#SelfieWithDaughter in India

Reismeisje 21 juli 2015

#SelfieWithDaughter

Gisteren zag ik het al wat op Twitter voorbij komen. #SelfieWithDaughter. Samen met foto’s van trotse vaders met blije dochters. ’s Avonds was deze hausse aan foto’s zo groot geworden, dat het ook werd opgemerkt door het avondnieuws. Ik werd er helemaal blij van, want ein-delijk- komt India eens positief in het nieuws als het om meisjes of vrouwen gaat. Sinds de walgelijke verkrachting van een Westerse dame in 2012 wereldnieuws werd, volgden dit soort vreselijke berichten elkaar in rap tempo op. Er werden allerlei specialisten bij gehaald die wisten te vertellen dat dit soort gedrag past binnen de Indiase opvattingen. Hm. Bijzonder. En wel heel dogmatisch. Dat neemt echter niet weg dat zulke beweringen natuurlijk wel ergens op gebaseerd zijn. Helaas is het in de Indiase cultuur nog steeds zo dat meisje ‘minder’ waard zijn dan jongens. Zeker in de lagere kasten. Want: meisjes kosten geld en zullen, zodra ze gaan trouwen, het ouderlijk huis helemaal verlaten. En dus heb je op je oude dag niets aan ze. Een opvatting die diep geworteld zit in een voor ons compleet andere cultuur.


#SelfieWithDaughter.
In juni dit jaar was de Indiase premier Narendra Modi klaar met alle negativiteit in de media. Hij besloot de campagne Selfie With Daughter te startten met de bijbehorende #. Doel: laten zien dat vaders net zo blij zijn met hun dochters :-) . Ook in India. Het duurde even voor de campagne werd opgepakt, maar nu loopt het als een malle! Indiase vaders posten massaal een gezellige foto met hun dochter inclusief zoete tekst. En deze campagne gaat ongetwijfeld nu over genomen worden door heel veel andere trotse vaders. Helemaal super natuurlijk, maar laten we niet vergeten dat het echte ‘probleem’ niet ligt bij de vaders die een Twitter account hebben…Want laten we eerlijk zijn. Als je in India op Twitter zit, behoor je niet bepaald tot de lagere klassen. Dan heb je waarschijnlijk een ok baan waarmee je je smartphone en computer betaalt én je opvatting over de rol van vrouwen is waarschijnlijk een tikkeltje genuanceerder. Onder die groep ligt het probleem dus niet. Dat ligt juist bij die grote, arme gezinnen die in één van de tientallen sloppenwijken rondom Delhi of Calcutta leven. En die hebben geen internet. Laat staan Twitter. Geen idee wat Modi gaat doen de bewustwording juist onder die groep mensen te creëren, maar ik hoop dat het hem zal lukken. Dat het op een dag heel normaal zal zijn dat de helft van de studenten vrouw is. Dat meisjes dezelfde rechten hebben als jongens. En dat het ouders oprecht niet uit maakt welk geslacht hun kind heeft. Laat #SelfieWithDaughter daar een begin van zijn!  

Ben jij al eens in India geweest? Heb je toen iets gemerkt van die ongelijkheid tussen mannen en vrouwen?

@Azië @India #reizen #India #selfiewithdaughter

4 reacties

  • Debby

    21 juli 2015 om 09:09

    Wat een mooie actie :)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Debby

      21 juli 2015 om 13:43

      Ja he. Ik hoop dat er ook bewustwording wordt gecreëerd bij de mensen die niet op Twitter zitten...

  • Femke

    21 juli 2015 om 12:57

    Ik ben zelf 6 jaar geleden in India geweest en ben via New Delhi met de trein en een bus richting Ladakh gereisd en vanaf daar weer teruggevlogen naar New Delhi - Agra - New Delhi. Een hele trip met hele mooie aspecten en ook minder mooie.
    Dat laatste slaat vooral op de sfeer die er hing om vrouwen heen. Ik herinner mij nog goed de treinreis. Ik ben destijds als junior begeleider met een organisatie meegegaan en wij waren naar India afgereisd om ontwikkelingswerk te doen en scholen te bezoeken. Ik was destijds 20 jaar maar met mij waren 20 middelbarescholieren ( met name meisjes ) en nog een aantal docenten mee. De zitplaatsen in de trein waren niet erg goed geregeld waardoor wij dus verspreid waren over de gehele trein. Zo waren er dus een paar meiden van 16 jaar die helemaal alleen ergens achterin de trein zaten en die dit absoluut niet fijn vonden ( en terecht ). Om vervolgens met lokals te regelen dat zij de tickets van de meiden overnemen en de meiden de tickets van hun ( zodat ze bij ons in de coupé zouden zitten ) was vrijwel onmogelijk om te regelen als vrouw zijnde! De gids kwam er destijds bij, dit was uiteraard een man, en toen ging hij akkoord. Op het moment dat de gids omdraaide, veranderde hij weer van gedachte en moesten ze maar weer naar hun eigen plek! Op dat moment accepteerde wij dat niet meer en sprak ik de man aan zoals een westerse vrouw dat gewend is om te doen. Hij accepteerde het toen wel maar dit ging dus absoluut niet van harte. Ook mochten wij als vrouwen niet alleen de straat op en moest er altijd een man ( lees jongen van 15 ) mee.
    Uiteraard wisten wij destijds wel dat de plek van een vrouw in India totaal anders is als in Nederland. Maar pas 2 jaar later kwamen de vele verkrachtingen en dergelijke in het nieuws. Wanneer je dan leest dat dit op plekken gebeurt waar jij 2 jaar eerder bent geweest, dan schrik je toch nog wel even iets meer.
    Ooit wil ik wel een keer terug naar India, zeker omdat mijn partner architect is en heel graag de Taj Mahal wil bezoeken. Het noorden van India was prachtig! De cultuur is totaal anders in New Delhi. Maar nu eerst onze reis naar Canada voor volgend jaar geregeld krijgen.. Dus reismeisje, als je hier nog tips voor hebt, hoor ik het graag ;)!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Femke

      21 juli 2015 om 13:42

      Dank voor je enorm uitgebreide reactie Femke. Heftig hoor. Ik herken het wel van mijn reizen naar India inderdaad. Je let als vrouw toch extra op met alles...

  • Ilse

    23 juli 2015 om 22:35

    Ik vind het wel een goed initiatief. Het is tenminste een begin. Beter dan niets.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Ilse

      24 juli 2015 om 06:15

      Ja, dat is helemaal waar Ilse!

  • Jeroen

    04 augustus 2015 om 13:55

    Heel goed initiatief natuurlijk en als ik kijk naar mijn vrienden uit India dan zou zoiets niet nodig hoeven zijn. Die dragen al hun kinderen op handen, behandelen ze als prinsen of prinsesjes. Geslacht maakt voor hen echt niet uit. Maar ja, het zijn wel allemaal de werkenden inderdaad.
    Daarover gesproken... Ik heb nog nooit zoveel vrouwen op kantoor gezien als daar. Waar je ze hier in de IT-sector met een vergrootglas moet zoeken (ik kijk even rond en van de 28 werkplekken zit er 1 vrouw en zij komt uit India) is daar gewoon de helft vrouw.
    Ik heb natuurlijk ook gezien dat dit beeld zeker niet voor heel India geld maar ik weet zeker dat ze op de goede weg zijn. De middenklasse wordt steeds groter en van daar gaat een enorm positieve werking uit naar mijn mening. Dat de problemen niet met een jaar opgelost zijn weet ik ook. Hoe lang hebben we er zelf als maatschappij wel niet over gedaan om te komen waar we zijn en mbt gelijke lonen zijn we er nog steeds niet. Hoe dan ook, ze zijn zeker op de goede weg en ik hoop er snel weer naar af te reizen om nog meer van het land te zien. Hij blijft in alle opzichten een machtig interessante cultuur :-D

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.