Highlights van een reis door Sabah in Maleisisch Borneo

Reismeisje 11 november 2019

Sabah

Geschreven door Stefanie de Wit

Sabah. Een staat op Maleisisch Borneo. Het is al weer een tijdje geleden dat ik dit prachtige stukje van de wereld heb mogen ontdekken. Ik zal dit interessante gedeelte van Borneo zeker niet snel vergeten, want in Sabah – de tweede grootste deelstaat van Maleisië – vind je namelijk nog een ongerepte natuur en cultuur. Met tropische regenwouden, een rijke verzameling aan diersoorten en een walhalla aan onderwateravonturen. Sabah heeft me dan ook gegrepen! In mijn bezochte plekken door Maleisisch Borneo vond ik geen luxe of een ultiem vakantiegevoel in de traditionele zin terug. Het gaf me vooral een avontuurlijk gevoel en een rijker perspectief de wereld. Op hoe je anders naar het leven kunt kijken, op basis van waar je wieg heeft gestaan. Het zette me toen destijds met beide benen op de grond. Het is precies wat reizen voor mij nou echt te gék maakt. Vandaag neem ik je daarom graag mee in mijn reis door Sabah. Die ik eigenlijk spontaan ben begonnen vanuit Maleisië. 
Vanuit bruisend Kuala Lumpur -de hoofdstad van Maleisië- besloten wij dus naar Borneo te vliegen. Mijn reisgenootje en ik reisden namelijk op dat moment door Maleisië heen. Toen ik in mijn Lonely Planet van Maleisië ontdekte dat je op Borneo één van de mooiste duikgebieden ter wereld hebt, was ik als duikliefhebster snel om. Dus na 3 fantastische dagen in Kuala Lumpur trokken wij niet verder Maleisië in, maar besloten wij naar Maleisisch Borneo te vliegen. Al voor maar een paar tientjes boek je via AirAsia een retourticket. We besloten onze route door Sabah -één van de gedeeltes van Borneo- te beginnen in Sandakan en terug te vliegen via Tawau.

Maleisisch Borneo

De drie gedeeltes van Borneo

Het eiland Borneo is verdeeld onder de landen Indonesië en Maleisië. Tevens ligt ook nog de kleine onafhankelijke staat Brunei in zijn geheel op Borneo. Het noorden van Borneo behoort tot Maleisië en bestaat uit de gedeeltes Sabah en Sarwak, wat dus samen Maleisisch Borneo wordt genoemd. Het zuidelijke, grootste gedeelte van Borneo behoort tot Indonesië en heet officieel Kalimantan. Omdat het bij ons een spontane actie werd om toch nog Borneo te bezoeken, kozen wij ervoor om het gedeelte Sabah te ontdekken en ons daar op te focussen. Om Sabah écht te kunnen beleven. 

Borneo Orang oetang

#1 Sepilok Orang Oetan Rehabilitatiecentrum

Vanuit Sandakan airport namen wij een taxi die ons rechtstreeks naar Sepilok bracht. Hier vind je het Orang Oetan rehabilitatiecentrum; iets waar ik graag heen wilde. In dit rehabilitatiecentrum leven orang-oetans die voorheen werden verwaarloosd of gevangen werden gehouden. In de opvang worden ze getraind om op termijn weer terug te kunnen keren in de natuur. Een prachtig initiatief. Houd er rekening mee dat je de beesten niet altijd zult zien, als je het centrum bezoekt. Ze zullen zich namelijk alleen laten zien wanneer ze er zelf zin in hebben. De grootste kans om de orang-oetans te zien, is rond voedertijd. Ook wij bezochten het park rond voedertijd en vonden het prachtig om te zien hoe de beesten zich langzaam maar zeker tevoorschijn kwamen. Wat zijn orang-oetans toch mooie en fascinerende beesten! Helaas begon het al na z’n kleine 10 minuten heel hard te regenen, waardoor de apen snel een schuilplek zochten. Een kort maar krachtig bezoek dus voor ons. En de moeite!

Borneo Kinabatangan

#2 Kinabatangan rivier

Vanuit Sepilok reisden wij in twee uur met de auto naar de Kinabatangan rivier om daar de jungle te ervaren. Onderweg genoten we van de omgeving met tropische regenwouden, rijstvelden, palmplantages en we maakten langzaam kennis met het leven op Maleisisch Borneo. Houten huizen, vaak op palen, en het leven ziet simpel en puur. De Kinabatangan rivier is met zijn 600 km lengte de langste rivier in Sabah en een perfecte uitvalsbasis om wilde dieren te kunnen spotten. Met als allerbelangrijkste de orang-oetans en de neusaap. Al vind je hier ook ijsvogels, neushoornvogels, olifanten, kaaiman apen, salamanders, krokodillen en slangen terug. Wij boekten hier een drie daagse rivier cruise en sliepen in een lodge die gebouwd is aan de Kinabatangan rivier. De meeste kans om de dieren te zien is tijdens boottochten bij ochtendgloren of avondschemering. Op nachtelijke safari’s is de kans op het spotten van krokodillen, bijzondere vogels en insecten weer het grootst. In je verblijf maak je dus verschillende safari’s (zowel lopend als via een longtailboot) om zo te hopen dat je de meeste dieren zult spotten! ’s Ochtends vroeg wakker worden met aapjes en dierengeluiden om je heen. Het ontdekken van levensgrote olifanten voetafdrukken in de aarde voor ons huisje. Waanzinnig toch? Ik blijf het fascinerend vinden om te midden van wilde dieren te verblijven. We verbleven overigens bij Kinabatangan Sunshine Lodge. Een verblijf hier is inclusief drie maaltijden, verschillende safari’s en breng en ophaal services vanaf een plek die jij zelf kunt aangeven. Een tip! 

Bekijk Kinabatangan Sunshine Lodge

Borneo Semporna

#3 Mabul eiland

Na ons jungle tochtje is het tijd om verder te reizen naar Mabul eiland waar je één van de mooiste duikgebieden van de wereld kunt ontdekken. We lieten ons afzetten bij het busstation van Sandakan om vanuit daar verder te reizen met de bus naar Semporna. Semporna is een doodgewoon vissersdorpje en dient als begin- en eindpunt naar Mabul of Kapalei eiland. Je kunt in de haven van Semporna gemakkelijk een longtailboot regelen die je naar één van de eilanden zal brengen. In Semporna zelf vind je verder niet zoveel bijzonders, maar maak je wel echt kennis met het échte leven hier op Borneo. Het maakte indruk op me. Het was duidelijk dat de mensen hier niet vaak met blanke, blonde mensen in aanraking kwamen. Ondanks dat ze mij heel interessant vonden, vond ik hen net zo interessant! Ik liet het dus over me heen komen en vond het prachtig om te zien hoe de mensen van de aanrakingen of het bekijken genoten. Vooral de kinderen vonden het geweldig. Ik speelde met ze, mocht een kijkje nemen in hun leefomstandigheden en genoot van de allerlekkerste nasi goreng die gemaakt werd uit een krakkemikkige keukentje. Het kan zijn dat je een nachtje in Semporna moet verblijven; dat hebben wij ook gedaan. Ik kan je Sipadan Inn aanraden. Een eenvoudig, prima hotelletje vanaf €28 voor een double.

Bekijk Sipadan Inn in Semporna

Borneo Mabul

Aangekomen op Mabul eiland verbleven wij in Arung Hayat. Mabul is een klein eiland en alle verblijven zijn om het eiland heen gebouwd op palen in het water. Het gaf mij een beetje het gevoel alsof ik op de Malediven aangekomen was. Vooral als je voor één van de luxe hotels staat die Mabul rijk is.  Maar laat dit niet een verkeerd beeld geven want in de andere verblijven vind je zeker geen luxe terug. Het is er comfortabel en netjes, dat wel. Op Mabul is de elektrische tijd beperkt (overdag niet en  ’s nachts wel) en zitten bij je verblijf altijd drie maaltijden inbegrepen. Elk hostel heeft zijn eigen duikschool waar je dus verschillende duiken kunt boeken.

Naast het duiken heeft het eiland ook nog iets anders interessants te bieden. Want op Mabul leeft nog een eigen volk, zo'n 2000 zee nomaden (Bajau Laut). Op de heen weg maak je er al kennis mee. Je komt op het water al tientallen gebouwde huisjes op palen tegen van de Bajau.  Ik vond het interessant om met deze cultuur kennis te mogen maken. Hoe de mensen hier met bijna niks leven. Hoe de kinderen spelen in het water en het besef in wat voor totaal andere wereld wij toch leven.  De lokale bewoners op Mabul leven vooral van visserij en van het toerisme. Op het mini eiland vind je geen wegen, de locals gebruiken allemaal bootjes om rond het eiland te varen. Mabul is geen typische bounty bestemming. Onder meer vanwege het vele afval wat je er vindt. En toch is Mabul wel één van mijn favoriete bestemmingen die ik heb bezocht; weinig toerisme en nog een pure cultuur.

Duiken bij Mabul

Terugkomend op één van de belangrijkste activiteiten op Mabul: het duiken. De onderwaterwereld op deze plek is namelijk fantastisch! De meeste toeristen komen hierheen om bij het eiland Sipadan te kunnen duiken. Een van 's werelds meest bekende duikspots. Omdat je niet op Sipadan zelf kunt overnachten, verblijven de meeste duikfanaten echter op Mabul. In de omgeving vind je prachtige koraalriffen terug en de kans is groot om hier napoleons, barracuda’s, makrelen, diverse haaien soorten, roggen en heel veel schilpadden te spotten. Je komt echt ogen te kort!

Borneo natuur

De onderwaterwereld van Sipadan was dus één van redenen om mijn reis in Maleisië te beëindigen om dit stukje van de wereld te kunnen ontdekken. En het bleek zo veel meer te zijn! Het was zeker de juiste keuze want ik vond Sabah-Borneo namelijk ontzettend indrukwekkend en veelzijdig. Vanwege onder andere de highlights die ik heb beschreven. Ben jij dus benieuwd naar dit avontuurlijke en prachtige stukje van Borneo? Dan raad ik je dus zeker in ieder geval deze drie highlights aan. Have fun Lachen!

Tenzing Travel - Maleisië

@Azië @Maleisie #maleisië #borneo #sabah #Azië #reistips #reizen #backpacken

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.