Interview met Carmen, dierenarts op de Galapagos

Reismeisje 09 april 2016

Vlak voor we naar de Galapagos eilanden reisden, zat er een superleuk mailtje in mijn mailbox. Van de Nederlandse Carmen. Dierenarts op de Galapagos. Of het me leuk leek om een kijkje te nemen bij de kliniek waar zij werkt. En zo gebeurde het dat we op een doordeweekse dag gezellig zaten te lunchen op Santa Cruz en daarna samen naar de dierenkliniek gingen Knipogen. Ik vond Carmens verhaal en de filosofie van Darwin Animal Doctors zo mooi en inspirerend, dat ik jullie haar verhaal niet wilde onthouden. Vandaag dus een interview met deze ondernemende, inspirerend en oer-Hollandse dame! 

Darwin Animal Doctors 1

1. Wie ben je en wat heb je met reizen?

Hallo ik ben Carmen, geboren te Goirle in 1985, opgegroeid in Tilburg. Als kind was ik altijd al druk bezig met de dieren om me heen. Zo bracht ik rondzwervende honden mee naar huis, werd er regelmatig een zieke duif verzorgd of een ondervoed egeltje Knipogen. Zonder enkele twijfel begon ik dan ook in 2004 aan de studie Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, om in 2012 als gezelschapsdierenarts af te studeren. Reislustig als ik ben, koos ik er tijdens de studie voor om mijn onderzoeksproject in het buitenland te doen i.p.v. in Nederland. Het werd onderzoek naar de hormoonhuishouding van mannelijke olifanten in de musth (bronstugheidsperiode) in Chiang Mai, Thailand. Hierna ben ik nog door Laos, Cambodja, Vietnam en Indonesië gaan reizen. Na mijn afstuderen, heb ik 2 jaar met heel veel plezier in een gezelschapsdierenkliniek in Veenendaal gewerkt. Maar ik had altijd het gevoel dat ik iets meer kon doen, mijn talent kon inzetten voor de dieren die het écht nodig hebben. Dus in juni 2015 nam ik met menige tranen afscheid van mijn lieve collega’s en vertrok ik opnieuw naar Azië, om rond te reizen en om verschillende projecten te doen. Zo heb ik in Sri Lanka en in Nepal enige dagen meegeholpen in een dierenasiel en in India heb ik een sterilisatieproject opgezet wat nu goed loopt! Toen ik de baan als dierenarts voor Darwin Animal Doctors als het ware in mijn schoot kreeg geworpen, nam ik deze nieuwe uitdaging meteen aan!

2. Sinds een aantal weken woon je op de Galapagos. Vertel, hoe ben je daar terecht gekomen en wat doe je er precies?

Ik ben sinds begin januari 2016 aan de slag als dierenarts in de kliniek op Santa Cruz. Ik had interesse om als vrijwilliger me enkele weken voor deze kliniek te gaan inzetten. Maar toen Jochem Lastdrager, een voormalige studiegenoot en ‘member of the board’ van Darwin Animal Doctors, me vertelde dat de vorige dierenarts er mee stopte en vroeg of ik de functie niet over kon nemen i.p.v. als kortdurende vrijwilliger aan de slag te gaan, was er geen haar op mijn hoofd dat erover twijfelde en pakte ik deze geweldige kans met beide handen aan. Nadat ik tot halverwege december 2015 voor 1 maand in het Kopan klooster te Nepal een boeddhistische cursus en retraite had gedaan, vloog ik eerst voor 2 weken terug naar Nederland om kerst en oud&nieuw met mijn familie te vieren om vervolgens op 3 januari in het vliegtuig naar Ecuador te stappen.

Darwin Animal Doctors 2


3. Als dierenarts op de Galapagos is het vast heel anders dan werken in Nederland. Wat zijn de voornaamste verschillen en hoe ervaar je dat zelf?

In het begin was het even acclimatiseren; wennen aan het klimaat, het communiceren in het Spaans met de cliënten en aan de kliniek. We zijn geen standaard kliniek zoals je je kunt voorstellen. Als een non-profit organisatie zijn we afhankelijk van donaties, zowel in de vorm van geld als in de vorm van verschillende soorten medicatie en medische artikelen. Dus we moeten het doen met wat we hebben! Darwin Animal Doctors heeft de kliniek nu sinds 3 jaar op Santa Cruz en we hebben al heel wat voor elkaar gekregen, zo hebben we een zuurstof apparaat en een laboratorium om enkele bloedonderzoeken te kunnen doen. Ik ben de enige langdurige vrijwillige dierenarts in dienst (ik krijg een kleine vergoeding, soort kost en inwoning), maar ik word vergezeld door vrijwillige dierenartsen en studenten in opleiding van over de hele wereld, voornamelijk uit de Verenigde Staten. Samen runnen we de kliniek en leveren we hier de veterinaire zorg aan de dieren op de Galapagos. We bieden gratis sterilisaties/castraties aan om de populaties van honden en katten onder controle proberen te houden en op die manier interacties met de wilde dieren hier te voorkomen of in ieder geval tot een minimum te beperken. We zijn tevens voor elke andere medische noodzaak bereikbaar, worden de dieren behandeld voor parasieten (intestinale wormen, vlooien en teken) en behandelen we ook de wilde dieren van het nationale park. Dit alles is geheel gratis. Daarnaast delen we (gratis) hondenriemen uit en hiermee hebben we het aantal aangereden dieren al flink weten te verminderen. Ook hebben we een educatieprogramma opgezet en leren we de nieuwe generatie hoe om te gaan met hun huisdier en hoe ze te verzorgen.

De grootste verschillen zijn voor mij het werken met minder diagnostische mogelijkheden. We hebben nou eenmaal geen röntgenapparaat en ook echografie behoort niet tot de mogelijkheden. We zijn veel beperkter in de bloedtesten die we kunnen doen, ondanks ons laboratorium. Het is gewoon niet zoals in Nederland! Ook het materiaal dat we ter beschikking hebben is beperkter, je moet gewoon wat innovatiever zijn soms. Dat is een leuke uitdaging! Verder speelt het geven van informatie over hoe een hond of kat te verzorgen een veel grotere rol hier. In Nederland is dit voor de meeste eigenaren wel basiskennis, hier kijken ze nog heel anders tegen huisdieren aan. En een nieuw onderdeel van mijn werk hier is dat ik de studenten die komen moet begeleiden en trainen. Super leuk om te doen en om ze te zien groeien! Ohh en nog een verschilletje: een afspraak is hier geen afspraak. Mensen komen gewoon niet opdagen, ze bellen niet af of ze komen uren later aanzetten. Op zijn Zuid-Amerikaans zeg maar Tong uitsteken.

4. Hoe ziet een gemiddelde dag op de Galapagos er voor jou uit?

Om 07.30 gaat de kliniek open en in de ochtend hebben we ons operatieprogramma. Mensen moeten hier een afspraak voor maken. We steriliseren gemiddeld 4 dieren per dag. Daarnaast lopen de mensen ook binnen met zieke dieren of komen ze voor een behandeling voor parasieten. Tussen 11.00-11.30 worden de operatiepatiënten opgehaald en dan sluiten we even voor een lange middagpauze aka siesta! Van 16.00-19.30 zijn we weer open en kunnen de mensen zonder afspraak binnenlopen met hun huisdieren. De lange pauze geeft de vrijwilligers de kans om iets te zien van het eiland, even naar het strand te gaan of zoals de Ecuadoranen na de lunch even hun ogen te sluiten.

Darwin Animal Doctors 3

5. Kun je iets meer vertellen over de stichting, Darwin Animal Doctors, waar jullie kliniek onderdeel van uit maakt?

Begonnen met enkele sterilisatie/castratie projecten per jaar, hebben ze 3 jaar geleden hier een permanente dierenkliniek geopend. Het is de eerste en enige gratis kliniek op de eilanden. Het belangrijkste doel is om de populatie honden en katten op de eilanden onder controle te houden en de aantallen te beperken; om zo de druk van predators (honden en katten) en geïntroduceerde ziekten op de native populatie te verminderen. Helaas worden puppy's na een paar maanden op straat gegooid en ze vormen een roedel in het park waar ze vervolgens de trage schildpadden aanvallen en de zachte delen van het schild aanvreten. We proberen de biodiversiteit dus te beschermen. Een ander heel belangrijk onderdeel is het educatieprogramma. Er wordt hier anders tegen huisdieren aangekeken en mensen weten vaak niet goed hoe ze ze moeten verzorgen. Humane educatie is de sleutel tot het creëren van een lange-termijn verandering en het inspireren van kinderen om zorg te dragen voor de dieren op deze aarde.

6. Hoelang blijf je op de Galapagos en heb je al een idee wat je daarna wilt gaan doen?

Ik zou hier in principe 6 maanden blijven, maar het bevalt super goed en iedereen is tevreden over mijn werk, dat we hebben besloten om er nog eens 6 maanden aan vast te plakken. Voorlopig heb ik nog niet de intentie naar Nederland terug te keren. Het dierenleed van de wereld trekt me nog veel te veel aan, dus zie ik mezelf nog meer van dit projecten doen. Leven als reizende dierenarts zeg maar! Misschien vind ik wel ergens een plek waar ik me permanent wil settelen, misschien keer ik ooit terug naar Nederland. De toekomst ligt nog geheel open wat mij betreft.

7. Als mensen Darwin Animal Doctors graag willen steunen, waar kunnen ze dan terecht? Hebben jullie behoefte aan bepaalde dingen?

Neem vooral een kijkje op de website van Darwin Animal Doctors of op onze Facebook! Mochten mensen willen helpen met het verzamelen van medicatie of andere relevante medische artikelen (zoals hechtmateriaal, naalden, spuiten, handschoenen, scalpels, verbandmateriaal etc.) dan kunnen ze contact opnemen via ons mailadres. Naast deze medische producten kunnen we bijvoorbeeld ook hoofdlampen gebruiken,  katten transportboxen, digitale thermometers, halsbanden, hondenriemen en alle maten kragen voor na de operatie. Het verzenden van verzamelde producten naar een adres in Nederland is mogelijk, wij zorgen dan dat het hier terecht komt! Ook vrijwillige dierenartsen of studenten in opleiding kunnen contact opnemen via hetzelfde mailadres

Donaties zijn mogelijk via onze website en via www.travellinganimaldoctors.org onder vermelding van “Galapagos”.  Verder hebben we een online wishlist, hierop zetten we de producten die we echt nodig hebben, in de hoop dat iemand deze voor ons koopt via Amazon. De gekochte artikelen worden naar een centraal adres in de Verenigde Saten gestuurd en we vragen de vrijwilligers om de artikelen dan mee te nemen naar de Galapagos. De wishlist kun je hier vinden.

Wat een te gek en prachtig verhaal toch? Heel mooi om te hebben gezien met hoeveel passie Carmen en haar collega’s dieren op de Galapagos helpen. Ben jij al eens op de Galapagos geweest en wat vond je er van?

@Ecuador @Zuid-Amerika #galapagos #interview #ecuador #wildlife

2 reacties

  • Sigrid | My Travel Secret

    09 april 2016 om 07:17

    Super leuk!! Ik ben zelf dierenartsassistente en heb eind vorig jaar nog medicijnen ingezameld voor dit project. (*zwaait naar Jochem

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sigrid | My Travel Secret

      09 april 2016 om 15:42

      Ow echt? Dat is ook toevallig zeg! Prachtig project he?

  • Jeroen

    11 april 2016 om 11:17

    Wat gaaf om te lezen dat zich overal ter wereld wel dit soort initiatieven geïnitieerd worden en mensen gelukkig nog een groot hart hebben. Mocht ik naar de Galapagos gaan dan neem ik wat voor ze mee van de lijst.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.