakte van een creditcard? Ik hoor het graag, want ik twijfel nog erg of ik al een ticket terug moet boeken....Liever niet haha!
    ,

    • Rachel - 22 augustus 2016, 19:17

     He Dora, wat grappig: ik heb eigenlijk precies dezelfde vraag!
     Ik vlieg in november op Cartagena om ook een aantal maanden door Zuid Amerika te reizen. Ik heb nu ook alleen een enkeltje gekocht en vroeg me af of je idd geen uitreisbewijs moet hebben.
     En iets meer on topic: super fijn dat je dit zo deelt. Ik ga uit van 2K per maand en dat lijkt dus een redelijke begroting.

     • Nicki - 22 augustus 2016, 21:34

      Ik heb in zuid amerika veel grenzen per bus overgestoken en had geen problemen met het niet hebben van een retourvlucht het land uit maar dat was een tijdje geleden. Ik zou t even Google en want in Azië is het in sommige landen wel nodig om een ticket verder te hebben (singapore, Filipijnen).. toen ik naar vluchten keek was t trouwens vaak even duur of zelfs goedkoper om een retour te boeken ipv one way wat erg vreemd was!

     • Reismeisjenl - 23 augustus 2016, 09:18

      Zeker. Heel redelijk Rachel! Ik heb hieronder net geantwoord op de vraag van Dora. Dat geldt ook voor jouw vraag ;-).

    • Reismeisjenl - 23 augustus 2016, 09:17

     Hoi Dora! Super dat je ons zo volgt, dank daarvoor. En te gek dat je straks voor langer door Zuid-Amerika gaat reizen. Prachtig daar! Wij hebben geen problemen gehad toen we over land reisden. Dan vraagt niemand om een bewijs het land weer uit. Maar bij de paar keer dat we vlogen was dat anders. Een busticket was ook voldoende. Als ik jou was zou ik een busticket vanuit bijv Popayan in Colombia naar een plaatsje net de grens over bij Ecuador kopen. Ook al gebruik je dat uiteindelijk niet, dan zit je save en het kost weinig.

  • Liz - 05 november 2017, 14:01

   Hoi Romano,
   Ik ben benieuwd welke route jullie hebben afgelegd? Probeer ook inzichtlijk te krijgen welk budget we voor welke wereldreis-route ongeveer nodig zullen hebben :)

 • Dominique || dominiquetravels.com - 22 augustus 2016, 20:56

  Ik vind het meevallen eigenlijk! Ten eerste, zou ik ook niet laten tijdens mijn reis vanwege het geld, dat zou ik tijdens het sparen doen. Ten tweede, heb ik voor 2 weken Nederlandse Antillen dit jaar 3,000 euro uitgegeven. Ik heb niets excessiefs gedaan, maar wel een tripje hier en daar.. Duiken is ook een erg dure hobby :)

  • Reismeisjenl - 23 augustus 2016, 09:20

   Nou he?! Inderdaad een dure hobby. Het ligt gewoon ook aan de route die je volgt.

 • Roxanne - 23 augustus 2016, 02:57

  Leuk om tijdens onze reis het budget in te zien. Zelf houd ik ook alle kosten bij en was daarmee benieuwd welke deel van je budget je vooraf hebt gereserveerd voor vluchten? Heb je dat apart bijgehouden of opgenomen in je dagbudget per land?

  • Reismeisjenl - 23 augustus 2016, 09:22

   Een beetje van beiden eigenlijk. Als we onverwacht ergens binnenlands een vlucht namen, boekte ik dat op het budget van dat betreffende land, maar we hadden ook een aparte pot gereserveerd voor de vluchten in bijv de South Pacific. Maar daar zijn we dus wel flink over heen gegaan...

 • Sanja - 23 augustus 2016, 10:56

  Waarom hebben jullie Bolivia geskipt?

  • gerben - 23 augustus 2016, 16:48

   Hoi Sanja,

   Dat was eigenlijk niet de planning. Bolivia leek ons een hoogtepunt van ZA eerlijk gezegd. Alleen zijn dingen anders gelopen, zoals wel vaker voorkomt met reizen ;-). Op een gegeven moment zaten we al langere periode op hoogte (en kou) en waren daar ff klaar mee. En toen de tourtjes naar Uyuni vanuit de Atacama in Chili ons ook nog eens niet aanspraken (lees 6 mensen in een jeep gepropt, super low budget en weinig flexibiliteit), hebben we besloten een andere route te nemen en een volgende keer Bolivia goed te doen. Dat is eigenlijk in een notendop de reden :-)

 • Tineke - 25 augustus 2016, 10:13

  Ik vind het eerlijk gezegd ook wel redelijk denk ik. Gezien de plekken die jullie bezocht hebben en de tijd dat jullie zijn weg geweest. Ik teken er voor!
  Ik ben stiekem wel heel benieuwd wat de 2 weken galapagos jullie hebben gekost.. wij zijn aan het proberen om volgend jaar daar een stopje te maken maar vind het lastig om daar een budget voor stellen..
  Het was trouwens wel heel leuk om jullie op deze manier te volgen! Genoeg inspiratie uit te halen :) En wat een mooie foto's ook! Jaloers makend hoor hihi.
  Kijk uit naar jullie volgende trip

 • Myrthe - 25 augustus 2016, 22:19

  Het valt me nog mee! Wij hebben voor onze reis ook een budget gemaakt en zijn daar uiteindelijk onder gebleven. Dat was ons nooit gelukt als we toch besloten hadden om naar NZ te gaan. Ik denk dat bet beter is om idd een goed dag budget te hebben en een realistisch beeld van de landen en de kosten. Bovendien wat geven we paar jaar uit hier in NL. Enige verschil is dat er ook geld binnenkomt. Nu misschien bij jullie ook, dat weet ik niet :). In ieder geval, dit is dan ook onbetaalbaar!!

 • Amanda - 26 augustus 2016, 11:09

  Wat een hoog bedrag, maar wel fijn dat jullie inzicht hierin geven! Jullie hebben ook wel heel veel moois gezien voor dat bedrag.

 • Elizabeth - on the road - 03 september 2016, 16:19

  Gezien de landen die jullie hebben bezocht vind ik het meevallen. En ik weet zeker dat het elke cent waard is! :D
  Mag ik vragen hoeveel nachten jullie gesponsord hebben gekregen of met korting hebben kunnen slapen. Ik ben daar erg nieuwsgierig naar! :-)

 • Kim - 18 oktober 2016, 22:43

  Mijn grote vraag is: Hoe spaar je in hemelsnaam 48k bij elkaar?? Of 24k per persoon? Hoe lang heb je daar over gedaan?

 • Allstar - 23 november 2016, 18:28

  Jammer dat er niet in wordt gegaan op de vragen hoe je aan het geld komt. Het is natuurlijk zo bij elkaar verdiend, maar dan heb je weer geen tijd om zo lang achter elkaar op reis te gaan...

 • Debbie - 01 mei 2017, 08:43

  Holymoly, dat is n klap geld.
  Wat naar mijn inziens niet echt nodig is.....
  Maar dat zijn keuzes die je maakt, ik heb 30 euro per dag ingecalculeerd in zuid-amerika. Waar ik het prima mee gered heb, dit is incl binnenlandse vluchten etc. Dan kom je dus op 1000 euro per maand, doe je echt gek en neem je ipv bijv nachtbussen (en duurdere hostels dan 10 dollar) dan tel je er nog eens 500 bij op en kom je op 15000 voor 10 maanden.
  Hebben jullie wel echt gebackpackt?