Wat doe je als het mis gaat op reis?

Reismeisje 22 augustus 2017

Reizen 10

Toen we wisten dat we het eerste half jaar van onze wereldreis in Zuid-Amerika door zouden gaan brengen, hebben we serieuze voorzorgsmaatregelen genomen. Voor als het mis zou gaan. Een beroving bijvoorbeeld of erger. Hoeveel we ook al van de wereld hadden gezien en hoezeer we ook niet in zeven sloten tegelijk lopen, je weet het gewoon nooit. En helemaal als je naar specifieke bestemmingen reist, die niet per se bekend staan vanwege de veiligheid. Of wat te denken van een meerdaagse hike door de jungle, een tocht door de Himalaya of een gaaf uitstapje een vulkaan op. Ik sta, gelukkig (!), niet vaak stil bij de risico's die je kunt lopen, maar die zijn er natuurlijk wel. Wat doe je dan als het mis gaat? Vandaag geef ik je daar een aantal tips voor. 

1. Zorg dat je voorbereid bent op het ziekenhuis. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar ik zou het je zeker aanraden. Niet omdat de kans nu meteen supergroot is dat je ergens op Vanuatu in het ziekenhuis terecht zult komen Knipogen, maar omdat de voorzieningen in dat soort landen gewoon heel erg slecht zijn. En onhygiënisch. Ik zou er bijna alles aan doen om in bepaalde bestemmingen uit het ziekenhuis te blijven, maar mocht je geen andere optie hebben kun je beter goed voorbereid zijn. Zorg dat je altijd je eigen injectiespuitjes bij je hebt, je vaccinatiepaspoort (up to date!), waterzuiveringstabletten of mineraalwater en telefoonnummers van je zorgverzekeraar en huisarts. Op die manier kun je elk geval gedeeltelijk voorkomen dat je van de regen in de drup terecht komt. 

2. Neem contact op met de ambassade of het consulaat. Zo snel mogelijk. Is er iets heftigs gebeurd? Neem dan zodra je kunt contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je bent. Als Nederlands staatsburger heb je het recht op hulp en is dat je snelste weg om ergens weg te komen, dan wel steun te krijgen op wat voor manier dan ook. Van tevoren is het dus sowieso aan te raden het telefoonnummer van de betreffende ambassade op verschillende plekken te noteren, zodat je dat altijd bij de hand hebt.

3. Begeleiding bij repatriëring. Toegegeven, dit is geen onderwerp waar je even fijn bij de borrel over praat. Repatriëring. Oftewel overlijden in het buitenland en terugkeren naar Nederland...Als reiziger moet je er vooral ook niet echt bij stil staan dat zoiets kan gebeuren, maar feit is natuurlijk wel dat er risico's aan het reizen verbonden zijn. Tijdens een reis heb ik wel eens meegemaakt dat een Nederlander overleden was en terug moest keren naar huis. Dan is het superfijn als je als partner met een telefoontje weet dat dat allemaal goed geregeld wordt. Ik ben zelf verzekerd via Monuta en weet dat zij een heel uitgebreide service bieden inclusief contact met ambassade en legalisatie van documenten als het aan komt op repatriëring. Je wilt er niet over nadenken, maar dit soort dingen zijn altijd pas echt van waarde als het moment daar is. Laten we hopen dat het nooit gebeurt...Weet in elk geval dat het niet verkeerd is hier eens je gedachten over te laten gaan en te weten wat consequenties kunnen zijn. 

reizen 2

4. Stribbel nooit, echt nooit tegen. Het kan gebeuren dat je in een situatie komt waarin er letterlijk iemand met een mes op je keel staat. Of dreigt met andere dingen. Wat er ook precies aan de hand is, stribbel nooit en te nimmer tegen. Ga er in mee en geef de mensen die je tegenover je hebt waar ze om vragen. Of het nou om geld of je spullen gaat, het maakt niet uit. Geloof me, in heel veel landen over de wereld wordt er toch iets anders tegen rijkdom en een mensenleven aangekeken. Zeker als je uit het welvarende Europa komt. Het is het gewoon niet waard om je leven daarmee op het spel te zetten.

5. Zorg dat je overal cash hebt en mail jezelf belangrijke documenten. Ik heb het al vaker gezegd; op reis nemen we altijd een stapel Amerikaanse dollars mee. Die pakken ze simpelweg bijna overal aan en hebben ons al meerdere malen geholpen in situaties waarin we moeilijk aan (lokaal) geld konden komen. Maar los daarvan is het sowieso echt aan te raden op verschillende plekken wat cash geld te stoppen. In je backpack, dagrugzak, Lonely Planet en soms zelfs schoen. Mocht je in een situatie terecht komen waarin je je geld moet af staan of simpelweg geen money belt niet bij je hebt, beschik je toch altijd over tenminste wat centen. En daarnaast; mail jezelf belangrijke documenten. Paspoort, rijbewijs, verzekeringspapieren, wat dan ook. Er wordt nog wel eens gezegd dat je dit vooral niet moet doen in verband met het gevaar op hackers, maar ik heb er tot nu toe vaker profijt van gehad. Zorg gewoon dat je altijd bij kopieën van dat soort documenten kunt. You never know. 

Dat zijn de belangrijkste tips die ik je mee wil geven voor als het mis gaat op reis. Hopelijk heb je er iets aan en blijf vooral ook genieten van al dat gereis. Open en met gezond verstand. Heb jij nog handige aanvullingen?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening. 

#reizen #backpacken #reistips

4 reacties

  • Gueli

    22 augustus 2017 om 08:31

    Repatriëring is niet alleen wanneer je zelf in het buitenland komt te overlijden. Ook wanneer je teruggehaald dient te worden ivm overlijden of ernstige ziekte van een naaste wordt dit repatriëring genoemd. Het allerbelangrijkste wat ik zelf als ervaren reizigster én werkzaam bij een grote verzekering maatschappij wil meegeven is dat een reisverzekering zo ontzettend belangrijk is. Hoor helaas maar al te vaak in zowel zakelijke als persoonlijke omgeving dat mensen onverzekerd op reis gaan of niet weten waarvoor ze precies verzekerd zijn of een wereld module niet aanzetten. Zo jammer als er dan iets gebeurd en je met een klein bedrag per maand geholpen zou kunnen zijn vanuit Nederland of op zijn minst een vergoeding voor de geleden schade zou hebben gekregen.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Gueli

      22 augustus 2017 om 13:33

      Thanks voor je aanvullingen Gueli, fijn.

  • Manon

    22 augustus 2017 om 13:12

    Mooie en handige tips! Een onderwerp dat soms vermeden word om over te schrijven / spreken maar super belangrijk, maakt je reis uiteindelijk een stuk leuker.
    Wat ik erg handig vind op het moment is dat als je ziek word of naar het ziekenhuis moet, je altijd met je zorgverzekering kan/moet bellen. Zij schatten met behulp van een Nederlandse arts in of je naar het ziekenhuis moet gaan en zoeken uit welk ziekenhuis het beste en veiligste is. En als klap op de vuurpijl houden ze bellen je de volgende dag op om te checken hoe het gaat, of je de juiste medicatie voorgeschreven hebt enz. Een heel fijn gevoel als je in een klein dorpje in Myanmar rond banjert!

    Door vooral blijven reizen en je niet tegen laten houden om onze prachtige wereld te bewonderen.

    Groet Manon

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Manon

      22 augustus 2017 om 13:33

      Dank Manon. Ook voor je aanvullingen. En helemaal eens; genieten van al het moois op de wereld!

  • Kirsten

    23 augustus 2017 om 09:15

    Ook een handige: laat mensen thuis weten waar je bent. Je kunt niet van elk eettentje of straatje vertellen waar je bent, maar stel je reist weer een stuk verder dan is het wel handig als mensen dat weten. Mocht er opeens geen contact meer te krijgen zijn, dan weten mensen tenminste een beetje waar ze het moeten zoeken.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Kirsten

      23 augustus 2017 om 11:00

      Ja precies. Goede aanvulling Kirsten!

  • Kelly

    28 augustus 2017 om 19:14

    Een aanvulling op je post en bovenstaande reacties:
    - geef online door welk(e) land(en) je bezoekt via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/ Dan is het Ministerie van BuZa op de hoogte van jouw verblijf in het land en kan het bij bijv. natuurrampen, aanslagen of andere onvoorziene omstandigheden snel contact proberen te zoeken en kijken of je bijstand behoeft.
    - laat voor de thuisblijvers een enveloppe achter met de belangrijkste persoonlijke gegevens. Zo heb ik voor mijn reis van 7 maanden een overzicht aan mijn ouders gegevens met o.a. inloggegevens voor mijn bank, verzekeringen e.d. Daarbij ook een overzicht van mijn begrafenisverzekering en wensen. Niet echt materie waar je mee bezig wilt zijn voordat je op reis gaat, maar wel prettig voor achterblijvers om bij de hand te hebben mocht er onverhoopt iets gebeuren. Overigens in het alledaagse leven eigenlijk al verstandig, zorgen dat je directe naasten weten waar ze deze info kunnen vinden of dit aan hen geven. Ook in het minder drastische geval van overlijden is het handig als een vertrouwd persoon makkelijk mee kan denken. Zo konden mijn ouders toen ik in Nepal opgenomen moest worden en nauwelijks verbinding had toch met mijn polisnummer even contacten met SOS International.
    - laat contactgegevens achter op het vergrendelscherm van je telefoon + in je portemonnee. De meeste mensen hebben een vergrendeling op hun telefoon en als zij dat niet hebben, dan weten buitenlandse hulpdiensten vaak hun weg niet te vinden in jouw telefoon naar een noodnummer (al kun je deze natuurlijk opslaan als ICE: In Case of Emergency, maar kent die politieagent in een dorp in the middle of nowhere dat ook?). Daarom heb ik standaard een foto met daarop 'Please contact in case of emergency' en drie telefoonnummers van mijn ouders. In mijn portemonnee heb ik een geplastificeerd kaartje met daarop mijn naam en contactgegevens, land van herkomst, bloedgroep en dus ook noodnummers en mijn polisnummer en het telefoonnummer van de reisverzekering. Als ik dan zelf niet meer in staat zou zijn, dan kunnen in ieder geval anderen snel contact leggen!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.