Samoa: land van tatoeages en cultuur

Reismeisje 05 maart 2018

Samoa 2

Samoa. Niet een land waar ik meteen een beeld bij had. Een eiland. Ergens diep weg gestopt op de oceaan. In de buurt van Australië en Nieuw-Zeeland. Dat wist ik dan wel. Toen we tijdens onze wereldreis besloten om het Pacifische gebied te verkennen, was het meer toeval dat Samoa op de route lag. Eerlijk is eerlijk. Zoals vaker met onbekende bestemmingen bleek Samoa me compleet te verrassen. Te verbazen. En te pakken. Voor mij werd het zelfs het gaafste eiland in dat hele Pacifische avontuur. Eigen, wild, intens groen en cultureel prachtig ♥. Juist door de enorm afgelegen ligging er van, was Samoa heel lang intact. Eigen gebruiken. Tradities. Familie boven alles en tatoeages als kunst. Officieel is Samoa een republiek in Polynesië. In 1962 onafhankelijk geworden van Nieuw-Zeeland. Er is alleen iets vreemds met dat Samoa. Het Westelijk deel is namelijk anders. Valt onder Amerikaans gezag. Amerikaans-Samoa heet het zelfs. Dáár zie je de invloeden van buitenaf. Vrouwen in strakke Levi's, mannen die naar ze fluiten en kinderen die massaal obesitas hebben door een dieet van hamburgers. Ga naar het Oosten en je komt in een andere wereld. Leeg. Groen. Vrouwen in sarongs. Eindeloze watervallen. Kleine dorpjes met traditionele hutjes. Fale worden die genoemd. Dit is het échte Samoa. Het Samoa waar ik verlief op ben geworden.

Samoa 3

Samoa bestaat officieel uit 10 eilanden, maar 99% van het landoppervlak wordt gevormd door twee er van. Upolu en Savai'i. Ik heb alleen Upolu gezien. Het hoofdeiland eigenlijk. Inclusief hoofdstad Apia. Voor wat het waard is. Je vindt er vooral veel expats. NGO's. De wat mooiere hotels en gezellige koffiebarretjes. 5 minuten buiten Apia is er niets. Echt niets. Upolu bestaat voornamelijk uit groen. Ongeremde jungle en ruige, zwarte lava stranden. Het geeft het eiland iets magisch. Het gevoel dat je in het hof van Eden bent beland. Zoiets. Maar er is méér. Samoa heeft een prachtige, inheemse cultuur. Hoewel vrijwel het gehele land christen is, hechten Samoanen sterk aan hun eigen cultuur. Tradities en rituelen. Dat zie je terug in kleding, manier van leven en iets anders. Iets wat je nergens anders zo sterk ziet als daar. Tatoeages. Tot een kunst verheven. Het verhaal gaat dat de tatoeerkunst van Samoa afkomstig is. Daar haar wortels heeft. En daar zijn ze trots op, die Samoanen. Zó trots dat er vrijwel geen inwoner te vinden is die níet ergens een tatoeage heeft staan. En als het even kan groot en in het zicht. Mannen én vrouwen. Hoewel elke tatoeage anders is, zijn er bepaalde patronen en symbolen die terug keren. Veel er van hebben met familie en natuur te maken. Respect voor dat wat leeft en waar ze uit voort gekomen zijn. Prachtig vind ik dat ♥.

Samoa 4

Een traditionele tatoeage bij mannen kan soms het halve lichaam bedekken en wordt pe'a genoemd. Bij vrouwen ligt dat anders. Soms verstopt op dijen en vaak ook heel zichtbaar in het gezicht. Malu heet het bij hen. Vandaag de dag worden tatoeages op Samoa nog steeds deels traditioneel gezet. Klinkt romantisch. Dat is het niet. Pijnlijk. Barbaars bijna. Een scherp voorwerp, zoals bijvoorbeeld een haaientand, wordt in de inkt gedoopt en met een zwaar voorwerp in de huid geslagen. En dat dus honderden keren. Duizenden zelfs. De pijn is soms zó ondraaglijk dat mensen er van in trance raken. Samoanen geloven dat je dan in contact treedt met je voorouders. Een spirituele ervaring. Wat het ook is, het resultaat is prachtig. Een uniek patroon. Polynesisch. Je herkent het uit duizenden. 

Al met al wilde ik niet meer weg van Samoa. Het eiland gréép me. Ik wilde er meer van zien. Dieper het binnenland in trekken. Leren hoe het leven bij de locals daar is. Surfen op de ruige golfen die tegen de Zuidkant van het eiland aan slaan. Zwemmen in de eindeloos blauwe kratermeertjes. En genieten van het meest sappige, pure fruit wat ik ooit geproefd heb. Samoa is helaas geen bestemming waar je vanuit Nederland zo even naar toe vliegt, maar mocht je ooit op reis gaan naar bijvoorbeeld Australië of Nieuw-Zeeland, maak dan een uitstapje naar dit fantastische paradijsje. Je zult er geen spijt van krijgen.

Ik ben benieuwd of Samoa jou aanspreekt? Ben je wel eens in die regio op reis geweest?

@Samoa @Oceanië #samoa #south pacific #eiland #reizen #cultuur

5 reacties

  • travelwithmel

    05 maart 2018 om 19:30

    Lijkt mij echt geweldig om hier ooit naartoe te gaan. Ik hou juist van al dat groene, dus ik kan hier waarschijnlijk mijn hart ophalen!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl travelwithmel

      06 maart 2018 om 08:46

      Als je daar van houdt, heel zeker!

      • https://verhaalpad.blogspot.nl/ Reismeisjenl

        06 maart 2018 om 12:46

        Wat mooi om daar te kunnen zijn! Mooi en interessant beschreven over de cultuur ook. Ik hoop dat je er lang van kunt genieten. ( En wie weet houd je er een een mini tattoo aan over?)

  • Eline

    23 juli 2018 om 15:09

    Van welk punt ben jij naar samoa gereisd ? En in welk seizoen?
    Groet eline

    Beantwoorden

  • Marit

    09 augustus 2018 om 14:43

    Hoi reismeisje,

    Nog even en dan heb ik mijn studie afgerond en vertrek ik op wereldreis! Ik heb een groot voordeel; goedkoop vliegen vanwege familie bij de KLM. Om het goedkope vliegen zo optimaal te benutten ben ik van plan de pacific mee te nemen in mijn reis. Ik ben benieuwd welke eilandgroepen jouw het meeste hebben aangesproken en budget technisch het gunstigst zijn? Zelf zat ik te denken aan een combinatie van Samoa, Tonga en Vanuatu.

    Beantwoorden

  • Marije

    07 juli 2019 om 19:50

    Hallo! Per toeval op je blog gekomen, te gek!
    Wij gaan in januari/ februari 2 maanden naar Nieuw-Zeeland. Daarna willen we 1 week (eind feb/ begin maart) naar de Cookeilanden of Samoa. Je verhaal over Samoa heeft ons zo aangesproken dat dit onze voorkeur is. Maar... regenseizoen. Ben jij ook in februari/ maart geweest? Of zou je dan toch de Cookeilanden aanraden?

    Groetjes,
    Marije

    Beantwoorden

    • Xander Marije

      20 augustus 2019 om 00:43

      Ik ben afgelopen april in Samoa geweest, randje regenseizoen. Ga uit van zware bewolking, plotseling heftige en zeer plaatselijke buien, en geluid van regen op je Fala in de nacht. Dat zal in Maart zeker zo erg zijn. Maar ook dat hoort natuurlijk bij een tropisch eiland. Verder zonder uitzondering 29-31c. Hou er rekening dat bijna niets fatsoenlijk droogt in de vochtige lucht, kamer met airco halverwege je verblijf is misschien geen overbodige luxe. Aan 1 week heb je genoeg. Verwacht niet al te veel Nederlanders in deze uithoek van de wereld, er werd vaak vreemd opgekeken toen ik vertelde waar ik vandaan kwam. Extragratis tip: kijk je hotelrekeningen na- we zijn op 4 plekken geweest en geen enkele keer klopte het (3x te weinig, 1x te veel). Overigens is alles zeer betaalbaar.

      Groet,
      Xander

      • Marije Xander

        20 augustus 2019 om 08:36

        Bedankt voor je reactie Xander!

  • Sabine

    14 november 2019 om 10:07

    Wat leuk om te lezen!
    Wij gaan in de zomer naar Samoa met onze dochter. We reizen via Tokyo (4 dagen) en dan door naar Samoa.
    Heerlijk om dit te lezen :-)

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.