Reizen & financiën: al mijn persoonlijke tips

Reismeisje 15 januari 2020

Argentinie

Reizen en financiën. Ik krijg er regelmatig vragen over. Over wat het kost om door een specifiek land te reizen, de kosten van een wereldreis, hoe je tijdens een reis over voldoende geld blijft beschikken. Reizen kun je in alle soorten en maten, maar hoe je het ook doet; het kost nu eenmaal geld. Het leek me leuk een uitgebreid artikel te schrijven over reizen en financiën. In brede zin. En zo wel in de voorbereiding als ook tijdens een reis zelf. In dit artikel deel ik graag mijn persoonlijke tips met je. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Reizen en financiën: de voorbereiding

Er zit veel verschil in de kosten die reizen met zich mee brengt. Er zijn zó veel variabelen! Het hangt onder meer af van het specifieke land dat je bezoekt, de lengte van je reis en zeker ook je manier van reizen. Slaap je bijvoorbeeld op slaapzalen of kies je eerder voor een privé kamer? Wil je elke dag in fancy restaurants eten of kies je meer voor het eten bij lokale straatstalletjes? Los even van die exacte invulling, zou ik je aanraden je reis, ook qua financiële voorbereiding, te starten met de Lonely Planet van de bestemming waar je heen gaat. Voorin de (fysieke) gids vind je een praktisch overzicht van wat een gemiddeld dag budget in het betreffende land bedraagt. Uitgesplitst voor reizen met een beperkt budget, midrange en met meer luxe. Let wel even op uit welk jaartal de gids is, zodat je zeker weet dat je niet naar budgetten zit te kijken die meer dan 5 jaar oud zijn… Op basis van deze dag budgetten maak ik vaak een globale inschatting van wat de reis ons ter plekke zal gaan kosten. Daar komen dan nog losse tourtjes en natuurlijk het vliegticket bij. Bij tourtjes raad ik je overigens aan zo weinig mogelijk van tevoren te regelen. Bij uitstapjes naar plekken als Machu Picchu en berggorilla’s spotten in Oeganda ontkom je er niet aan dit van tevoren te boeken, maar als het even kan: regel het lokaal. Scheelt vaak heel wat geld. 

Reizen voorbereiding

Qua voorbereiding neem ik verder zelf altijd Amerikaanse dollars in contanten mee. Niet superveel; een honderdje of 2 á 3 voor een reis van 4 weken bijvoorbeeld. Op een paar landen na, worden Amerikaanse dollars eigenlijk altijd geaccepteerd. Mocht je een keer onverwacht niet aan lokaal geld kunnen komen en met een bankpas afrekenen lukt ook niet, kun je altijd op je Amerikaanse dollars terug vallen. Ik heb er serieus al meerdere keren profijt van gehad. En mocht je er geen aanspraak op hoeven doen, kun je ze aan het einde van je reis sowieso uitgeven. Mocht je Amerikaanse dollars mee willen nemen op reis, kun je deze het beste van tevoren bestellen bij het grenswisselkantoor en afhalen op hun vestiging op Schiphol (aangenomen dat je vanaf Schiphol vliegt Knipogen). De meeste banken en grenswisselkantoren hebben namelijk niet standaard Amerikaanse dollars op voorraad.

Een andere tip in de voorbereiding is te zorgen dat je bankpassen van twee verschillende banken bij je hebt. Ik hoop voor je dat dit een overbodige luxe is, maar ik heb er tijdens veel van mijn reizen echt iets aan gehad. Het komt namelijk regelmatig voor dat de bankpas van bank X door een pinautomaat niet wordt geaccepteerd en de pas van bank Y wel. En vice versa op een later moment. De logica ontgaat mij ook, maar je kunt er maar beter op voorbereid zijn. Op deze manier heb je altijd wel een mogelijkheid om geld uit de muur te trekken. Let daarbij goed op dat je je bankrekening op ‘wereld’ zet vóór vertrek. De meeste bankpassen staan automatisch ingesteld op ‘Europa’ en je raadt het al: dan kun je pinnen buiten Europa vergeten…

Bootreis Newcastle2

Reizen en financiën: tijdens het reizen

En dan tijdens het reizen zelf. Hoe ga je dan met je financiën om? Zelf betaal ik tijdens een reis zo veel mogelijk cash. Ik pin op gezette tijden een x bedrag en daar leef ik vervolgens bijvoorbeeld een week van. Nog los van dat je simpelweg niet overal ter wereld kunt afrekenen met je pinpas, geeft contact betalen meer grip op je financiën. Zeker als je langer reist is dat wel prettig. Ik zorg daarbij dat ik ook altijd in mijn dag rugzak en grote backpack wat cash heb zitten, zodat ik altijd en overal beschikking heb over contant geld. Het laatste voordeel van iets grotere bedragen in één keer pinnen is, dat je naar verhouding minder valuta kosten hebt. Voor elke keer pinnen in een ver land worden namelijk kosten berekend door de Nederlandse bank waar je bankiert. Soms kan dit wel oplopen tot €5 per keer.

Wat ik naast contant geld ook altijd bij me heb, is mijn creditcard. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar het gebeurt echt regelmatig dat ze wél een creditcard accepteren, maar pinnen met je bankpas lastig is… Denk aan accommodaties, het boeken van lokale vliegtickets en het regelen van tourtjes. Ik zou je aanraden een creditcard van American Express te regelen; die is wereldwijd erkent én ze hanteren een spaarsysteem waarmee je punten in kunt wisselen voor vliegtickets van KLM. Houd er wel rekening mee dat je voor een dergelijke creditcard jaarlijks een bepaald bedrag betaalt om er gebruik van te kunnen maken. Een paar tientjes meestal. Ik reis in elk geval nooit zonder creditcard!

Reizen onderhandelen

En dan nog een andersoortige tip qua financiën tijdens reizen. Onderhandel! Altijd. Dat klinkt wat krenterig, maar onthoud dat dit in veel culturen in verre landen gebruikelijk is. De eerste keer dat ik door een land als India reisde, gaf ik de eerste week consequent veel te veel geld uit. Ik werd bedonderd waar ik bij stond. Ik betaalde vaak wel 3x zo veel voor een taxi ritje. Los van dat ik absoluut een voorstander ben van fooien en je altijd de keus kunt maken om je ‘bewust te laten bedonderen’ vanuit dat je het iemand gunt, is het echt heel normaal om over prijzen te onderhandelen. In accommodaties, bij tourtjes en qua vervoer. In het begin moet je daar wat feeling bij krijgen. Bij wat een prima prijs is lokaal. Zodra je dat in de gaten hebt, hoef je echt de eerste prijs niet klakkeloos te accepteren.

Ik kan nog wel even door gaan met tips voor financiën. Dit zijn in elk geval de belangrijkste dingen die ik tijdens mijn reizen heb geleerd. Hebben jullie nog aanvullingen? Laat ze zeker in de comments achter!

#reistips #reizen

1 reactie

  • Gelmer

    15 januari 2020 om 09:09

    Ik zou de Amerikaanse dollars gewoon weer meenemen naar huis. Scheelt je de volgende keer wisselkosten.

    En qua creditcard zou ik zeker (ook) gaan voor Visa en Mastercard i.p.v. American Express. Die worden vaker geaccepteerd.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.