Reizen naar dictatoriale landen: doen of niet?

24 juli 2015

Written by Gerben

Het worden er gelukkig steeds minder; landen met een militaristisch of dictatoriaal regime. Sommige mensen verslikken zich al bij het horen van namen van landen als Iran, Noord-Korea, Myanmar of Tibet. Daar moet je echt niet wezen. Laat staan dat je er naartoe zou willen afreizen ;-) . Vrijwillig! En hoewel er bij veel landen natuurlijk een kern van waarheid in zit, kun e in heel veel van die landen als toerist prima reizen, zonder je daadwerkelijk in de gevarenzone te begeven. Een goed voorbeeld hiervan is Tibet. De mensen worden er op alle mogelijke manieren onderdrukt. Human Right Watch en de Dalai Lama hebben het zelfs over culturele genocide. Maar de Chinezen zijn slim, er komt weinig over naar buiten en wat ze doen gaat veelal in het geheim. Maar als reiziger kun je, als je niet al te veel rare stunts uithaalt, prima reizen in Tibet. Een ander voorbeeld is Noord-Korea; het laatste écht communistische regime dat de bevolking met harde hand onderdrukt. Die Kim Yong-IL is natuurlijk gewoon een keiharde dictator. En apart :roll: . Maar als toerist kun je prima reizen in dit land, mits je je aan de regels houdt. Hun regels welteverstaan.


Reizen dictatuur 2

Nog een ander voorbeeld van een land met een militaire dictatuur, en waar ik een aantal jaren geleden geweest ben, is Myanmar. Het vroegere Birma. Bij de ouderen onder ons vooral bekend van de Death Railway. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Japanners, Hilters bondgenoten, hier de baas en gebruikten ze krijgsgevangenen voor de aanleg van een spoorlijn die een continue aanvoer van voedsel en goederen moest garanderen. Vooral veel Britse, Australische en Nederlandse militairen zijn hier omgekomen. Mocht dit geen belletje doen rinkelen, dan ken je het land ongetwijfeld dankzij haar meest beroemde inwoner; Aung San Suu Kyi. Volkslieveling nummer 1. Deze vrouw, dochter van één van de voorvechters van een onafhankelijk Birma, was (en is) verreweg de grootse opponent van het dictatoriale regime dat jarenlang de touwtjes in handen had. Decennia lang werd het land geleid door de top van het leger, dat werkelijk alles bepaalde in het land. De State Law and Order Restoration Council (SLORC), zoals het officieel heet, had zelfs zulke waanideeën dat het enkele jaren geleden, op aanraden van een waarzegster, de hoofdstad heeft verplaatst van Yangon naar het enkele honderden kilometers verderop gelegen Naypyidaw. Dussssss. Niet zo vreemd dus dat het land jarenlang is onderworpen aan een blokkade van Westerse landen. Maar de laatste jaren gaan dingen gelukkig steeds beter. De militaire junta heeft de touwtjes gelukkig een stuk meer laten varen. Er zijn nu zelfs (redelijk) vrije verkiezingen waaraan ook Aung San Suu Kyi heeft meegedaan en dat nog steeds doet. En dat is goed nieuws voor heel Myanmar.


Reizen naar landen met een dictatuur.

De vraag blijft alleen, net als bij sommige andere landen; moet je een land als Myanmar nu juist wel of niet bezoeken? Want met jouw inkomsten ondersteun je financieel de militaire junta. Je wordt namelijk geregeld gedwongen te slapen in regeringshotels, omdat gewone hotels geen toeristen mogen accepteren. Daarom zijn er veel mensen die zeggen dat je niet naar Myanmar, of andere landen met een dictatoriaal regime, moet afreizen. Ik ben het daar niet mee eens. Zoals met zoveel dingen op reis; de werkelijkheid is niet altijd zwart/wit. En wat je in de media leest is zeker niet altijd dé waarheid. Daarom vind ik dat je er altijd geweest moet zijn voordat je er ook maar een beetje over kunt meepraten. Je moet dingen hebben ervaren, mensen hebben gesproken en dingen hebben gezien. Dan krijg je misschien een kleine indruk van hoe het er in een land aan toe gaat. En daarbij is het natuurlijk wel van belang er zoveel mogelijk voor te zorgen dat het geld dat je uitgeeft, goed terecht komt. Bij de lokale bevolking dus.   Zelfs de Dalai Lama zegt op de vraag of toeristen Tibet nu wel of niet moeten bezoeken, dat toeristen juist nu extra welkom zijn. Zo kunnen ze met eigen ogen zien wat voor onrecht de Tibetanen wordt aangedaan. En ik kan het daar alleen maar eens mee zijn.

Wat vinden jullie? Afreizen naar een land als Myanmar of niet? En over welke landen hebben we het nu eigenlijk allemaal vandaag de dag?

#reizen #backpacken #tibet #myanmar

4 reacties

  • Michel

    24 juli 2015 om 06:42

    Ben het met je eens Gerben. Maar in N-Korea moet je verplicht te pas en te onpas bloemen leggen bij standbeelden van voormalig leiders en er naar buigen en dat soort dingen. Ik wil mij best houden aan regels, als deze mij dus maar niet dwingen dingen te doen waar ik niet achter sta. Turkmenistan, Oezbekistan en Kazachstan hebben officieel wel een democratie, maar als een leider gekozen wordt met >90% van de stemmen weet je het wel (hoezo is Rusland dan anders kun je je afvragen of Cuba). Maar je kunt er als toerist wel vrij rondlopen, dat vind ik belangrijk.

    Beantwoorden

  • Debby

    24 juli 2015 om 08:55

    Heftig ja. En stiekem zijn er meer landen onder dictatuur dan je misschien wel denkt, al zijn ze officieel niet zo bestempeld. Ben bang dat Nicaragua ook weer die kant op gaat :(

    Beantwoorden

  • Kim

    24 juli 2015 om 19:47

    Wat een interessant stuk om te lezen :) Ik ben het ermee eens dat je zelf naar dit soort landen moet afreizen om er goed en wel iets over te kunnen zeggen. En als wij als toeristen dan zien hoe het daar allemaal werkt (ook al zie je maar een kleine fractie van wat er echt aan de hand is) dan nog kun je steeds meer bekendheid en bewustzijn creëren bij jezelf en bij anderen. En dat helpt op de lange termijn misschien het land wel weer om de goede kant op te gaan.

    Beantwoorden

  • Sander

    25 juli 2015 om 07:17

    Ik weet nog wel een land waar jullie zijn geweest en in principe een dictatuur is. Yoweri Museveni is ongeveer dertig jaar aan de macht in Uganda. Maar zoals ze daar zeggen... Het gaat nu "best" goed en we weten nooit wat we ervoor terug krijgen. Zelf zal ik nooit om een politieke situatie een land mijden (afgezien van een oorlog). Waar bemoeien wij ons mee? Soms zijn we (westerse landen) zulke vreselijke betweters...

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sander

      26 juli 2015 om 09:36

      Helemaal eens Sander.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.