Bangkok versus Kuala Lumpur

Reismeisje 08 september 2015

Thailand en Maleisië. Zonder meer twee van de meest populaire bestemmingen voor een verre reis. Zeker voor backpackers, want: goedkoop, goed openbaar vervoer, prima reisafstanden, fijne hostels met typische backpacker voorzieningen en veel afwisseling in wat er valt te zien of te doen. De hoofdsteden Bangkok en Kuala Lumpur zijn, zoals in zo veel landen, geen typische afspiegeling van het verdere land, maar desalniettemin ben ik dol op beide steden Lachen. Ik kan er gerust een week of wat rond hangen. Heerlijk! Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Bangkok en Kuala Lumpur en wat is mijn persoonlijke favoriet? Vandaag zet ik ’t voor je op een rijtje.

Bangkok

Bangkok.

Met ruim 8 miljoen inwoners is Bangkok met recht de grootste stad van Thailand. En dat merk je meteen als je er aan komt. Druk, chaotisch en redelijk wat hoogbouw in wijken als Pathum Wan. De laatste jaren is Bangkok herhaaldelijk wat negatief in het nieuws geweest in verband met protesten tegen de regering en (vermeende) aanslagen). Hoewel de vlam in dat soort steden best snel in de pan kan slaan, is Bangkok nog steeds een heel prima stad om als toerist door heen te reizen. Los van de gebruikelijke dingen waar je op moet letten, heb ik me er nog nooit onveilig gevoeld. Zeker rond de supertoeristische Khao San Road voelt het heel knus, gezellig en echt als vakantie ;-). Lekker eten bij één van de vele eetstalletjes, een massage op z’n tijd en genieten van alles om je heen. Wat Bangkok echter juist zo leuk maakt voor mij is dat het nog een heel authentiek hart heeft. Natuurlijk is het een metropool met veel expats en barst het er van de toeristen, maar als je een stukje verder kijkt, ontdek je een stad met superveel historie en culturele waarde. Zo vind je overal Boeddhistische tempels waar de lokale inwoners dagelijks hun offer komen brengen en zie je in het straatbeeld regelmatig monniken in hun typisch oranje gewaden lopen.

Bangkok 2

Of wat te denken van het vervoer van spullen en mensen over het water? Er lopen van oudsher kanalen dwars door Bangkok, waardoor vervoer per boot voor de locals heel normaal is. Dat geeft de stad ook een heel eigen gezicht. Kortom, Bangkok lijkt op het eerst oog vooral een enorm grote hoofdstad zonder ziel, maar zodra je je buiten het zakencentrum begeeft verandert dat compleet en is Bangkok echt nog steeds van de Thai.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur.

Een stad met een prachtige naam Lachen. Met ruim 2 miljoen inwoners een stuk kleiner dan Bangkok is, maar evengoed een erg grote stad in een voornamelijk ruraal land. Voor mij voelt Kuala Lumpur erg Westers aan. Natuurlijk is het straatbeeld qua mensen een tikkeltje anders, maar verder? De straten zijn schoon, de H&M en Starbucks zitten naast elkaar en er wordt veelal gewoon met mes en vork gegeten ;-). Na wat flink pittige reisdagen voelt Kuala Lumpur dan als thuis komen. Een soort oase. Dat gezegd hebbende, is het tegelijkertijd een stad waar je relatief weinig authentieks terug vindt. Natuurlijk vind je er oude koloniale gebouwen en zijn er wijkjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan, maar in Kuala Lumpur overheerst toch vooral de hoogbouw en het gevoel een eigen ‘American dream’ te kunnen realiseren. Niet voor niets wonen er in Kuala Lumpur grote groepen immigranten uit met name China en India en vind je er regionale hoofdkantoren van alle grote Westerse bedrijven. Het is echt een smeltkroes van culturen. Een groot voordeel qua eten, want je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in Kuala Lumpur wel eten. Heerlijk!

Maleisie eten

Bangkok versus Kuala Lumpur.

Hoewel ik dus dol ben op beide steden, gaat mijn voorkeur toch echt uit naar Bangkok. De lieve inwoners en het toch bewaard gebleven authentieke karakter geven voor mij de doorslag. Ik kan op reis genieten van lekker eten en af en toe een beetje shoppen, maar uiteindelijk is dat niet waar ik voor reis. Ik reis om nieuwe culturen met eigen ogen te zien en me te verbazen over het leven ver van Nederland. Dat kun je in Bangkok wat mij betreft beter dan in Kuala Lumpur.

Ik ben benieuwd naar jullie mening? Welke stad heeft jouw voorkeur en waarom?

@Azië @Maleisie @Thailand #Bangkok #Kuala Lumpur #Thailand #maleisie

5 reacties

  • Aimy

    08 september 2015 om 08:34

    Dat is voor mij ook zeker Bangkok! Iedere keer als ik in die stad terug kom, voelt het als 'thuiskomen'. Dit komt door de authentieke sfeer, het heerlijke eten en de ontzettende lieve mensen!

    Beantwoorden

    • Reismeisje Aimy

      08 september 2015 om 10:08

      Fijne stad he? Vind ik ook!

  • Sigrid | My Travel Secret

    08 september 2015 om 08:47

    Oeh dit is een hele moeilijke! Bangkok is idd een stuk authentieker en geeft meer het Azie-gevoel. Toch word ik er zo gelukkig van als ik weer in Kuala Lumpur ben! Het is gevoel dat moeilijk uit te leggen is ;-) ik ga voor KL.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Sigrid | My Travel Secret

      08 september 2015 om 10:10

      :-) Goed voor het tegenwicht! En KL is ook gewoon een heel fijne stad inderdaad!

  • Robert | Traveljunks

    08 september 2015 om 09:03

    Bij mij is het met mijlen voorsprong Kuala Lumpur. Ik vond Bangkok zo'n enorme afknapper, dat ik niet begreep wat men er zo geweldig aan vindt. Kuala Lumpur's Jalan Alor alleen al is voor mij een reden om deze metropool te bezoeken ;-)

    Beantwoorden

    • Jolanda Robert | Traveljunks

      08 september 2015 om 10:10

      Absoluut Bangkok! 3 maanden gewoond, fantastisch!

    • Reismeisje Robert | Traveljunks

      08 september 2015 om 10:11

      Haha, tja. Smaken verschillen he. En Kuala Lumpur is ook een heel fijne stad!

  • Kim

    08 september 2015 om 10:00

    Ik ga ook voor Kuala Lumpur. Het voelt veiliger en op sommige plekken kan je goed de rust vinden. Dit miste ik een beetje in Bangkok

    Beantwoorden

    • Reismeisje Kim

      08 september 2015 om 10:11

      In dat meer rust kan ik me wel vinden ja ;-).

  • Wouter

    07 juni 2017 om 12:15

    Leuk artikel! Beide steden zijn geweldig maar als ik moet kiezen ga ik zeker voor KL. Vergeleken met de betonnen afvalbak die Bangkok word genoemd is KL een oase van groen en rust. Daarnaast is de stad minder gaotisch, schoner en is de keuze wat betreft eten stukken groter. Wou nog wel een opmerking maken over je artikel. Het klopt inderdaad dat Maleisië hoofdzakelijk bestaat uit drie verschillende etnische groepen. Namelijk Maleisiërs Chinezen en Indiërs. Je noemt de laatste twee immigranten vanwege deze geweldige​ stad. Ik betwijfel dat omdat deze groepen allen een Maleisisch paspoort hebben en hun voorouders (meer dan 10 generaties terug) naar Maleisië zijn gekomen vanwege de mijnbouw. Kun je deze groepen dan nog immigranten noemen?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.