Reistips voor Fins Lapland

Nu de dagen weer korter worden en de bladeren van de bomen beginnen te vallen, krijg ik langzamerhand weer zin in een winterse bestemming Lachen. Sowieso houd ik wel van de winter. Sneeuw, warme chocolademelk, wintersporten; love it! Een van de gaafste winterse bestemmingen waar we de afgelopen jaren zijn geweest is Fins Lapland. Dat is natuurlijk een onwijs uitgestrekt gebied; wij zijn in en om het stadje Levi geweest. Een dikke vette aanrader! Omdat Lapland toch een bestemming is die vaak wel tot de verbeelding spreekt en de winterse dagen nu op komst zijn, leek het me leuk een artikel te schrijven met tips voor een bezoekje aan deze magische regio Ik ben benieuwd of 't je aanspreekt!

Fins Lapland 3

 Kies voor een alternatieve manier van reizen. De meest voor de hand liggende manier om naar Fins Lapland te reizen is natuurlijk per vliegtuig. Er zijn verschillende opties om vanuit Amsterdam op Rovaniemi (de meest bekende 'stad' in Fins Lapland) te vliegen, maar als je een beetje de tijd hebt zou ik je aanraden een andere manier van reizen te kiezen Lachen. Wij zijn eerst naar Stockholm gevlogen, hebben daar de volgende ochtend de boot naar Turku in Finland gepakt (echt een onwijs mooie tocht!) en zijn vanaf daar in de nachttrein naar Kittila gestapt. Sowieso ben ik fan van treinreizen, maar dit was wel echt helemaal de bom! Mooie cabines, prima bedjes en de volgende ochtend word je wakker in een prachtig mooi winter wonder landschap. Onze uiteindelijke bestemming was Levi; een klein, tikkeltje toeristisch dorpje in het Noorden van Fins Lapland. Vanaf Kittila gaan er rechtstreekse bussen naar Levi, waar je binnen een uurtje bent. Klinkt misschien allemaal wat omslachtig, maar echt een dikke aanrader!

Ga voor een huisje met een sauna. Ha! Klinkt wel een tikkeltje luxe he. Zeker voor een backpacker Knipogen. In Fins Lapland is een sauna echter behoorlijk standaard. Veel mensen hebben een eigen sauna in huis; simpelweg vanwege de warmte. Het kan er echt ontzettend koud worden namelijk en dan is zo'n sauna geen overbodige luxe. Geloof me. Toen wij er waren was het er op een gegeven moment zelfs -25 graden Celsius. -25 graden! We waren dan ook maar wat blij met ons appartementje met sauna. Heerlijk. 

Fins Lapland 4

Ga honden sleeën. Een droom die uit kwam; een tochtje met een honden slee. Fantastisch! Het was -20 graden Celsius en ik dacht echt dat mijn voeten er af vroren Knipogen, maar wat was dit een bijzondere ervaring. De manier waarop de honden hun roedelleider volgen en alle commando's van hun baas opvolgen vond ik heel bijzonder om mee te maken. Mocht je naar Lapland reizen, zou ik zeker een tochtje met een hondenslee aanbevelen. Te gek!

Ga wat langer om de kans op het Noorderlicht te vergroten. Als je in de winter richting de Poolcirkel reist, wil je natuurlijk graag het Noorderlicht zien. Een te gek natuurverschijnsel waar geen pijl op te trekken is. En dat is dus ook meteen het probleem. Hoezeer de criteria ook goed kunnen staan, het blijft dat natuurverschijnsel. Waar we als mensen geen invloed op hebben. Het belangrijkste is dat het ijskoud moet zijn en er geen kristallen in de lucht mogen zitten. Als je echt zeker wilt zijn dat je het Noorderlicht spot, kun je het beste minimaal 5-7 nachten in Fins Lapland blijven. Dan zit er midden in de winter geheid een avondje met dat prachtige groene licht tussen.

Iglo

Slaap in een glazen iglo. Nee. Het is niet bepaald zacht voor je portemonnee. En meer dan 1 nachtje zit er voor een rasechte budget backpacker niet bepaald in, maar my ow my wat vond ik dit fan-tas-tisch Lachen. We verbleven de eerste nacht in Levi in deze te gekke glazen iglo. In the middle of nowhere met niets anders dan de sterrenhemel boven je. Superromatisch toch?! Met een beetje mazzel heb je juist op die avond ook nog eens het Noorderlicht, waar je vanuit je bedje dan van kunt genieten. Dat hadden wij dan weer niet, maar aanraden zou ik het je zeker. 

Dat zijn een aantal tips voor een reisje naar Fins Lapland. Zeker een bestemming die ik voor de komende winter aan kan raden. Vertel, spreekt deze regio jou aan?

 

Alle reacties

 • Mytraveljourney - 05 oktober 2017, 09:56

  Top leuke tips. Ik ga in december naar lapland voor een weekje.

  • Reismeisjenl - 05 oktober 2017, 11:51

   Wat gaaf! Al vast heel veel plezier!

 • Daniella - 05 oktober 2017, 10:04

  Ik zou het ook iedereen aanraden. Ben daar ook geweest en heb een husky safari gedaan van 3 dagen..echt heel gaaf! Ik heb ook in een glazen iglo geslapen, ook zeker een aanrader. Ik heb zowel tijdens de husky safari en ook in de glazen iglo het noorderlicht mogen aanschouwen. Mooiste natuurverschijnsel wat ik ooit heb gezien!

  • Reismeisjenl - 05 oktober 2017, 11:51

   Wauw, van 3 dagen :-). Wat lijkt me dat gaaf zeg!

 • Shamira | Kompas 24 - 08 oktober 2017, 16:52

  Mijn vriend heeft afgelopen jaar een meerdaagse husky tocht gemaakt in Zweeds Lapland en vond dat ook echt fantastisch en zeker voor herhaling vatbaar. Toevallig komt er dinsdag een reisverslag van online. Ik wil ook een keer en het aanbod inclusief sauna's lijkt in Finland net wat groter. Maar ik ben niet zo'n wintermens, dus geen idee of ik die stap ooit echt ga nemen haha

  • Reismeisjenl - 10 oktober 2017, 16:47

   Wat gaaf! Ga ik zeker lezen ;-).

 • Stephen Williams - 10 mei 2018, 22:04

  HOU UW FINANCIËLE LAST NIET VOOR UWZELF CONTACT MET ONS OP ALLE SOORTEN LENINGEN VOOR EEN LAGER BELANG VAN 2% (stephenswillsloan@gmail.com)

  Onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Ons belangrijkste doel is om u te helpen de service te krijgen die u verdient, ons leningprogramma is het snelst. We verstrekken leningen in elke valuta naar keuze {Us Dollar, pounds, Euro, Dinar, etc} en een looptijd van 1 tot 30 jaar om de lening terug te betalen (veilig en onbeveiligd).

  Heb je een lening nodig en heb je een lage credit score, Heb je het moeilijk om leningen te krijgen?
  van lokale banken en andere financiële instellingen? oplossing voor uw financiële probleem is STEPHEN WILLIAMS LENGT FIRM. De algemene voorwaarden zijn zeer redelijk en attent.

  We bieden een breed scala aan financiële diensten, waaronder: Kerstleningen, Zakelijke leningen, Schuldconsolidatieleningen, Persoonlijke leningen, Autoleningen, Hotelleningen, Studieleningen, Home Refinancing-leningen met een lage rente van 2% per annulering voor particulieren, bedrijven en bedrijfsorganen.

  Geïnteresseerde kandidaten moeten contact met ons opnemen via e-mail: stephenswillsloan@gmail.com. Toepassen en vrij zijn van financiële slavernij.