Reizen in landen met een negatief reisadvies

Reismeisje 03 juni 2015

Ethiopie 3705

Laatste update: oktober 2020

Regelmatig komen landen in het nieuws, omdat ze worden toegevoegd aan het lijstje met landen met een negatief reisadvies. Voor landen waar het ronduit onveilig is vanwege een oorlog situatie, humanitaire of milieu ramp is dat uiteraard volstrekt begrijpelijk. Dat zijn voor de inwoners zelf al heel onveilige omstandigheden. Om daar dan naar toe te reizen als buitenlander, lijkt me niet verstandig. Daarnaast is het echter ook zo dat veel landen aan datzelfde lijstje worden toegevoegd, op basis van een generalisatie. Er is bijvoorbeeld een conflict in een bepaalde regio en het hele land heeft vervolgens een negatief reisadvies. Ik begrijp dat er mensen zijn met een andere mening, maar ik vind dit dat je vooral zelf na moet blijven denken. Kritisch mag kijken. Met een gezonde nieuwsgierigheid naar de achtergrond van zo'n negatief reisadvies. Een advies wat in mijn beleving toch regelmatig voorbij gaat aan de nuances.

Negatief reisadvies

Jaren geleden reisde ik voor het eerst naar India. Destijds stond India niet bepaald positief te boek. Er waren met name in het noorden nogal wat conflicten tussen Moslims en Hindoes, waardoor India al snel het stempel ‘onveilig’ kreeg. Toen ik voet op Indiase bodem zette, had het land deels een negatief reisadvies te pakken. Of ik daar iets van heb gemerkt? Niets. Ik heb een fantastisch mooie reis gemaakt, backpackent en zonder veilige organisatie die het voor me regelde. Ik zeg daarmee zeker niet dat je een negatief reisadvies in de wind moet slaan, maar ik vind wel dat je het niet klakkeloos over zou moeten geloven. Dat je er met een gezond kritische blik naar kijkt en uitzoekt waar dat advies op gebaseerd is. Dat het niet slim is om op dit moment door landen als Sierra Leone, Zuid-Sudan en Irak te reizen lijkt me duidelijk, maar landen als Iran, Papoea Nieuw Guinea en Guatemala? Slechts drie voorbeelden van landen die de afgelopen jaren op en af een negatief reisadvies hebben gekregen, maar waar ik naar eigen ervaring kan zeggen dat het er meer dan veilig voelde. Ik heb er prachtige reizen gemaakt de afgelopen jaren en de meest leuke locals ontmoet. Natuurlijk zijn dit landen waar de regels anders zijn. Waar de politieke en economische situatie soms volatiel is. Dat klopt. En op zulke momenten kan het absoluut gebeuren dat de vlam in de pan slaat, dat ontken ik niet. Tegelijkertijd is mijn ervaring echt dat, als je je gezonde verstand gebruikt, er weinig mis kan gaan. Zorg dat je goed geïnformeerd bent vóór vertrek en kom niet in gebieden waar het onrustig is. Dan kun je er vaak een mooie reis beleven. Wat voor mij hierin ook mee speelt, is de impact die een negatief reisadvies vaak heeft op een complete samenleving én het individu. Sommige landen of gezinnen zijn er afhankelijk van. Letterlijk. Is het dan niet beter en humaner om iets genuanceerder met een (negatief) reisadvies om te gaan?

Hoe reis je door zo'n land?

Maar hoe reis je dan door een land waar een negatief reisadvies voor is uitgevaardigd? Laat ik echt even benoemen dat dit artikel níet bedoeld is om op te roepen dergelijke landen te bezoeken. Dat is zeker niet mijn punt of bedoeling. Ik vind alleen dat je zelf goed geïnformeerd moet zijn vóór je een beslissing maakt. In Colombia wordt het bijvoorbeeld ook al jarenlang sterk afgeraden om door het zuidoosten te reizen. Vanuit het verleden is dit het gebied waar de Farc actief is. Logisch dat je daar als toerist beter niet naar toe kunt reizen. De rest van Colombia is echter heel prima bereisbaar en veilig voor toeristen. Als je echter af gaat op dat ene deel van dit land, zónder je te verdiepen in het hoe of wat, streep je Colombia al af...

Dat gezegd hebbende, is het altijd goed om wat alert te zijn. Zeker in landen waar (deels) een negatief reisadvies voor geldt. Loop niet over straat met opzichtig dure spullen zoals een camera, horloges of andere duur ogende sieraden. Sta daarnaast ook niet te zwaaien met je portemonnee vol met cash of pasjes Knipogen . Loop niet in je eentje donkere steegjes in en vertrouw altijd, áltijd op je onderbuik gevoel! Wat ik verder altijd doe als het wat unheimisch voelt, is mensen aankijken en begroeten. Daarmee geef ik het signaal af dat ik op let en zie wie er om me heen loopt. Geen idee of het werkt, maar het maakt je in elk geval minder snel tot een gemakkelijk slachtoffer. Zorg verder dat je altijd bij kopieën kunt van je belangrijke papieren; paspoort, verzekeringspasje, vliegtickets etc. Voor het geval je dat nodig hebt. En verder? Geniet. Serieus. Maak contact met locals, lees je goed in, vraag tijdens het reizen bij je accommodatie naar de lokale situatie en ontspan. Nogmaals: vertrouw op je onderbuik en loop niet in zeven sloten tegelijk. Daar komt je een heel eind mee.

Heb jij wel eens een reis ondernomen naar een land met een negatief reisadvies?

#reizen #backpacken #reistips #negatief reisadvies

13 reacties

  • Robert | Traveljunks

    03 juni 2015 om 07:20

    Als je ooit iets mee hebt gemaakt ga je soms toch anders kijken. Na de gewapende overval die we mee hebben gemaakt is mijn vriendin enorm gefocust op deze reisadviezen. Ik persoonlijk heb het als een negatief voorval aan de kant geschoven en zou het national park zo weer bezoeken. Het gebeurde in een relatief veilig land, waardoor het reisadvies voor ons op dat moment niet meer dezelfde waarde had..

    Wat ik ermee wil zeggen is dat reizigers die er goed vanaf komen vaak "denken" dat het wel meevalt allemaal en het land helemaal niet als "gevaarlijk" hebben ondervonden. Ik merk bovendien ook vaak dat veel reizigers het ook niet willen weten en kijken voor hun gemoedsrust de andere kant op.

    Ik persoonlijk ben niet snel onder de indruk, maar ben wel blij dat mijn vriendin me regelmatig attendeerd op de mindere kanten van een land of regio.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Robert | Traveljunks

      03 juni 2015 om 08:33

      Ik kan me voorstellen dat als je zoiets mee maakt je er toch wel anders tegenaan gaat kijken ja. Dan is het toch niet meer zo vrijheid blijheid of zo.

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    03 juni 2015 om 08:00

    Ik ben ook in India geweest en heb rondgereisd door Brazilië en het criminele 'rio de janeiro'. Niets aan de hand. Het zal wel, je kan ook in een buitenwijk van Parijs terecht komen denk ik maar.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

      03 juni 2015 om 08:31

      Ja inderdaad ;-).

  • Sieds | Sieds My Travels

    03 juni 2015 om 08:06

    Ik ben net terug uit Jordanië, wat op de bovenstaande kaart de kleur geel heeft. Een land dus wat geen negatief reisadvies heeft. Toch snappen veel mensen niet, dat je door de onrust in de regio toch prima in Jordanië kunt reizen. Eerlijk gezegd heb ik niet een moment onveilig gevoeld, mede door de vriendelijke, hartverwamende Jordaniërs. Overal kon ik rustig met mijn rugzakje rondlopen. De landen met een negatief reisadvies waar ik ben geweest zijn Nepal, Venezuela (deels negatief) en Egypte (deels negatief).

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

      03 juni 2015 om 08:31

      Mooi om te horen Sieds!

  • Nadia

    03 juni 2015 om 08:07

    Ik snap wat je bedoelt maar het nadeel om te reizen naar landen met code rood is dat mocht er wat gebeuren dat dekt je verzekering niets. Toch een groot risico!

    Beantwoorden

  • jeanine

    03 juni 2015 om 08:08

    Wat wel belangrijk is. Mocht er een negatief advies zijn. Dan kan het zijn dat je verzekering niks uitkeerd als er wat gebeurd!

    Beantwoorden

    • Reismeisje jeanine

      03 juni 2015 om 08:30

      Dat is een goede opmerking Jeanine!

  • Margreet

    03 juni 2015 om 08:21

    Ik ben wel in landen geweest met een negatief reisadvies, bijv. Israel, Egypte, bus bekogeld in het noorden van Vietnam, overvallen in Zuid-Afrika en we veranderden van hotel omdat de kogels om de oren vlogen...andere gevaarlijke gebieden inMexico en Ecuador...Ik reis meestal georganiseerd en dan word je als toerist wel beschermd ! ( reis naar Abu Simbel , dat is 5 km van de grens van Soedan, voorop en achteraan reed politie )Soms heb je dit niet in de gaten...zo waren we afgelopen maart in oa. Mexico en Belize en heeft er dagenlang een busje met politie ( in burgerkleding) achter ons aan gereden voor de veiligheid, niemand had daar wat van gemerkt..in die landen zijn al een paar x bussen overvallen de afgelopen tijd..... zo ook een bus met Russische toeristen en die wilden hun spullen niet afgeven er zijn toen enkele gewonden gevallen ( schietpartij), trouwens er is ook een bus met nedl. toeristen overvallen ( vorig jaar ) In Ecuador werden we soms gevolgd door bendes en liepen onze lokale gidsen met knuppels...wij hadden niet in de gaten dat we gevolgd werden..Sommige landen zijn idd. gevaarlijk, maar het weerhoudt mij niet om er naar toe te reizen. Ik zou alleen niet naar Somalie of Irak gaan.... Ik vind het tegenwoordig wel steeds moeilijker om een reis uit te zoeken...er zijn landen genoeg die ik nog niet bezocht heb, maar er zijn op dit moment veel onveilige gebieden, ook zit je liever niet ergens in het regenseizoen, of orkaan/tyfoon seizoen.

    Beantwoorden

  • Jolein

    03 juni 2015 om 08:47

    Ik vind dit altijd een lastige 'kwestie'. Ik ben zelf iemand die heel erg op mijn gevoel afgaat (en daarnaast natuurlijk ook wel gezond verstand gebruikt) waardoor mijn omgeving mij soms naief kan vinden op dit gebied. Vanaf 23 augustus start onze wereldreis in China, om van daaruit via Tibet naar Nepal te reizen. Ergens in oktober zullen wij in Nepal zijn. Iedereen in onze omgeving zegt dat we NIET naar Nepal moeten reizen, terwijl wij dit echter nog wel van plan zijn. Natuurlijk houden we de situatie daar in de gaten, maar ik geloof dat we er juist nu heen moeten gaan. We helpen het land en de mensen daar niet, door er maar niet meer heen te reizen. Liever draag ik daar mijn steentje bij, op wat voor manier dan ook.

    Beantwoorden

  • Sandra

    03 juni 2015 om 09:25

    Goede post! Ik laat mezelf ook altijd wel redelijk leiden door de reisadviezen van de overheid. Aan de andere kant heb ik ook minder frisse wijken gezien in bijvoorbeeld Miami, in een veilig land, maar een grote stad kan net zoveel onveilige situaties meebrengen. Mensen die met geweren staan te zwaaien op de hoek van de straat en zelfs afgelopen week in Bordeaux, waar de dreiging tussen Moslims en Joden enorm aan het toenemen is. Er is zelfs permanente bewaking bij synagogen i.v.m. terreurdreiging. Tja. Dan hebben we het over Frankrijk jongens...

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sandra

      03 juni 2015 om 10:47

      Ja inderdaad ja. Soms is het dichterbij dan je denkt he.

  • Myrthe

    03 juni 2015 om 09:34

    Ik ben vorig jaar in Bangkok geweest toen dit afgeraden werd. Mijn moeder zat natuurlijk helemaal in de stress. In het hostel waar ik zat vertelde ze de toeristen in welke gebieden van Bangkok je niet moest komen en als je daar uit bleef merkte je helemaal niks. Gewoon je gezonde verstand gebruiken idd :)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Myrthe

      03 juni 2015 om 10:46

      Ow ja, daar heb ik toen meer mensen over gehoord. Goed dat je gewoon gegaan bent.

  • Jessica

    03 juni 2015 om 10:40

    Ik vertrek in het najaar naar Colombia, ook zo'n beetje helemaal rood en oranje gekleurd. Zit er na dit bericht deze week wel over te twijfelen om vanuit Bogota wel of niet naar het zuiden te gaan, omdat er weer wat onrust is rondom de FARC (die vooral in het zuiden in de jungle zitten). Aan hosteleigenaren en locals vragen waar je echt wel en niet moet komen helpt vaal al veel en van tevoren heb ik alvast opgezocht welke bussen het 'veiligst' door het land reizen. M'n vliegticket is nog steeds niet geboekt (ik doe zulke dingen altijd last minute) dus als het de komende weken echt erger wordt kan ik altijd nog mijn route veranderen en naar een ander land vliegen ;-) Houden jullie er eigenlijk veel rekening mee tijdens jullie wereldreis?

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jessica

      03 juni 2015 om 10:46

      Nee eerlijk gezegd helemaal niet. Venezuela is op dit moment onrustig, dus daar kijken we wel extra naar, maar dat zien we tegen die tijd wel. Ben het verder helemaal met je eens!

  • Liselore - GRAB YOUR BAGS

    19 juni 2015 om 22:56

    Hee, wat toevallig ik heb hier toevallig net ook een artikel over geschreven. Ik begrijp dat het belangrijk is om een advies vanuit de overheid te geven, maar voor mijn gevoel zorgt het er te vaak voor dat mensen onnodig paniek gaan zaaien. Ik zou heus goed nadenken voordat ik naar een bestemming met code rood ga, maar realiseer me tevens wat dat voor een land kan betekenen. Lastig, want toerisme is juist in dit soort landen vaak een grote bron van inkomst en wat voor code een land heeft heeft daardoor enorm veel impact op de economie van een land.

    Beantwoorden

  • susanne

    27 september 2015 om 00:15

    wat stomme hoer

    Beantwoorden

  • Hej!

    27 maart 2016 om 16:16

    In sommige landen met een negatief reisadvies zijn volgens mij regio's die gewoon veilig zijn, zoals Socotra in Yemen, Somaliland in Somalië en grote delen van Iraaks Koerdistan.En sowieso zijn er overal op aarde nog gemeenschappen die zonder weet van de onlusten vlakbij rustig doorgaan met het leven en die je prima kan bezoeken. Deze zomer ga ik naar een plaats in Ethiopië vlakbij een gebied waarvoor het advies geldt alleen noodzakelijke reizen te maken, maar waarschijnlijk weten de mensen in die gemeenschap weinig over het geweld daar vlakbij. En we vliegen vanaf Brussel, waar die aanslag is geweest, dus je ziet maar dat er in het veilige West-Europa meer mis kan gaan dan op een exotische bestemming.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.