Tips voor reisverzekeringen en (wereld-)reizen

Reismeisje 18 november 2019

Reisverzekering

Zo richting het einde van het jaar beginnen verzekeraars weer sterk met hun marketing. Het is het moment waarop veel mensen overwegen om over te stappen. Hun polis nog eens goed bekijken en gebruik willen maken van eventuele voordeeltjes van het ‘nieuwe klant zijn’. Ik ben zelf nogal honkvast. Trouw. Als ik ergens een goede ervaring mee heb, stap ik zelf eigenlijk zelden over. Ik vind service gewoon erg belangrijk. Net even dat stapje extra en het gevoel dat je méér bent dan een klantnummer. Zo zit ik zelf al jaren bij dezelfde verzekeraar. Ook als het gaat om mijn reisverzekering. De communicatie die ik nu weer voorbij zie komen van verzekeraars, triggerde me hier een artikel over te schrijven. Specifiek over reisverzekeringen én waar je op moet letten als je voor langere tijd gaat reizen. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen met je én vertel ik je waar je goed op moet letten als je een reisverzekering afsluit. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Venetie

#1 Kortlopend versus doorlopend verzekerd

Laten we bij het begin beginnen. De eerste vraag die je je moet stellen als je een reisverzekering gaat kiezen, is of je ‘m kort- of doorlopend wilt afsluiten. Kort betekent dus dat je alleen gedurende een bepaalde, vastgelegde periode op reis verzekerd bent. Doorlopend betekent letterlijk dat je reisverzekering door loopt. Net zo lang tot je ‘m zelf weer op zou zeggen. Ik zou je aanraden om vrijwel altijd voor doorlopend te kiezen. Dat kost je per saldo een paar euro per maand extra, maar zodra je 2 á 3 keer per jaar voor minimaal een week reist, ben je al voordeliger uit. Daar komt bij dat je bij een doorlopende reisverzekering nergens meer aan hoeft te denken bij de reisjes die je plant. Ook fijn.

#2 Europadekking versus werelddekking

De keus voor een Europadekking of werelddekking kun je alleen zelf maken. Als je nooit buiten Europa komt, lijkt het me duidelijk. Ook hier geldt echter dat zodra je bijvoorbeeld één keer per jaar wél buiten Europa reist, het vaak relatief duurder is om hier eenmalig een werelddekking op af te sluiten dan dat je altijd je werelddekking aan hebt staan. Daar komt bij dat de wereld in die zin ook steeds ‘kleiner’ wordt. Je maakt bijvoorbeeld een stedentrip naar Marrakesh of New York. Ook al reis je niet beren avontuurlijk, je komt tegenwoordig al snel eens buiten Europa.

Reizen quote

#3 Langer in het buitenland? Je reisverzekering volstaat dan niet.

Of je nu gaat studeren in het buitenland, er een langere periode gaat werken óf een wereldreis wilt gaan maken, dit soort zaken wordt níet gedekt door een standaard reisverzekering. Het hangt van de verzekeraar af wat de exacte regels hierbij zijn, maar ga er in de basis vanuit dat je bij langere periode in het buitenland een specifieke reisverzekering af moet sluiten om goed gedekt te zijn tegen allerlei onverhoopte kosten op reis. Ik heb hier zelf ook mee te maken gehad toen ik op wereldreis was. Ik had letterlijk niets aan mijn gebruikelijke reisverzekering… Na wat gespeur naar de beste optie, heb ik toen gekozen voor de Globetrotter Verzekering van Allianz. Ik heb er zelfs twee keer aanspraak op moeten tijdens de wereldreis en was onwijs blij dat ik hiervoor gekozen had. Mocht je dus langere tijd gaan studeren, werken óf reizen in het buitenland kan ik je deze verzekering aanraden. Je sluit ‘m al af vanaf ongeveer €27 per maand.

#4 Annuleren is niet gedekt

Dit is er één die ik zelf heb geleerd door schade en schande… Het lijkt zo logisch toch? Dat je reisverzekering dekt dat je je reis (of een deel er van) moet annuleren. Dat is dus niet zo. Een reisverzekering dekt in basis alleen de zaken die tijdens het reizen gebeuren; er gebeurt een ongeluk, er raakt iets beschadigd of je raakt iets kwijt. Dat soort zaken. Als je echter de kosten wilt dekken voor een eventuele annulering, heb je een aanvullende annuleringsverzekering nodig. Die heb je al vanaf een paar euro per maand als uitbreiding op je reisverzekering.

Paragliden

#5 Gevaarlijke sporten zijn niet gedekt

Het is natuurlijk nogal subjectief wat je als ‘gevaarlijke sporten’ ervaart. In relatie tot een reisverzekering zijn sporten dat in mijn beleving al best wel snel. Denk onder meer aan paragliding en duiken. Die vallen daar al onder en ongevallen die je meemaakt terwijl je een dergelijk sport beoefent, vallen búiten de dekking van je reisverzekering. En dat terwijl de kosten naar aanleiding van een ongeval met iets dergelijks, al snel hoog uit kunnen vallen. Mocht je op reis dus regelmatig bergen beklimmen, duiken, raften of iets anders wat in dit rijtje past, let dan goed op dat een standaard reisverzekering daarin niet volstaan qua dekking.

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste elementen om mee te nemen bij je keuze voor een reisverzekering. Zelf heb ik al jaren, op de wereldreis periode na, een doorlopende reisverzekering met werelddekking en een aanvullende annuleringsverzekering. Dit past het beste bij mijn manier van reizen enerzijds en de premie in relatie tot het risico dat ik bereid ben te lopen.

Heb jij nog aanvullende tips en/of positieve ervaringen met een reisverzekering?

#reisverzekering #reizen #reistips #wereldreis

1 reactie

  • belleDrand

    04 april 2020 om 05:52

    Hi :). I am from Netherlands and i don't know how can i disable my signature? Regards :)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.