Dubai: gaan of niet?

Dubai2

Dubai is niet bepaald een typische backpack bestemming. Het was überhaupt nooit een bestemming die hoog op mijn bucketlist stond Knipogen. Het leek me vooral een fantasiewereld vol glitter en glamour. Een superrijk mini landje zonder ziel. Alles wat mij vooral niet aanspreekt! Toen we een aantal jaren geleden toevalligerwijs met Emirates naar Oeganda vlogen en we een tussenstop maakten in Dubai, leek het ons een convenient manier om dat rare, rijke landje dan toch maar eens met eigen ogen te zien. En dus verlengden we onze tussenstop met 2 dagen en ontdekten we Dubai. Vorig jaar zijn we er tijdens onze wereldreis geëindigd en hebben we er ondertussen dus als 2x van geproefd. Ondertussen heb ik een aardig beeld gekregen bij Dubai en de Verenigde Arabaische Emiraten en vind ik er wel echt iets van. Ik krijg regelmatig de vraag of Dubai nou de moeite waard is of niet en dus leek het me wel leuk daar eens een artikel over te schrijven. Vandaag vertel ik je dus of Dubai wat mij betreft een bestemming die je zou moeten willen bezoeken of niet. Ik ben benieuwd wat je er van denkt!

Landje zonder ziel. Of toch niet? Laat ik beginnen met te zeggen dat Dubai als land natuurlijk een relatief korte historie kent. Er is al bewoning geweest in dit deel van de wereld voor onze jaartelling, maar pas vanaf 1830 is er echt sprake van echte ontwikkeling. In een deel wat tegenwoordig Dubai Creek heet werd gestart met de eerste echte bewoning. Voor die tijd leefden mensen er vooral een nomadisch bestaan. Vanaf dat moment ontwikkelde Dubai zich rustig maar gestaag. Tot er in 1966 olie werd gevonden. Dat veranderde alles. Vanaf 1971 werd Dubai, als onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten, zelfstandig. Enorm rijke sjeik families investeerden ontzettend veel geld in Dubai en er werd 24 uur per dag gebouwd aan het ene prestigieuze project na het andere. Tot de crisis aan het begin van de 21ste eeuw toesloeg en Dubai in 2009 feitelijk failliet was. Onder leiding van sjeik Al Maktoem vonden de Emiraten echter weer de weg omhoog en is Dubai vandaag de dag weer een enorme aantrekker van investeerders en expats. 

Dubai 3

Zoals de geschiedenis van Dubai (en de Emiraten) al doet vermoeden, is er weinig culturele historie in dit gebied. Dat maakt dat Dubai inderdaad op een bepaalde manier een land zonder ziel is. En dat merk je als je er rond reist. Geen oude gebouwen, standbeelden uit de 17de eeuw, mooie moskeeën of een eigen, rijke eetcultuur. Daarvoor in de plaats zie je met name in Dubai stad immense wolkenkrabbers, vestigingen van McDonalds, hypermoderne malls en het ene chique hotel na het andere. In die zin klopte dat beeld van glitter en glamour wat ik had meer dan. Maar de grap is juist dat dat op de een of andere manier toch iets heel eigens aan Dubai geeft. Nergens ter wereld heb ik hele winkelstraten in een airconditioned mall vol met Louis Vutton, Prada en Armani gezien. Afgeladen vol met moslima's in prachtige gewaden, die met armen vol tasjes diezelfde winkels uit komen zeilen. Nergens ter wereld heb ik op bijna 900 meter hoogte naar een surreëel rijke stad midden in de dorre woestijn kunnen kijken. Nergens ter wereld is de samenleving zo'n ontzettende mix van Arabische roots, Europese expats en Aziatische invloeden als in Dubai het geval is. Met dito eetcultuur. En nergens heb ik zo'n exorbitante, schaamteloze uiting van rijkdom gezien. Je kunt er over twisten of dit alles 'leuk' is om te zien, maar eerlijk is eerlijk; eigen is het wel. Dat maakt voor mij dan ook dat Dubai weliswaar niet echt een ziel heeft, maar wel degelijk een vorm van authenticiteit heeft ontwikkeld. Een eigen cultuurtje, bestaand uit heel veel andere subculturen. 

Dubai, gaan of niet? Tja. Dat is de hamvraag Knipogen. Dubai is geen bestemming om flink aan sightseeing te gaan doen. Er zijn zeker wat dingen en plekken de moeite waard, maar daar ben je snel door heen. Als echte vakantiebestemming zou ik het dan ook niet aanraden, maar als je op zoek bent naar een andere winterzon bestemming voor een dag of 4-5 kan Dubai best heel leuk zijn. In onze wintermaanden is het er zo'n 25 graden Celsius, heerlijk. Wel zou ik je aanraden om te kiezen voor de iets minder protserige wijken qua hotel. Dubai Jumeirah is zo'n wijk. Ga lekker eten en vergaap je aan de rijkdom die je er ziet. En dan snel weer wegwezen, terug naar de realiteit Knipogen.

Ik ben benieuwd; ben jij al eens in Dubai geweest? Wat vond je er van?

Alle reacties

 • Ryan - 02 november 2017, 09:16

  Dubai trekt mij niet om eerlijk te zijn. Maar een ander vraagje, zouden jullie niet eind oktober naar Hawaii gaan? Ik was juist zo benieuwd naar jullie ervaringen

 • Saskia - 02 november 2017, 10:18

  Wij gaan eind december en zien op o&n het vuurwerk daar. We zijn erg benieuwd

  • Reismeisjenl - 03 november 2017, 07:30

   Wat gaaf, veel plezier!

   • Mark - 03 november 2017, 18:31

    Wow. Dubai lijkt me echt leuk. Maar zouden jullie niet naar Hawaï gaan dit najaar?

 • Shamira | Kompas 24 - 07 november 2017, 11:42

  Leuk artikel en herkenbaar wat je schrijft. De oudere wijken zoals Deira vond ik wel wat hebben, maar de mix van de samenleving vond ik echt super. Ik zag inderdaad niet eerder zoveel verschillende culturen in harmonie bij elkaar. Daar kunnen we in NL nog wat van leren :-)

  • Reismeisjenl - 08 november 2017, 07:35

   Leuk te horen Shamira ;-).

 • Inge - 20 december 2017, 16:46

  Ik ben er twee keer geweest en ben het helemaal eens met jouw verslag. Geen oude ziel maar wel een mooie mix van mensen. Super locatie om in de winter de zon op te zoeken.