Hoe je binnen 1 maand een wereldreis regelt

Reismeisje 06 november 2017

Wereldreis6

Misschien klinkt het helemaal niet zo ambitieus; 1 maand om een wereldreis te regelen. En op zich kun je natuurlijk op elk willekeurig moment het vliegtuig in stappen en aan je reis beginnen. Zeker als er weinig is wat je in Nederland bindt qua huis, inschrijving of wat dan ook. Maar als je op een bepaalde manier in een structuur zit thuis en van plan bent langere tijd te gaan reizen, heb je echt wat tijd nodig. Gerben zei laatst nog; wij zijn feitelijk 3 jaar op wereldreis geweest, waarvan we maar een klein jaartje ook daadwerkelijk hebben gereisd. Die andere 2 jaar hebben we gebruikt om te sparen, een globale route uit te stippelen, verzekeringen te regelen, stappen te zetten met ons huis en meer van die dingen. Hoewel ik het als heel fijn heb ervaren om lekker uitgebreid de tijd te hebben voor dit alles, kun je zeker ook sneller een wereldreis plannen. Vandaag vertel ik je waar je op moet letten als je binnen een maand in het vliegtuig wilt zitten Lachen.

Praktische zaken die voorrang hebben. Als je zo weinig voorbereidingstijd hebt voor je langere reis, zijn er een aantal praktische zaken die voorrang hebben. Simpelweg omdat je zonder deze zaken in de problemen kunt komen op reis. Onderstaand de belangrijkste punten:

- Zorg dat je paspoort minimaal 1 jaar na afgifte geldig is. En het liefste iets langer. Geloof me, er zijn behoorlijk wat landen waar dit een vereiste is. Zorg er ook voor dat je kopieën van je paspoort bij je hebt, inclusief pasfoto's. Voor mogelijke visa (on arrival).

- Regel een goede verzekering met wereldwijde dekking. Dit is er eentje die best persoonlijk is. Ik ken genoeg mensen die onverzekerd of slechts voor een klein gedeelte rond reizen en dat prima vinden. Ik vind dat zelf niet prettig en zou je echt aanraden een goede wereldreis verzekering af te sluiten. Wij waren tijdens onze wereldreis verzekerd via de Globetrotter verzekering van Allianz. In dit artikel  kun je er meer over lezen.

Wereldreis gemeente

- Schrijf je uit bij je gemeente. Of niet. Dit is ook heel persoonlijk, maar maak je keuze in elk geval weloverwogen. Elke gemeente hanteert andere termijnen, maar bij de meeste gemeentes ben je verplicht je uit te schrijven als je langer dan 6 maanden niet in Nederland bent. Doe je dat niet en ze komen er achter krijg je een flinke boete.

- Zeg je huur op, regel onderhuur of verkoop de boel. Als je in een huurhuis woont, is het waarschijnlijk simpel; zeg je huur tijdig op Knipogen. En check goed wat er allemaal moet gebeuren om je huisje op te leveren. Vaak moet je een huurhuis namelijk helemaal strippen, inclusief vloer er uit. Als je een koophuis hebt, wordt het een stukje ingewikkelder. Je kunt er voor kiezen je huis onder te huren, maar daar moet je officieel toestemming voor hebben van je hypotheek verstrekker. Dat zijn trajecten die zeker 2-3 maanden in beslag nemen, dus dat redt je niet vanuit je thuissituatie. Kies je er hoe dan ook voor je koophuis onder te verhuren? Zorg dan dat je een huurcontractje opstelt (je vindt verschillende variaties online). Inclusief einddatum van de verhuur, eventuele schade en een borg bedrag. Op die manier dek je jezelf als eigenaar ietsje in. 

Wereldreis spullen

- Zorg voor een goede basisuitrusting. Als ik 1 ding heb geleerd van onze wereldreis is het wel dat je met zo weinig spullen toe kunt. Echt. Ik zou je dan ook nooit aanraden vol bepakt op reis te gaan, maar dat neemt niet weg dat een goede basisuitrusting zeker belangrijk is. Denk aan een kwalitatieve backpack met verschillende compartimenten, een goede dagrugzak, geldbuidel, muskietennet, EHBO kit, lakenzak, hoofd zaklamp, (Zwitsers) zakmes, touw, tape, goede wandelschoenen (ik loop altijd op trailrun schoenen, ideaal!), regenjack en meer van deze dingen. Ga niet voor de leuke spulletjes of gezellige kledingsetjes, maar denk praktisch. Op reis kun je altijd nog 'leuk spul' kopen Knipogen. Vergeet ook de Lonely Planet van je eerste bestemming niet.

- Zeg je baan op. Als je die hebt natuurlijk Knipogen.

- Geef iemand toegang tot je geld en verdeel het. Zorg echt dat je tijdens je reis op verschillende manieren bij je geld kunt komen. Machtig iemand thuis om eventueel betalingen uit jouw naam te doen en verdeel je geld bij voorkeur over verschillende rekeningen bij verschillende banken. Gerben en ik bankieren beiden bewust bij een andere bank en geloof me; dat heeft ons al heel vaak gered...Soms werkt een pinpas van bank X in een bepaald land simpelweg niet. Op deze manier heb je een alternatief. 

Tot slot. Accepteer dat je heel flexibel moet zijn. Als je echt snel weg wilt, is het belangrijkste dat je flexibel bent. Niet voor de perfect uitgewerkte route gaat, maar het prima vindt dat je geen idee hebt waar je over een paar maandjes zit. Je hebt immers tijd nodig om voor bepaalde landen visa te regelen, dus die landen vallen over het algemeen dan even af. Je komt dan al snel op Zuid-Amerika, waar je als Nederlander voor vrijwel alle landen geen visum nodig hebt. Of een aantal landen in Azië, waar je veelal on arrival wel terecht kunt. Boek een one way ticket en zie vanuit daar wel weer. Sowieso grote kans dat je over land gaat reizen Knipogen. En het belangrijkste: GENIET. Het mooiste aan langer reizen is dat er geen tijdsdruk is. Niets wat hoeft en alles wat kan of mag. Geef je daaraan over en geniet!

Ben jij al eens langer op reis geweest en heb je nog handige aanvullingen?

#wereldreis #reizen #backpacken

3 reacties

  • Djura | Travly.nl

    06 november 2017 om 12:13

    Handig overzicht, dankjewel! Door persoonlijke omstandigheden kunnen wij pas redelijk last minute beslissen of onze (wereld)reis door kan gaan, dus dan kan dit blog ons zeker helpen. Misschien nog twee extra tips: Als je een eigen auto hebt, kun je deze laten opschorten zodat je geen wegenbelasting en autoverzekering betaalt terwijl je reist. En een internationaal rijbewijs regelen kan ook erg handig zijn. Dat kan bij de ANWB en is klaar terwijl je wacht :-)

    Beantwoorden

  • Anouk

    07 november 2017 om 07:56

    Wat is de hoogte van de boete volgens jou als je onterecht ingeschreven blijft staan?

    Beantwoorden

  • Mar

    09 januari 2018 om 14:51

    Misschien niet alleen een bankpas meenemen maar ook je bankpasreader (mocht je online wat bankzaken willen regelen) en een (prepaid) creditcard.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.