De beste uitvalsbasis voor Machu Picchu

Sacred Valley 1

Cuzco heeft waarschijnlijk de naam om als uitvalsbasis voor Machu Picchu te dienen. Logisch ook wel, want het is inderdaad de meest dichtbij gelegen grote stad. Bovendien is het oude centrum van Cuzco prachtig, dus een bezoek is het sowieso waard. Om echter bij Machu Picchu te komen, is het nog wel uurtjes reizen. Zo’n 3-4 uur per trein en als je voor de goedkopere optie per bus gaat, ben je zo 7-8 uur verder. Op zich natuurlijk prima, maar er is wat mij betreft een plek die dichter bij Machu Picchu ligt én een superleuke en –authentieke aanvulling is op je reis door Peru. The Sacred Valley.

Authentieke dorpjes in een prachtig landschap. The Sacred Valley begint ongeveer 15 kilometer buiten Cuzco en bestaat eigenlijk uit een enorme vallei met tientallen kleine dorpjes. Deze regio heet niet voor niets ‘heilig’, want het barst er van de oude Inca tempels, ruïnes en opgravingen. Met een speciale ‘boleto turistico’ kun je voor €35 al deze plekken bezoeken. Zoals alles rondom Cuzco en Machu Picchu niet bepaald goedkoop Roepen. Wat ik echter vooral zo de moeite vond in The Sacred Valley was de omgeving. De heuvels zijn bedekt met verschillende tinten groen, de rivier Urubamba dendert door het landschap en overal zie je mensen lopen in authentieke kleding. De tijd lijkt er te hebben stil gestaan. Hoewel er vanuit Cuzco veel tourtjes naar The Sacred Valley worden aangeboden, zie je er nauwelijks toeristen. En misschien wel het mooiste van alles: vanuit hier kun je op een veel goedkopere en snellere manier Machu Picchu bereiken door met een mini-busje van Ollantaytambo naar Hidroelectrico te reizen.

Sacred Valley 2

Twee dagen niets doen. Wij zijn uiteindelijk twee dagen in The Sacred Valley blijven hangen. We zijn naar zoutpannen geweest en hebben vooral ook genoten van de rust bij onze accommodatie IFK Lodge; een oud familiehotel dat fan-tas-tisch mooi gelegen is aan de rivier Urubamba met uitzicht op de massieve bergen die je bijna lijkt te kunnen aanraken. De lodge wordt nu gerund door Franco; een superleuke vent die vol passie is over zijn hotel, de omgeving en het bijbehorende restaurant. Dat restaurant is trouwens gelieerd aan IK Restaurante, waar ik laatst al eens een artikel over schreef. Zodoende dat we er ook terecht zijn gekomen. Locals staan hier in de keuken en worden door de professionals van IK Restaurante aan de hand genomen. Ik denk dat de plaatjes wel voor zich spreken Knipogen. Heerlijk! Al met al hebben we hier echt twee superfijne dagen gehad.

 Sacred Valley 3

Vanuit The Sacred Valley is het dus het makkelijkste om vanuit Ollantaytambo een mini-busje te pakken richting de laatste stop vóór Aquas Calientes bij Machu Picchu. Daar doe je ongeveer 6 uurtjes over en het kost je rond €15-17 per persoon. Die laatste stop is Hidroelectrico; vanaf daar kun je de trein nemen voor $25 richting Aquas Calientes óf je kunt de andere backpackers volgen wandelend langs de treinrails Knipogen. Je mist zo natuurlijk wel de treinreis vanuit Cuzco, die prachtig schijnt te zijn, maar als je op zoek bent naar de goedkoopste manier om Machu Picchu te bereiken is dit your call!

Ben jij al eens bij Machu Picchu geweest? Of staat dit misschien nog hoog aan je bucketlist?

Alle reacties

 • Kris - 21 januari 2016, 15:15

  Ik ben er pas nog geweest! 5 dagen gelopen met de Salkantay trek! Niet de goedkoopste optie om er te komen, wel een hele gave!

  • Reismeisje - 26 januari 2016, 04:30

   Ow, ik ben jaloers Kris ;-). Lijkt me echt een te gekke hike! Door het slechte weer konden wij 'm helaas niet doen :-(,

 • Debbie - 21 januari 2016, 17:28

  Ik ga in oktober naar peru, en dus ook machu picchu toe. Wat ik me afvraag is of het makkelijk os zo'n tour in je eentje te regelen en of je van te voren ale een entree kaartje voor mach7 picchu moet kopen. The secret valley lijkt me fantastisch dus ik ga ook zeker voa deze weg. Bedankt voor de tip!!

  • Reismeisje - 26 januari 2016, 04:32

   Super Debbie, leuk te horen! Je kunt de tour echt heel makkelijk zelf regelen. Niet nodig om via een bureautje te boeken. Een entreekaartje zou ik in die periode wel van tevoren kopen via internet. Daar kun je ook zien hoeveel kaartjes er nog zijn. Als er nog plek is, zou ik ook naar Wayna Picchu gaan. Heel gaaf!

 • Hugo - 22 januari 2016, 00:28

  Ben er over een dikke week :) Goeie tips, bedankt en succes verder aan jullie beide!

  • Reismeisje - 26 januari 2016, 04:32

   Fijn en dank! Heeeeeeeeel veel plezier!!

 • Linda | One Day Trip - 05 februari 2016, 02:50

  Wederom thanks voor de tip! We hadden gedacht al bij Machu Pichu te zijn, maar ivm roadblocks in Bolivia zitten we vast in Cochabamba... :(