Tips voor het kopen van een backpack

Reismeisje 31 januari 2016

Backpack tips

Als je regelmatig gaat backpacken, is het wel prettig als je een fijne backpack hebt. Eentje die goed zit en waarmee je comfortabel van A naar B kunt reizen. Hoewel je op het eerste oog misschien niet zou zeggen dat er veel verschil zit tussen backpacks, is mijn ervaring wel anders. Mijn allereerste backpack heb ik eigenlijk zonder nadenken gekocht, waarbij mijn studentenbudget de voornaamste overweging was Knipogen. Op zich prima, maar echt veel plezier heb ik niet beleefd aan die rugzak…Daarna kwam er eentje waar ik heel wat jaartjes mee heb gereisd en ondertussen reis ik met mijn derde backpack. En deze is echt de max! Vandaag vertel ik je waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een rugzak.

Kies voor minimaal 60-65 liter inhoud. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van welk type reizen je maakt en vooral ook hoelang, maar als je gemiddeld reizen maakt van een week of 3-4 zou ik zeker een backpack van minimaal 60 liter inhoud kopen. Voor vrouwen dan hè. Mannen kunnen nog wel wat meer handelen Tong uitsteken. Als backpacker heb je over het algemeen best wat praktische spullen bij je; muggennet, lakenzak, zaklamp, EHBO kitje en misschien zelfs wel je eigen tent en kampeerspulletjes. Kortom, je tas is zo voor de helft gevuld. Mijn rugzak is 65 liter en dat heb ik zelf ook echt wel nodig.

Afgesloten compartimenten. Een backpack is voor het rond reizen ideaal natuurlijk, maar qua gemakkelijk bij je spulletjes kunnen kan het wat minder praktisch zijn. Zeker als je je regenjas onderop hebt zitten en die nu nèt nodig hebt bijvoorbeeld. Voor je het weet is je backpack een chaos. Superhandig zijn dan de rugzakken met afgesloten compartimenten. De meesten bestaan uit 2 of 3 delen, die van elkaar afgesloten zijn door middel van een ritssluiting. Ideaal, want je kunt op die manier op 2-3 plekken in je tas komen, zónder meteen je backpack helemaal overhoop te hoeven trekken. Zeker iets om op te letten bij de aanschaf van je backpack.

Backpack tips 2

Regenhoes en flightbag. Bij de betere backpacks zitten meestal regenhoezen en/of flightbags inbegrepen, maar daar let daar wel even op. Een regenhoes is sowieso goed om te hebben. Niet alleen vanwege regen, maar ook om te voorkomen dat je backpack meteen zo vies wordt. Met al dat gereis en gesleur van bus naar bus, heeft je tas heel wat te verduren namelijk. Een flightbag kan ik sinds de reis die we nu maken door Zuid-Amerika ook zeker aanbevelen. Een flightbag is een nauwsluitende tas die je helemaal om je backpack kunt ritsen. Slotje door de ritssluiting en niemand kan meer bij je spullen. Ideaal op reisdagen, als je je backpack toch niet per se op je rug hoeft te dragen en je zeker wilt zijn dat ze niet zo maar in je rugzak kunnen graaien.

Bezuinig niet. Ik zal niet zeggen dat goedkope backpacks een slechte keus zijn, want zo werkt het echt niet altijd. Mijn ervaring is echter wel dat je gewoon beter ietsje meer uit kunt geven aan een kwalitatieve tas die net even wat betere specificaties heeft, dan een willekeurig huismerk bij winkel X. Plus dat je dan vaak een flinke garantie op je rugzak hebt, wat natuurlijk ook prettig is. Rugzakken in allerlei soorten en maten vind je bijvoorbeeld bij Duifhuizen tassen en koffers.

Extra draagbanden. Het verschilt een beetje van reis tot reis hoeveel kilo ik mee draag in mijn backpack, maar voor bijvoorbeeld onze wereldreis zit ik nu op zo’n 18 kilo. Na 10 minuten lopen, begint het al wel wat te trekken in mijn nek. Serieus. Dan is het fijn als je het gewicht iets meer kunt verdelen over je lichaam door middel van extra gespen. Bij mijn backpack zit er eentje op heuphoogte en eentje op schouderhoogte. Als je die vast klikt, is je backpack veel makkelijker en ‘lichter’ te tillen.

Tot slot zou ik vooral ook backpacks uitproberen vóór je er uiteindelijk eentje koopt. Stel de tas op de voor jou goede hoogte af en loop er gewoon eventjes mee rond. Dan voel je snel genoeg of de backpack bij je past. Ik ben benieuwd welk type backpack jij hebt? Hoeveel liter bijvoorbeeld?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen mening en ervaringen.

#backpack #backpacken #reizen #reistips

9 reacties

  • Suzanne

    31 januari 2016 om 00:40

    Goede tips! Ik heb inderdaad ook als student een backpack goedkoop gescoord van huismerk decathlon. Was na 15 weken backpacken ( 2 reisjes) meteen kapot. Toen jarenlang met een vaude rondgereisd in mijn eentje. Afgelopen jaar was het tijd voor een nieuwe, met vriendlief beiden een Osprey gekocht, duur maar oh zo sterk en handig. We hebben er alweer flink wat maanden mee rondgetrokken en zijn super tevreden: ik heb 75l en m'n vriend 80 die je beiden kan uitbreiden met 5-10l. Wij gebruiken ook heel lichte kledingzakjes, daardoor pers je je kleren samen en bespaar je ruimte. Wij krijgen dan makkelijk goede slaapzakken, muskietennet, skijacks en zomer en winterkleren erin, inclusief windsurf spullen. Onze daypacks hebben welk allebei van Osprey, 35 liter zodat we die mee kunnen nemen op meerdaagse hikes of trekkings waar we ook slaapzakken etc nodig hebben. Maar voor echt tentspullen zou ik wel na moeten denken, hebben jullie ook de tent zelf en kookspullen mee?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Suzanne

      31 januari 2016 om 02:45

      Yessss, we hebben een eigen tent bij ons, 2 slaapmatrasjes en 2 slaapzakken. Allemaal lichtgewicht spul, dat makkelijk en klein te verpakken is. We verdelen die spullen over 2 backpacks en dat gaat prima zo. Alleen kookspullen hebben we niet bij ons.

  • Danique

    31 januari 2016 om 00:41

    Wauwww 18 kilo! Ik vind het knap! Tijdens mijn reis door Cuba 10 kilo mee en vond ik al vrij veel op mijn rug, haha! Handige tips!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Danique

      31 januari 2016 om 02:46

      ;-) Het went wel en wat heel veel scheelt zijn dus die extra banden om je heupen en schouders. Als je die goed vast maakt, verdeelt het gewicht zich goed.

  • Liz

    31 januari 2016 om 02:43

    Leuk artikel! Ik volg sowieso al een tijdje met veel plezier jullie blog :-) Voor het backpacken en het maken van een wereldreis zoals jullie doen, lijken me de tips super handig, maar als je bijvoorbeeld meerdaagse trektochten mét kampeerspullen én eten voor een week wil ondernemen (wat ik graag doe), zou ik persoonlijk ook letten op andere dingen. Hiervoor vind ik het bijvoorbeeld ook belangrijk dat het gewicht van de backpack niet te zwaar is, maar dat de backpack nog steeds een stevige heupband heeft en goed draagvermogen. Ik ben daarom op een exped lightning (60L) uitgekomen die zo'n 1100 gram weegt en let ook altijd op dat ik slechts beperk inpak (basisgewicht van 7kg/8kg; dwz alles incl kampeerspullen, maar zonder eten en drinken) In plaats van een regenhoes is een pack liner voor langere outdoor tochten ook het overwegen waard. Anyway, wat voor backpack je kiest, ligt denk ik ook heel erg aan wát je precies gaat doen!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Liz

      31 januari 2016 om 02:47

      Wat een goede aanvullingen Liz! Thanks!

  • Esther

    31 januari 2016 om 08:52

    Mijn ervaring is juist dat je als vrouw max. een 60l backpack wilt hebben. Tijdens mijn rondreis door Zuidoost Azië kwam ik niet boven de 13kg uit en vond dat echt wel genoeg. Voordeel was wel dat ik geen rekening moest houden met een tent e.d. mee te nemen. Plus het warme weer vooral lichte kleding.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Esther

      04 februari 2016 om 23:16

      Goed om een andere ervaring te horen! Zo is iedereen anders en het hangt inderdaad zeker ook af van waar je heen gaat, hoe je reist.

  • Chantal

    31 januari 2016 om 09:06

    Goede tips weer!
    Ik heb bijna 8 jaar geleden mijn eerste backpack gekocht, van deuter, 55l met 10l uitbreiding (losritsbare rugzak).
    Wat ik bijzonder fijn vind is een frontloader. Dat wil zeggen dat als je je tas vrijwel helemaal open kunt maken. Erg handig als je nét dat ene onderin je tas moet hebben.
    Daarnaast vind ik veel vakjes erg fijn. Hoef je nooit lang te zoeken.
    Wat ook kan, is spullen in plastic tassen (of grote waszakken) bewaren. Dan hoef je ook niet alles overhoop te halen.
    En let bij aanschaf ook op de dikte van de schouder- en heupbanden. Hoe meer foam, hoe zachter hij draagt.
    Ondertussen ben ik me aan het oriënteren voor een nieuwe, dus meer tips zijn altijd welkom :)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Chantal

      04 februari 2016 om 23:17

      Thanks voor de aanvullingen, super! Die waszakken zijn inderdaad ook een goede tip!

  • Katja

    31 januari 2016 om 15:01

    Tijdens mijn reis van 5 weken door Engeland koos ik een 60 liter backpack van Hansen met extra ruimte van 5 liter. Het was winter dus een nadeel was dat ik vooral veel dikke kleding mee moest nemen. Maar uiteindelijk lukte het prima, maar ik ben blij dat ik geen grotere tas heb genomen, aangezien ik ben van het lopen en om overal zo'n grote tas mee te nemen is niet praktisch. Zelf koos ik ook voor een tas met een draagband bij de heupen en op schouderhoogte, dat was erg fijn voor de verdeling van het gewicht en zo heb ik uren kunnen lopen zonder er last van te hebben.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Katja

      04 februari 2016 om 23:18

      Klinkt goed en inderdaad als een prima formaat dan. Als je veel wandelt, is een al te grote backpack niet slim nee.

  • Jeroen

    01 februari 2016 om 09:16

    Om een goede backpack uit te zoeken maak ik me niet zoveel zorgen. Dat komt wel goed.
    Nog wel even een vraagje trouwens. Hoe doen jullie het als je trekkings gaat maken? Dan neem je toch niet je standaard vulling mee maar laat je toch achter wat je niet nodig hebt? Of vergis ik me daar in? Lijkt me anders best pittig.
    Ben me nu aan het oriënteren op een daypack en het liefst een wat grotere... wat een hel is dat zeg. Als ik een wat grotere kies, gaat het dan wel mee het vliegtuig in? Een kleinere heeft vaak een te klein rugpand zodat het weer niet lekker zit, en dat is wel de eerste vereiste. Daarnaast ik wil best wat kwijt kunnen en het moet makkelijk te pakken zijn. Ik kom er maar niet uit.... Ik denk dat ik nog 2 keuzes heb maar ik moet me er nog maar eens verder in verdiepen (Moet wel wat tempo maken want zaterdag vlieg ik weer).

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jeroen

      04 februari 2016 om 23:19

      Nee, klopt hoor. Dan laten we sowieso altijd 1 grote backpack achter (die van Gerben) en ik loop dan met mijn backpack met onze spullen (Gerben heeft een erg zware cameratas). We nemen echt alleen het hoognodige mee, de rest laten we achter bij een hostel waar we dan weer terug komen. Ik vind zelf een grotere wat fijner, maar het blijft heel persoonlijk. Benieuwd wat het is geworden!!

      • Jeroen Reismeisje

        26 februari 2016 om 17:18

        Het is een Osprey Stratos 35l geworden.
        Wellicht wat groot voor een (multi) daypack maar hij zit fantastisch! En dat is toch wel een eerste vereiste. Emirates deed nergens moeilijk over en het ging prima als handbagage. Paste ook prima in de overhead lockers. Ik denk dat ik hier echt super blij mee ga zijn. Ook prima dus om meerdaagse hikes mee te doen denk ik. Zelfs inclusief tent en slaapzak moet dat lukken. Ik zie mij er al mee rondhobbelen richting Fitzy!

  • Eva

    01 februari 2016 om 20:04

    Ik heb een 55L van Nomad, en wil graag een grotere aanschaffen, met handigere indeling. Ben benieuwd wel merk en type tas je hebt, dat je 18kg kan dragen

    Beantwoorden

    • Reismeisje Eva

      04 februari 2016 om 23:21

      Ik heb zelf ook een backpack van Nomad, type Karoo, 65 liter. Daar ben ik echt superblij mee, kan ik echt aanbevelen! Heeft alle kenmerken die ik in het artikel noem en ik kan er (bijna ;-)) moeiteloos lange tijd mee hiken.

      • Karine Reismeisje

        27 mei 2018 om 17:51

        Hee! Hele late reactie.. Maar maakt het niet uit dat het geen 'damesfit' backpack is? Ben nu op zoek naar een goede backpack, maar overal raden ze toch aan om een speciale dames backpack te kopen..

  • Sandra

    24 juli 2017 om 14:48

    Ik haak hier 1,5 jaar later nog even op in, als het mag ;-). Ik ben namelijk benieuwd of een daypack een 'must' is of is een gewone rugzak ook prima voor trekking; dagtrips, machu picchu. Of adviseren jullie dan echt een daypack? en zo ja hoeveel liter? Zo een trekking is max 4 dagen en hoeft geen slaapspullen mee te nemen e.d. enkel mijn eigen spullen.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.