Een reis plannen naar Iran + veiligheid

Iran reis

Één van de landen die we tijdens onze wereldreis het allerliefste wilden bezoeken, was Iran. Een land dat al jaren op ons wensenlijstje staat, maar het elke keer nèt niet werd. Vooral omdat een reis naar Iran me niet per se heel ontspannen lijkt. Vervelend als je daarna weer vol aan de bak moet. Toen president Rohani echter een paar jaar geleden aan de macht kwam, werd ons al snel duidelijk dat we niet al te lang meer moesten wachten met een reis naar Iran. Hoewel het nog steeds een heel traditioneel en streng islamitisch land blijft, heeft Rohani heel wat versoepeling gebracht en verandert Iran snel. Toen we na gingen denken over de laatste maanden van onze wereldreis, hebben we er dan ook alles aan gedaan om een route door Iran te bedenken. En dat is gelukt; begin juli is het zo ver Lachen!

Veiligheid in Iran. De eerste vraag die veel mensen stellen als ze van een reis naar Iran horen is: is het daar wel veilig? Het antwoord is heel simpel: ja, ja en nog eens ja. Sterker nog, op dit moment is Iran één van de meest veilig landen in het Midden-Oosten om te bezoeken. Dat zegt zeker iets over die regio, maar nog meer over Iran. Sinds de gijzeling op de Amerikaanse ambassade eind jaren 70, heeft Iran een niet bepaald veilig imago. En waar dat eens ook zeker correspondeerde met de werkelijkheid, hebben toeristen er nu echt niets meer te vrezen. Iraniërs staan bekend om hun gastvrijheid en verwelkomen buitenlanders met open armen. Juist omdat ze het echte gezicht van hun land en cultuur zo graag willen laten zien. Natuurlijk zijn er in Iran wel duidelijk regels waar je je aan moet houden. Die gelden voor de lokale bevolking en daarmee logischerwijs ook voor toeristen. Denk aan bedekkende kleding, geen alcohol drinken, geen intimiteit tonen in de openbaarheid (tussen man en vrouw) en voor vrouwen ook het bedekken van je hoofd. Veel meiden die ik spreek vinden dat een brug te ver. Zelfs een reden om niet naar Iran te reizen. Voor mij is het niets anders dan me aanpassen aan lokale gebruiken. Gelijk aan dat ik in India een shawl om m’n schouders knoop en in Marokko niet met blote benen het binnenland in ga. Het gaat op die momenten niet om mijn perceptie of wat voor mij normaal is, toch?

Reizen naar en door Iran. Voor een reis naar Iran heb je een visum nodig. Tot een paar jaar geleden moest je dat visum van tevoren via de ambassade regelen. Ondertussen is dat voor een aantal nationaliteiten, waaronder Nederlanders, veranderd en kun je een visum on arrival krijgen Lachen. In eerste instantie voor 2 weken, maar sinds het begin van dit jaar is dit opgerekt naar 30 dagen. Hop! Dat scheelt weer. Let wel, dit is de status nú. Wij zullen in elk geval vanuit Dubai naar Teheran reizen en een visum op het vliegveld gaan regelen. Kosten: €75 per persoon.

Reizen door Iran kun je prima zelf doen met je Lonely Planet in de hand. Laat je echt niet afschrikken dat dat niet zou kunnen! Mocht je het fijner vinden om wat dingen geregeld te hebben of wat makkelijker meer over Iran te weten te komen, kun je overwegen via een reisorganisatie iets te boeken. Wij gaan bijvoorbeeld de eerste week reizen met een eigen, Nederlandssprekende gids, via Middenoostenreizen.com. We hopen op die manier meer te leren over Iran en makkelijker in contact te komen met locals. Tijdens die eerste week is het bovendien ook nog een paar dagen Ramadam met aansluitend het Suikerfeest. Heftig en superleuk tegelijk! Na die eerste week gaan we zelf nog 1.5 week zelfstandig backpacken door Iran.

Al met al zullen we dus 2.5 week door Iran reizen en ik-kan-niet-wachten! Het lijkt me zo’n te gek, bijzonder en uniek land! Ik zal jullie uiteraard op de hoogte houden via Reismeisje. Ik ben benieuwd of een reis naar Iran jou aan spreekt? 

Alle reacties

 • Wen - 24 mei 2016, 08:38

  Ben samen met mijn vriend twee weken in Iran geweest in maart. Heb me nooit onveilig gevoeld en het was echt super!! We hebben een beetje de 'klassieke' route gevolgd van Kashan-Isfahan-Fahraj-Yazd-Shiraz. Teheran zijn we alleen op de terugweg 1 nacht geweest. Het was No Ruz, dus wel veel Iraanse toeristen. Mochten jullie nog tips zoeken laat maar weten! Heeeeeeel veel plezier, hoop dat het ondertussen niet te warm is.

  • Reismeisje - 24 mei 2016, 11:37

   Ow wauw, klinkt echt te gek zeg :-). Nu krijg ik er NOG meer zin in! Ik denk dat wij ongeveer dezelfde route zullen gaan doen.

 • Jeroen - 24 mei 2016, 08:45

  Ja natuurlijk staat Iran op het wensenlijstje! En hoog ook.
  Hoop dat alles goed gaat met het visum. Las laatst dat iemand er wel wat moeite mee had om het vooraf te regelen. Ben benieuwd naar jullie verhalen!

  • Reismeisje - 24 mei 2016, 11:38

   Ik had niet anders verwacht bij jou ;-). Ik ben ook superbenieuwd, keep you posted!

 • Michel - 24 mei 2016, 11:55

  Jaaaaa geweldig. Ik zal jouw website tijdens jullie verblijf in Iran constant F5-en voor nieuwe reisverslagen over dit prachtige land ;-) Ben echt superbenieuwd.
  Alleen Iran bezoeken tijdens de Ramadam..... poeh.... zwaar lijkt me. Hebben jullie bewust die periode gekozen of komt dat toevallig zo uit?

  • Reismeisje - 24 mei 2016, 22:12

   Whahaha! Heel goed :-). Nee, dat is niet bewust zo gegaan, maar het kwam alleen maar zo uit. Gelukkig zijn het nog maar een paar dagen en dan het Suikerfeest. Dat is dan wel weer heel gaaf!

 • suzanne - 24 mei 2016, 12:18

  Ga je eigenlijk nog naar bali!? Daar keek je toen ook zo naar uit.

  • Reismeisje - 24 mei 2016, 22:13

   Yesssss, zeker. We zijn nu nog op Vanuatu en vliegen zondag naar de Salomoneilanden. Daarna naar Papoea Nieuw Guinea en dan Bali :-).

 • Elizabethontheroad.com - 24 mei 2016, 20:40

  Ik zo er zo weer terug gaan! Ik vond het onwijs leuk om daar te reizen! Het is mooi, maar vooral de mensen zijn SUPER vriendelijk! Het reizen zelf gaat heel makkelijk, met een (nacht)bus. Goedkoop en snel!
  Veel plezier! Maar ik weet zeker dat dat gaat lukken!

  • Reismeisje - 24 mei 2016, 22:14

   Heeeeeeerlijk om te horen zeg! Kan niet wachten.

 • Astrid - 24 mei 2016, 22:19

  Mijn ouders zijn net terug uit Iran en ze waren helemaal lyrisch. Nooit hebben ze deze gastvrijheid en openheid meegemaakt en... ze hebben veel landen gezien. Het staat nu ook op mijn bucketlist. Heel veel plezier!

  • Reismeisje - 25 mei 2016, 06:44

   Echt? Wat leuk om te horen Astrid! Ik ben echt reuzebenieuwd!

 • Let's travel and see - 25 mei 2016, 08:44

  Jaa Iran, zo gaaf! Ben nu bezig met het plannen van de reis voor eind juli (ongeveer 2 weken), hoop zo dat t lukt! (Paar logistieke uitdagingen)

 • Eline - 25 mei 2016, 09:32

  Wauw wat een heerlijk vooruitzicht, Iran is geweldig! Ik ben met terug en ben er zo enthousiast over! Ik en een vriendin hadden een maand en hebben naast Kashan, Esfahan, Yazd en Shiraz ook wat "uitstapjes" van de geeikte route gedaan. En juist dié uitstapjes waren het meest geweldig. Het is echt n enorme aanrader om contact te zoeken met een man/gids in het Zagros gebergte waar de nomadische Quasquai tribe woont (in de buurt v Shiraz). We hebben daar in de buitenlucht geslapen onder de sterrenhemel tussen 200 geiten. Het was echt subliem :-). Als je me een privebericht stuurt via FB of een email kan ik je wat meer info daarover geven als je dat leuk vind. Geniet nog van alle mooie bestemmingen!

 • www.reizendevegetarier.nl - 03 juni 2016, 09:33

  Wat een leuke blog heb je zeg :) En wat gaaf dat je ook naar Iran gaat! Het is echt een fantastisch land :). Ik ben er in 2014 geweest en is zeker een aanrader. Probeer ook naar Masouleh te gaan. Komen veel Iraanse toeristen, maar met een reden. Op mijn blog staan ook veel tips over Iran. Ben nog bezig met alles uitschrijven, maar dan heb je beetje idee!

 • Harm - 08 maart 2017, 17:01

  Wij zijn misschien ook van plan naar Iran af te reizen, wel hadden we nog wat onduidelijkheden. Hoe regel je bijvoorbeeld een overnachting? Meestal doen wij de dag van te voren of voor vertrek naar een andere plek de accommodatie regelen, zodat je in ieder geval een bed hebt. Alleen, op internet vind je weinig accomodaties.. Hoe heb jij dit opgelost?

 • Walter - 10 mei 2017, 17:03

  He Reismeisje,
  ik was totaal 22 weken vorig jaar in Iran in heeel veel diverse steden en dit jaar komt het wel op het zelfde neer denk ik.
  dit is voor mij werk maar ook af en toe wat plezier en bekijken.
  zeer zeer leuk land en super aardige mensen daar, heb al aantal vrienden ondertussen daar en begin beetje de taal te leren ( wel echt basis hoor haha )
  kan er een boek over schrijven haha genoeg verhalen te vertellen.
  Groeten, Walter

 • Marianne - 17 juli 2017, 15:42

  Hoi ben je ondertussen al geweest? Ik ga in oktober en ben benieuwd. Hoe zit met de kleding. Ene zegt je moet lange jas aan, andere zegt tuniek is voldoende