Interview met backpacker Robbert

Reismeisje 11 oktober 2015

Regelmatig interview ik voor Reismeisje andere reisfans. Op zoek naar leuke, gepassioneerde en enthousiaste verhalen over reizen en mooie bestemmingen. Vandaag is de beurt aan Robbert; een echte backpacker, die sinds kort zijn eigen backpackblog is gestart!

Backpackblog

Wie ben je en wat heb je met reizen? Ik ben Robbert, 28 jaar . Mijn passie is, hoe kan het ook anders, backpacken. Toen ik mijn eerste lange en individuele trip had gemaakt, wist ik al snel dat het niet mijn laatste keer zou zijn. Vooral het onbekende, de onafhankelijkheid en het met de dag leven, zijn aspecten die mij erg aanspreken aan reizen. Nadat ik jaren geleden mijn eerste reis van ruim negen maanden maakte, ben ik verschillende keren in meerdere landen geweest. Misschien herkennen andere backpackers zich wel in het gevoel dat de drang om de kantoor- of studeerstoel te verlaten voor een mooi land steeds sterker wordt als je al een keer bent gegaan. Dat is bij mij in ieder geval wel zo Knipogen.

Je bent je eigen backpackblog gestart. Vertel! Waarom, wanneer en hoe? Dat klopt, het gelijknamige backpackblog.nl ben ik een aantal maanden geleden gestart. Buiten mijn reisblog, heb ik tevens verschillende boeken geschreven om zowel Azië- als Australië-backpackers te ondersteunen in hun voorbereidingen en tijdens de trip zelf. De gidsen waarover ik spreek, zijn Backpackgids Azië en het onlangs uitgebrachte Backpackgids Australië.

Hier ligt ook direct een deel van de motivatie voor het starten van een bijbehorend blog. Allereerst om de lezers van de gidsen meer achtergrondinformatie over mezelf te geven en een persoonlijke band met hen op te kunnen bouwen. Verder ook om zowel de lezers als nieuwe bezoekers te inspireren met de kennis die ik op heb gedaan en nog steeds opdoe. We blijven immers niet stilzitten he Knipogen.

Tot slot is mijn motivatie om een backpack-community op te bouwen waar backpackers terecht kunnen voor inspiratie, tips & tricks en al hun vragen. De eerste aanzet hiertoe is de Facebookpagina, die ik twee weken geleden ben gestart. Omdat ik niet hetzelfde wil doen en me wil onderscheiden van reeds bestaande websites, kies ik voor een andere aanpak. Een weg van persoonlijke ervaringen/voorbeelden gekoppeld aan artikelen en titels die aanspreken. Die andere benadering vind je (hopelijk) terug in de stukken op mijn blog Knipogen.

Backpackblog 2
 
Wat is je meest favoriete bestemming en waarom? Om er eentje te noemen vind ik lastig, maar als ik ’t toch moet doen noem ik de Perhentian Islands, een plek die je echt eens moet bezoeken als je gaat reizen door Maleisië. De sfeer is daar zo chill, het prachtige strand bij Long Beach. De hoge golven en de goede snorkel- en duikmogelijkheden completeren het ideale plaatje. Ik kwam uit bij Perhentian Kecil, dit is één van de twee eilanden waaruit de Perhentians bestaan. Eigenlijk was ik direct verkocht, ik bleef dan ook twee weken. Dat je er niet overal WiFi vindt, vind ik persoonlijk niet erg. Zo ontdek je eindelijk weer eens het genot van simpelweg een boekje lezen of het voeren van een goed gesprek met iemand anders.

Voor wat betreft het in contact komen met de locals ga ik voor Cambodja en met name Siem Reap. Ik ben daar een aantal jaren geleden in een klein dorpje geweest, waar de kinderen werkelijk waar zo intens blij waren dat wij een bezoekje kwamen brengen. Heel aandoenlijk. Stiekempjes ook Myanmar. Zo puur en oprecht geïnteresseerd als de mensen daar zijn, dat had ik nog niet vaak gezien.
 
Welke 5 spullen gaan altijd mee in je backpack? Laat ik je één ding zeggen: ik neem het liefst zo weinig mogelijk mee. Tijdens mijn eerste trip, woog mijn backpack zo’n 11-12 kg. Dit is voor de meesten misschien al best licht, persoonlijk merkte ik al snel dat ik onnodige spullen bij me had. Bijvoorbeeld te veel t-shirts, een jeans te veel, te veel boeken en dat soort spullen. Waarom meer dingen meenemen dan nodig? Vraag jezelf goed af of je denkt een bepaald kledingstuk of item wel echt te gaan gebruiken. Indien niet, laat het thuis. Ook kies ik tegenwoordig voor een 40 liter backpack in plaats van 60-65 liter. Maar goed, om antwoord te geven op je vraag:

  1. Tegenwoordig een e-reader. Dit bespaart (veel) gewicht!
  2. Flipflops. En als ik ze (slippers) niet heb, koop ik ze ter plaatse voor een mooi prijsje. Verder een zwembroek en wat comfortabel zittende voetbalshorts.
  3. Stekkeraansluitingen voor de landen waar ik heenga.
  4. Mijn day-bag. Een tasje dat ik gebruik voor mijn waardevolle spullen.
  5. Sinds kort mijn laptop, om mijn blog te kunnen onderhouden en voorzien van de laatste info. Gelukkig weegt deze slechts 1 kg.

En logischerwijs ook zaken als paspoort, verzekeringspasjes, overige kleding, toilettas, telefoon etc., maar dit spreekt voor zich.
 
Welke reiservaringen staan bovenaan je bucketlist? Pfff, zoveel eigenlijk. Om er een aantal te noemen:

- Een homestay in Sulawesi. Zo ben ik bijvoorbeeld bij een gezin thuis verbleven in Sandakan, Borneo. De mensen waren zo gastvrij, zo behulpzaam. Echt een geweldige ervaring. In Sulawesi zijn er op dat gebied veel mogelijkheden, iets dat ik zeker nog wil doen.

- Voor de eerste keer naar Zuid-Amerika (Peru, Colombia etc.). Costa Rica lijkt me ook geweldig mooi.

- Kangoeroes op het strand spotten bij Lucky Bay in Australië.

- Mezelf uitdagen en een week of langer naar een Indiase ashram gaan.

Backpackblog 3

Heb je nog tips voor andere backpackers? Reis rustig, neem de tijd om dingen te zien en ontdekken. Voorkom daarbij dat je continu op doorreis bent waardoor je uitgeput raakt. Mijn motto is simpel:

“Onvergetelijke ervaringen hebben meer waarde dan het aantal bezochte bestemmingen.”

En inderdaad, niet iedereen heeft alle tijd van de wereld tot zijn of haar beschikking. Maar ook als je bijvoorbeeld voor twee weken gaat backpacken, wil ik je adviseren om zoveel mogelijk te genieten in plaats van dat je alleen maar bezig bent om zoveel mogelijk ‘kruisjes’ te zetten op je bucketlist. Dus stippel je route van tevoren goed uit, maar leg verder niet teveel vast. Een voorbeeld hiervan is dit reisschema door Thailand dat ik onlangs heb ontwikkeld. Handig als je in Azië gaat backpacken. Laat alles lekker op je afkomen en leef zoveel mogelijk met dag. Een andere tip voor alle beginnende backpackers: als de dag van vertrek nadert, kun je overvallen worden met het gevoel dat je liever niet gaat. Immers, het thuisfront verlaten voor lange vaak onbepaalde tijd is niet gemakkelijk. Maar geloof me, dit komt allemaal goed. Ook ik ben in tranen vertrokken en met een glimlach teruggekomen Knipogen.

Tot slot: durf alleen te gaan. Met een reisgenootje kan ook, maar wees niet bang om de stap individueel te zetten. Het zal je veel goeds brengen!

Waar gaat je volgende reis heen? Ik heb nog niet geboekt, maar de planning is om eind november/begin december richting Azië te vliegen. Dit zal een enkeltje Bangkok of Bali worden, waarbij ik niet van te voor vastleg hoe lang ik ga en wat ik precies allemaal ga doen. Na eerst in Azië te hebben rondgetrokken, wil ik daarna richting Australië gaan voor het maken van een roadtrip. Australië is een stukje duurder dan Azië, maar het prijskaartje voor het backpacken Down Under is te overzien als je creatief bent of daarnaast een goed baantje hebt. Je zult wel denken: “Hoe zit dat dan met je woning en vaste baan?” ‘Gelukkig’ werk ik voor mezelf en huur ik een woning waardoor ik flexibel ben. Het werk dat ik doe, kan ik prima vanaf mijn laptop uitvoeren, zonder dat ik daarbij afhankelijk ben van een vaste plaats. Ideaal dus. Voor mij in ieder geval Knipogen.

#backpacken #interview

2 reacties

  • Jeroen

    12 oktober 2015 om 07:20

    Straks eens even een kijkje nemen op je blog. Leuk artikel en helemaal eens met motto!

    Beantwoorden

    • Robbert Jeroen

      12 oktober 2015 om 13:31

      Mooi! Ben benieuwd wat je van m'n blog vindt!

  • Fritz

    13 oktober 2015 om 12:44

    Leuk blog! Je hebt er een volger bij.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.