Reisroute door Polynesië, deel I: Frans Polynesië

Reismeisje 07 november 2019

Frans Polynesie

Polynesië. Het is zo’n gebied waarvan je pas weet waar het precies ligt, als je er een keer in de buurt bent geweest. Dat gold tenminste voor mij wel. Ik koppelde Polynesië vooral aan zon, zee, strand. Parelwit zand met wuivende palmbomen. Bora Bora en Tahiti kende ik ook nog wel, maar daar hield het wel zo’n beetje op. Net als met zo veel bestemmingen, bleek mijn beeld geen recht te doen aan de diversiteit van Polynesië. De werkelijkheid heeft altijd meer nuances. Meer kleur. Een ander perspectief. Polynesië bleek voor mij uiteindelijk één van de mooiste, meest authentieke en diverse delen van de wereldreis, waar het onderdeel van was. Ik heb verschillende artikelen geschreven over Polynesië, maar nog nooit de reisroute besproken. In dit artikel neem ik je graag mee op de route die we hebben afgelegd door deze afgelegen regio. Hoppend van eiland naar eiland. Ik zoom voor dit artikel in op Frans Polynesië; de eerste stop die we maakten in Polynesië. In komende artikelen pak ik de route verder op. Ik ben benieuwd wat je er van vindt!

De geografische ligging van Polynesië

Allereerst de ligging van Polynesië. Die is dus afgelegen. Letterlijk de andere kant van de wereld vanaf Nederland beschouwd. Polynesië vormt samen met Micronesië en Melanesië een grote groep eilanden, die samen Oceanië worden genoemd. Oceanië beslaat een enorm stuk van de Zuid Pacifische Zee; grofweg is het qua vorm een soort driehoek, die je tussen Nieuw-Zeeland, Hawaii en Paaseiland kunt trekken. Het gebied wat daar tussenin valt, heet dus Oceanië. Het grootste deel behoort tot Polynesië; in totaal zijn het meer dan 1.000 eilanden. 1.000! Velen zijn bewoond en nog meer zijn er onbewoond. Er zitten onafhankelijk eilanden tussen, zoals Samoa en Tonga, eilanden met een speciale status zoals de Cookeilanden en zogeheten niet-onafhankelijke eilanden als Frans-Polynesië en Paaseiland.

Frans Polynesie reizen

Reizen naar Polynesië

Het spreekt voor zich dat je tijdens een reis door Polynesië keuzes moet maken. Tenzij je onbeperkt de tijd hebt natuurlijk, maar in alle andere gevallen is reistijd in deze regio iets om serieus rekening mee te houden. Sowieso om er vanuit Nederland naar toe te reizen en dan ook nog eens tussen de eilanden zelf. Zelfs binnen één land kun je aardig wat tijd kwijt zijn aan vliegen of boottochten. Uitgaande van 3 á 4 weken zou ik dan ook aanraden maximaal 3 eilanden te bezoeken, zodat je de sfeer en verschillen op en tussen de eilanden goed kunt ervaren. Toen wij naar Polynesië reisden, kwamen we vanuit Zuid-Amerika en vlogen we op Tahiti, het hoofdeiland van Frans Polynesië. Dat is vanuit Nederland zeker ook één van de beste opties; vliegen op Tahiti (Papeete). Een ander, prima alternatief is vliegen op Nieuw-Zeeland. Kies dan voor Auckland qua vliegbestemming, omdat je vanuit deze stad op het Noordereiland het meest gemakkelijk andere eilanden in Polynesië kunt bezoeken. Naar beide bestemmingen vlieg je met een tussenstop.

Bekijk hier de beste vliegtickets naar Frans Polynesië

Route Polynesie

Reisroute door Polynesië en reistips

En dan de reisroute die ik heb gevolgd. Bovenstaand kaartje geeft een overview van de totale route, waarbij Tahiti (PPT) het startpunt was en Rarotonga het eindpunt (RAR) binnen Polynesië. In totaal hebben we over deze route ongeveer 6 weken gedaan, waarin we 8 eilanden hebben bezocht. Dat is inclusief een aantal dagen Auckland en een korte tijd op Fiji. Zoals ik in de inleiding al even zei, zoom ik voor vandaag graag in op Frans Polynesië; het eerste deel van de reisroute door Polynesië. Inclusief mijn persoonlijke reistips!

Moorea

Frans Polynesië: Tahiti – M’oorea – Bora Bora – Maupiti

Het eerste deel van de reis door Polynesië hebben we dus in Frans Polynesië door gebracht, waar we naar verhouding ook de meeste eilanden bezocht hebben. Vanuit Zuid-Amerika vlogen we via de Verenigde Staten naar het hoofdeiland Tahiti. Als je daar aan komt, is er nog weinig te ontdekken van het idyllische Polynesië. Eerlijk is eerlijk. Papeete, de hoofdstad van Tahiti, is een behoorlijk drukke stad en een belangrijke tussenstop voor grote cruiseschepen. Ik zou aanraden niet al te lang op Tahiti te verblijven in elk geval… Vanaf het vliegveld in Papeete vlogen wij meteen door naar M’oorea; een prachtig mooi, intens groen Polynesisch eiland. Echt om verliefd op te worden! Achteraf was dit mijn favoriet binnen Frans Polynesië. Je kunt er supermooi duiken, gave hikes maken in het ruige binnenland, snorkelen met haaien en manta roggen én nog relatief betaalbaar romantische accommodaties vinden. Een te gek eiland!

Frans Polynesie ligging

Na M’oorea vlogen we met Air Tahiti door naar het bekende Bora Bora. Het is er ook prachtig. Ik snap zeker dat hier veel huwelijksreizen naar toe worden gemaakt. Tegelijkertijd wordt Bora Bora een aantal keren per week overspoeld door massa’s toeristen. Die komen op gigantische cruiseschepen aan en nemen het eiland letterlijk over. Dat maakte dat ik Bora Bora in die zin wat minder vond. Zeker ten opzichte van M’oorea. Mocht je Bora Bora bezoeken, zou ik je aanraden om een accommodatie in Vaitape te boeken. Vaitape is de voornaamste ‘stad’ op Bora Bora en ligt op een klein half uur fietsen van het zuidwesten. Daar waar de luxe hotels zitten aan de adembenemende baaitjes die je vast kent van foto’s. Het is er prachtig, maar wat mij betreft veel te druk en ingesteld op toeristen. In Vaitape leven de locals, doe je boodschappen bij de lokale supermarkt en ben je meer onderdeel van het ‘echte’ leven. Wij verbleven zelf in één van de appartementjes van Sunset Hill Lodge á €60 per nacht (voor een double). Een aanrader!

Bekijk Sunset Hill Lodge op Bora Bora

Maupiti

Vanuit Bora Bora reisden we door naar het best bewaarde geheim van Frans Polynesië. Vind ik dan. Maupiti. Wát een plaatje! Maupiti is stil en eigen. Het leven kabbelt er voort zoals het dat waarschijnlijk al eeuwenlang doet. Simpele huisjes, een winkeltje met een schaars assortiment en locals die vissen. Dat is Maupiti. Je hebt er weinig opties qua accommodaties; het merendeel van wat er is, is bij de mensen thuis. Homestays. En dat is juist wat Maupiti voor mij zo bijzonder heeft gemaakt! Wij verbleven bij een geweldige familie, die enorm gastvrij was en ons zelfs een dag mee nam naar hun privé atol voor de kust bij Maupiti. Beetje snorkelen, barbecueën. Het leven. Verwacht op Maupiti verder geen vermaak of vertier. Cruiseschepen vind je er ook niet Lachen. Gewoon natuur en parelwitte stranden en azuurblauw water. Heaven.

Frans Polynesie backpacken

Na Maupiti reisden we terug naar het hoofdeiland Tahiti. Daar zijn we nog een nacht gebleven vóór we verder vlogen naar de volgende bestemmingen in Polynesië: Samoa en Fiji. Daarover in een later artikel meer! Tot slot nog een aantal reistips ter voorbereiding op een reis naar Frans Polynesië:

Heb je maar beperkt de tijd om in Polynesië rond te reizen? Dan raad ik je aan (een deel van) je reis georganiseerd te doen. Niet per sé in groepsverband, maar dat bepaalde accommodaties en met name lokale vluchten simpelweg al voor je geboekt zijn. Dat bespaart aanzienlijk tijd. VakantieXperts is een voorbeeld van een organisatie die je hier voor Polynesië mee kan helpen. Je neemt hier contact op voor meer informatie.

Voor (Frans) Polynesië zijn verder geen vaccinaties verplicht, behalve tegen gele koorts als je recent in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Verder worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP sterk aanbevolen. Je kunt hier een afspraak maken voor je vaccinaties.

Rond reizen door (Frans) Polynesië kan qua transport nog best wat uitzoekwerk zijn. Ik reis zelf altijd met een Lonely Planet van de regio waar ik op dat moment ben. Ook voor Frans Polynesië kan ik ‘m aan raden. Je kunt de Lonely Planet van Frans Polynesië hier kopen.

☛ Tot slot vind je op de landinformatie pagina over Frans Polynesië allerlei informatie over beste reistijd, feestdagen en reis budgetten.

Tot zo ver deel I van de reisroute die ik door Polynesië aflegde. Deel II volgt dus snel! Ik ben benieuwd wat je van Frans Polynesië denkt? Spreekt het je aan?

De webshop voor backpackers

@Frans Polynesië @Oceanië #frans polynesië #oceanië #reisroute #reistips #bora bora #moorea #maupiti #tahiti

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.