Tips om hoogteziekte te voorkomen

Reismeisje 31 maart 2015

Hoogteziekte

Als je wel eens langere tijd boven de 3.000 meter bent geweest, zul je waarschijnlijk wel eens te maken hebben gehad met symptomen van hoogteziekte. Moe, hijgen na 5 stappen, hoofdpijn, bloedneuzen, dat soort dingen. Hoogteziekte kan zich op verschillende manieren uiten, maar je weet het wel als je er mee te maken krijgt :-? . En hoewel de klachten bij verreweg de meeste mensen geleidelijk verdwijnen, is het erg belangrijk je lichaam goed in de gaten te houden. Hoogteziekte kan namelijk gevaarlijk zijn. Vandaag een aantal tips om hoogteziekte te voorkomen en/of te bestrijden.


Neem je tijd.
Dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Geef je lichaam de tijd om aan de hoogte te wennen. Zeker vanaf 3.000 meter zit er veel minder zuurstof in de lucht, waardoor je lichaam gewoon harder moet werken om de boel draaiende te houden. Het mooie van ons lichaam is echter, dat het zich vanzelf weer aanpast aan nieuwe omstandigheden. Als je op die 3.000 meter aan komt en van plan bent in de dagen er na te gaan stijgen, zou ik eerst even 2-3 dagen pakken om aan de hoogte te wennen. Je zult vanzelf merken dat je meer uithoudingsvermogen gaat krijgen.


Drink veel!
Op hoogte houd je snel vocht vast. Ik merk het bijvoorbeeld altijd aan enorm opgezette handen en voeten. Om maar niet te spreken over mijn gezicht na een paar dagen op flinke hoogte wandelen :-? . Dan lijk ik ’s ochtends wel een opgeblazen pad…Het is daarom belangrijk om veel water te blijven drinken als je op hoogte actief bezig bent. Doorspoelen die hap!


Daal als klachten niet over gaan.
Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger dan anderen voor hoogteziekte. Als je langere tijd last blijft houden van vreemde klachten, doe je er goed aan af te dalen. Zeker met flinke hoofdpijn. Dan zou ik echt niet lang wachten met terug gaan. Het helpt vaak al als je een aantal meters daalt. Serieus. Blijf daar vervolgens een nachtje en zijn de klachten de volgende dag minder, kun je als nog weer proberen te stijgen. Voorzichtig aan.


Slaap lager dan het hoogste punt waar je bent geweest.
Als je aan het wandelen of klimmen bent op flinke hoogte, kun je het beste op een lager punt gaan slapen dan het hoogste punt waar je op die dag bent geweest. Ook hier kan 100 meter al voldoende zijn. Het gaat er om dat je lichaam dat lagere punt ineens bijna als ‘makkelijk’ ervaart in vergelijking met dat hoogste punt. Op die manier kan je lichaam beter herstellen van de inspanning.   Tja en verder is het echt een kwestie van zelf ervaren. De een reageert er gewoon anders op dan de ander en je moet zelf een beetje ontdekken hoe jouw lichaam op hoogte reageert. Ik weet van mezelf inmiddels dat ik me de eerste tijd wat wazig voel in mijn hoofd en snel last heb van een bloedneus. Niet fijn, maar dat is blijkbaar hoe mijn lichaam er mee om gaat. Let gewoon goed op je lijf, doe rustig aan en geniet verder vooral van mooie berglandschappen ;-) .

Heb jij al eens last gehad van hoogteziekte of de eerste symptomen? Of heb je nog handige tips?

#reizen #backpacken #wandelen #trek #hoogteziekte #reistips #bergen

7 reacties

  • Marijke

    31 maart 2015 om 12:51

    Als je boven de 2500 komt moeten je slaapplekken niet meer dan 500 meter hoger zijn dan je vorige nacht(en) . Er gaan nog steeds mensen dood doordat ze denken och valt wel mee, nou na (veel) verhalen oa van iemand die het op het nippertje redde kan ik je vertellen dat het niet mee valt.
    De symptomen van hoogteziekte zijn o.a. hoofdpijn en moe. Heb je dit ga naar beneden!
    Knoflooksoep, cocabladeren/snoepjes en energy/chocoladerepen helpen iets.
    Belangrijkste is om je slaapplekken goed te plannen en dus niet teveel hoogteverschil overbruggen in een dag en naar je lichaam luisteren. Ook als iedereen zegt dat het wel meevalt er gaan nog steeds mensen dood aan hoogteziekte! (In ieder geval in Nepal)
    Je hoort er niet zoveel over omdat het natuurlijk geen goede reclame is. Ook zullen de meeste gidsen/porters niet zo gauw zeggen dat je moet stoppen. Daar geldt vaak nog dat jij de klant bent en het voor het zeggen hebt.
    Laat je niet tegenhouden want het is schitterend in de bergen maar plan genoeg tijd zodat je speling hebt.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Marijke

      31 maart 2015 om 13:38

      Dank voor je uitgebreide reactie Marijke!

  • Marijke

    31 maart 2015 om 13:06

    Héél handig zo'n overzichtje! Ik heb enkele familieleden die er erg veel last van hadden in Nepal, dus heb ik altijd wat schrik dat het mij ook overkomt. Deze tips zijn dus zéér waardevol, dankjewel!!

    Beantwoorden

    • Marijke Marijke

      31 maart 2015 om 13:08

      Haha, voor alle duidelijkheid: die eerste reacties is van iemand anders die toevallig ook Marijke noemt en het toevallig ook over Nepal heeft :-) Mijn nonkel was er ook bijna aan gestorven in Nepal, dus ze heeft zeker gelijk dat je daar moet weten wat je doet!

    • Reismeisje Marijke

      31 maart 2015 om 13:37

      Graag gedaan!

  • Serge Van Cauwenbergh

    31 maart 2015 om 17:01

    Mij hebben ze altijd verteld dat je hoogteziekte nooit 100% kan vermijden. Zelfs een sporter in topconditie kan er last van hebben. Stijg rustig en zorg dat je lichaam voldoende acclimatiseert. Drink 1 liter vocht per 1000m. En neem preventief Diamox, wat ik gedaan heb tijdens mijn reis door Tibet in 2012 en 2013.

    Beantwoorden

  • Tessa | 52druppels.nl

    31 maart 2015 om 18:15

    In Ethiopië was ik tijdens een trekking in de Simien Mountains doodziek vanwege de hoogte. In Tibet op 5200 meter niks geen last... Inderdaad langzamer gestegen, veel beter geacclimatiseerd en minder ingespannen...

    Beantwoorden

    • Reismeisje Tessa | 52druppels.nl

      01 april 2015 om 12:49

      Raar soms hoe dat werkt toch? En wat gaaf dat je ook naar Ethiopie en de Simien bent geweest, hoor je niet vaak!

  • newsfromNOMADS

    01 april 2015 om 11:25

    Leuk artikel! En het ligt er inderdaad helemaal aan op welke hoogte je al begint. Als je in 1 keer vliegt op 2500/3000 meter, dan voel je hem wel zitten! De knoflook en coca bladeren zijn een zeer goede uitvinding! Tip: coca bladeren in je wang tijdens het wandelen helpt ook. Jammer dat we deze niet in elk land kunnen krijgen. Je krijgt er alleen wel een beetje een gevoelloze wang van :), maar mocht je erg last van de hoogte hebben, zou je dit kunnen doen. De cocathee is natuurlijk lekkerder!

    Beantwoorden

    • Reismeisje newsfromNOMADS

      01 april 2015 om 12:47

      Thanks voor je reactie!

  • Linda | One Day Trip

    09 april 2015 om 14:20

    Hele handige tips, ga ze onthouden! :)

    Weet niet of jij ook cocabladeren hebt gebruikt? Zo ja, blijf je daar wel helder van?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Linda | One Day Trip

      10 april 2015 om 06:48

      Nee, heb ik niet gebruikt, maar ik hoor er wel veel mensen over ja.

  • Jelle Cox

    16 mei 2015 om 16:57

    1. Zorg ervoor dat je de klachten die bij hoogteziekte passen kunt herkennen.

    2. Vermijd een snelle stijging van zeeniveau naar slaaphoogten boven 2500 meter.

    3. Slaap zo mogelijk 1 tot 2 nachten op een hoogte van ongeveer 2500 meter alvorens verder te klimmen.

    4. Stijg wat slaaphoogte betreft, eenmaal boven de 2500 meter bij voorkeur niet meer dan 300 meter, en boven de 4000 meter niet meer dan 150 meter per dag. Als je toch meer dan 300 respectievelijk 150 meter verder bent gestegen, ga dan zo mogelijk slapen op een lager niveau dan de hoogte die je overdag hebt bereikt.

    5. Nooit verder klimmen naar een nieuwe slaaphoogte als je klachten hebt die niet meer op eenvoudige pijnstillers reageren. Ga pas hoger slapen als je klachtenvrij bent.

    6. Altijd afdalen als je klachten erger worden tijdens een rust- of wandel dag op dezelfde hoogte.

    7. Las een dag rust in na elke 1000 meter verder stijgen, of loop een dag op gelijke hoogte.

    8. Drink altijd voldoende (alcoholvrij) om uitdroging te voorkomen (een liter extra per 1000 meter stijging) en rook niet.

    9. Als je hart- en/of longklachten of andere ziekten hebt, moet je met je arts overleggen of het verstandig is in de bergen te lopen.

    Tot slot: Via een hoogtetent is het tegenwoordig ook mogelijk om thuis te acclimatiseren aan de hoogte. Zie ook http://altitudedream.com

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jelle Cox

      17 mei 2015 om 08:28

      Wauw Jelle. Dank voor je uitgebreide reactie!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.