Reizen en je zorgverzekering: waar moet je op letten?

Reismeisje 28 november 2018

Zorgverzekering

Het is bijna zover. Weer een jaar voorbij. 2018. Een jaar waarin ik veel dingen heb geleerd, grote beslissingen heb gemaakt en prachtige nieuwe bestemmingen heb ontdekt. Richting december is het altijd een mooi moment om terug te kijken. Te reflecteren. Wat ging goed en wat zou ik voortaan anders doen? Tegelijkertijd is dit ook de periode waarin ik naar voren kijk. Naar het nieuwe jaar dat uitgestrekt voor me ligt. Niet alleen in de plannen die ik heb, maar zeker ook als het gaat om praktische zaken, zoals een zorgverzekering. Voldoet die nog, passend bij wat ik in 2019 wil gaan doen of verwacht?

Jarenlang had ik één en dezelfde zorgverzekering. Dat beviel prima. Er was nooit iets aan de hand en dus was er ook nooit een reden om dat te herzien. Tot ik die wereldreis ging maken. Toen moest ik wel, omdat mijn uitgeklede basiszorgverzekering niet paste bij het avontuur dat ik tegemoet ging. Nu gelden er bij een wereldreis of langdurig vertrek naar het buitenland überhaupt andere regels, maar ook als je ‘gewoon’ regelmatig een reisje maakt met Nederland als thuisbasis is het goed te weten wat wel of niet gedekt wordt binnen je zorgverzekering. Nu we bijna in de laatste maand van dit jaar zijn aanbeland en je nog de mogelijkheid hebt over te stappen, deel ik graag mijn ervaringen met je. Dingen waar je op moet letten. Of al dan niet bewust voor kunt kiezen.

Standaard dekking op reis vanuit je basis zorgverzekering

Tot die wereldreis had ik alleen een basiszorgverzekering. Ik ben jong, gezond en de premies wogen in mijn beleving niet op tegen de kans dat ik aanspraak zou doen op een aanvullend pakket. Bovendien ben je op reis evengoed gedekt op basis van een basis zorgverzekering. Beperkt. Dat wél. Bij spoedeisende hulp. Dan kun je daarin in het buitenland een beroep doen op je basis zorgverzekering. Behandeling door een arts, een noodzakelijke ziekenhuisopname, medicijnen. Aan dat soort zaken kun je denken. Wel geldt een maximum bedrag. Dat wordt gebaseerd op het gebruikelijke tarief in Nederland. Je komt daar best een eind mee, maar zorgkosten in het buitenland liggen regelmatig hoger…

Zorgverzekering 2

Vergoeding van vaccinaties

Vaccinaties worden niet standaard vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Daar zul je je aanvullend voor moeten verzekeren, waarbij vaak een maximum bedrag per jaar wordt vergoed. Als je weet dat je komend jaar een reis gaat maken waarvoor je een aantal vaccinaties moet hebben, zou ik deze aanvulling zeker aanraden. Dat heb je er zo uit. Het wordt anders als je bijvoorbeeld al meerdere jaren reist en lang geldende vaccinaties tegen DTP, Hepatitis en rabiës al gehad hebt. Dan zou ik echt even een rekensommetje maken vóór je een aanvullende verzekering af sluit. Check ook deze informatie over vaccinaties en je zorgverzekering.

Dekking bij repatriëring

Een mooi woord voor terugkeer naar je vaderland. De gipsvluchten tijdens wintersport zijn er een voorbeeld van. Soms is het zo dat behandeling tijdens je reis niet mogelijk is. Of niet aan te raden. Terwijl het wél noodzakelijk is dat er iets gebeurt. Dan kun je terugkeren naar Nederland en hier worden behandeld. De vervoerskosten worden niet gedekt door je basis zorgverzekering. Dat is dan wellicht nog een keer te doen met die gipsvlucht vanuit Oostenrijk, maar een repatriëring vanuit Peru loopt flink in de kosten.  Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor dit soort kosten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit nooit heb gedaan. Ook niet tijdens die wereldreis. Ik nam het risico bewust, maar het is goed je wel te realiseren dat er dus een financieel risico ís.

Zogrverzekering 3

Een aanvullende reisverzekering

Ter aanvulling op je basis zorgverzekering kun je ervoor kiezen een reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende variant of eentje die beperkt geldt. Binnen zo’n verzekering worden bijvoorbeeld kosten vergoed voor extra overnachtingen, spullen die op reis worden gestolen of kapot gaan en vervangend vervoer. Ik heb zelf een doorlopende reisverzekering mét werelddekking. Daar komt bij dat je een extra pakket ‘medische kosten’ kunt bijverzekeren. Daarbinnen vallen bijvoorbeeld de kosten bij spoedeisende hulp, die boven het Nederlandse tarief vallen. En in sommige gevallen reddingsacties. Het is lastig daar een heel duidelijk advies in te geven, omdat het echt van je persoonlijke situatie afhangt. En hoe comfortabel het voor je voelt een stukje risico te lopen. Let wel op dat je niet dubbel verzekert bent; je kunt je namelijk ook aanvullend via je zorgverzekering verzekeren.

Voor mij werkt een basis zorgverzekering, aangevuld met vergoeding voor vaccinaties en een doorlopende reisverzekering met werelddekking, het beste. Mocht je jouw persoonlijke situatie eens goed onder de loep willen nemen of overwegen over te stappen, kan ik je aanraden een kijkje te nemen bij de Consumentenbond. De Consumentenbond biedt een zogeheten Zorgvergelijker aan. Je voert een aantal persoonsgegevens en voorkeuren  in en dan rolt er een advies uit. Passend bij jouw situatie. Scheelt een hoop gezoek en je kunt zorgverzekeringen makkelijk vergelijken.

Ik ben benieuwd hoe jij verzekerd bent in relatie tot reizen? 

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

 

#reizen #reisverzekering #zorgverzekering #reistips

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.