Antarctica, Santiago of Torres del Paine?

Reisroute wereldreis

In de recap van de afgelopen maand van onze wereldreis schreef ik laatst al eventjes dat we langzamerhand wel toe zijn aan wat minder Westers reizen. Hoewel Brazilië, Uruguay en Argentinië stuk voor stuk mooie bestemmingen waren en zijn, mag het nu wel een tikkie rauwer worden allemaal Knipogen. In eerste instantie zouden we in Argentinië vanuit Buenos Aires helemaal naar het Zuiden reizen, daar hopen op een betaalbare optie voor Antarctica en dan vervolgens via Chili weer Noordelijker reizen. Toen we echter die auto van Kia aangeboden kregen, werd al meteen duidelijk dat we sowieso een rondje zouden moeten maken van en naar Buenos Aires.  Nu we binnen een aantal dagen de auto weer inleveren in Buenos Aires, is het de vraag wat de volgende stop gaat worden?!

Langverwachte W trek. Wat hebben we daar lang over gesoebat zeg. Jemig. Tot aan El Calafate was het eigenlijk best duidelijk voor ons: na Buenos Aires zouden we een binnenlandse vlucht pakken naar Ushuaia, daar een aantal dagen blijven en dan naar Torres del Paine reizen om de W trek te doen. Een legendarische hike en als ik het van anderen moet geloven is dit er eentje die je als wandel fan niet zou moeten missen! Het punt was echter dat we vanaf El Calafate steeds meer behoefte begonnen te krijgen aan wat ‘anders’. Kippenbussen, authentieke klederdracht en quinoa als ontbijt. Dat werk. Plus dat je het dus mooi hebt over 3.000 kilometer die we opnieuw vanuit het Zuiden naar het Noorden zouden moeten afleggen…En dus kwamen de Lonely Planets op tafel en begonnen we Chili verder te bekijken. Vooral van het Zuiden tot aan de hoofdstad Santiago. Misschien hebben we het helemaal mis Verrast, maar het sprak ons niet zo aan eerlijk gezegd. We zagen maar een paar highlights, verspreid van elkaar, die we graag zouden willen zien. De conclusie was dat we eigenlijk alleen voor de W trek die 3.000 kilometer enkele reis zouden gaan afleggen. Tenzij Antarctica een serieuze optie zou worden…

Op een schip naar Antarctica. We hebben verschillende rederijen aangeschreven, die schepen hebben varen naar Antarctica. Er kwamen wel wat leuke last minute aanbiedingen los, maar de reis die wij voor ogen hebben blijft errug kostbaar. We willen namelijk het liefste de combinatie doen van South Georgia, de Falkland eilanden en Antarctica samen. Daar komt bij dat we op dit moment nog zo kort onderweg zijn en ik het best een ding vind om dan meteen zo’n sloot met extra geld uit te geven. Je weet nooit wat we onderweg verder nog tegenkomen! Bijna hadden we een reis uitgekozen, maar we hebben nu toch besloten dat Antarctica voor nu een droom moet blijven. Je kunt niet alles en zelfs met een jaar reizen moet je keuzes maken.

De conclusie. Nu Antarctica ook geen reden was om voor naar het Zuiden te reizen, werd de motivatie voor ons wel wat dunnetjes. Ondertussen hebben we ook al behoorlijk wat (meerdaagse) hikes er op zitten en hoewel die ongetwijfeld niet kunnen tippen aan de W hike zijn we toch tot de conclusie gekomen dat we een heel andere richting uit gaan. Vanuit Buenos Aires gaan we de bus pakken naar Salta om van daaruit het Noorden van Argentinië te bekijken. Dat lijkt ons zeker nog iets toevoegen aan de reis door Argentinië tot nu toe. Van daaruit gaan we de meest Noordelijke provincie van Chili binnen. Dat is het deel wat ons echt het allermeeste aanspreekt en ons bovendien richting Peru brengt. Een stapje dichterbij het niet Westerse Lachen.

Het kan verkeren hè. Zo zie je maar, een route kan onderweg ineens helemaal veranderen omdat je het dan pas echt ervaart. Van tevoren had ik nooit kunnen bedenken dat we Chili grotendeels laten gaan voor nu, laat staan de W trek! Maar nu we hier zijn, voelt dit voor nu helemaal prima en hebben we superveel zin om naar het Noorden te gaan reizen!

Heb jij nog goede tips voor het Noorden van Chili? Welke plekken moeten we niet missen, waar moeten we slapen en welke hikes zijn echt de moeite??

Alle reacties

 • Sharon - 28 november 2015, 00:57

  San Pedro de Atacama! Een fantastisch stukje noord Chili waarbij je makkelijk en snel de grens over kunt naar Bolivia! Hier direct doorreizen naar de zoutvlaktes! Een van mijn hoogtepunten tijdens mijn wereldreis.. Deze zoutvlaktes mogen niet worden overgeslagen ! Geniet het fantastische zuid-Amerika!

  • Reismeisje - 29 november 2015, 03:19

   Jaaaaa! Daar gaan we zeker heen. Thanks voor je tips!

 • Marianne - 28 november 2015, 08:13

  Salar de Uyuni mag je echt niet missen. Die zoutvlaktes zijn weer zo anders dan dan andere landschappen, echt geweldig mooi! Je kunt er met een tour van enkele dagen naar toe. Ik zou dan aanraden om vanuit San Pedro de Atacama te vertrekken. Van daaruit bewaar je namelijk het beste van de tour voor het laatst: de zoutvlaktes. Bovendien wordt de kou (want dat is het echt!) dan steeds minder, wat wel zo aangenaam is. San Pedro de Atacama is daarbij ook een leuk plaatsje om te zijn en vanuit daar zijn meerdere leuke plekken te bezoeken. Een ander mooi park om te bezoeken wanneer jullie in Noord Chili mochten komen, is Lauca met haar mooie hoogvlaktes. Geniet in ieder geval van jullie prachtige reis! Ik blijf jullie verhalen met veel plezier volgen en genieten van de geweldige foto's.

  • Reismeisje - 29 november 2015, 03:19

   Wat klink je enthousiast zeg, ik krijg er helemaal zin in!! Gaan we zeker heen :-). Thanks!

 • Maaike - 28 november 2015, 08:35

  Oh hemel, ik weet niet of ik al te laat ben, maar er zijn twee prachtige nationale parken tussen Mendoza en Salta die voor mij net zo'n hoogtepunt waren als Patagonië, namelijk Parque Nacional Ischigualasto en Parque Nacional Talampaya. In the middle of nowhere en ik vond het geweldig! Als je meer wit weten, email me dan even. Veel plezier nog verder!!

  • Reismeisje - 29 november 2015, 03:20

   Nope, ik lees het nog op tijd hoor :-). Ik ga ze meteen opzoeken, thanks!!

 • Linda - 28 november 2015, 09:26

  Zoals hierboven al aangegeven: vanuit san Pedro de atacama een 4-daagse 4WD tour naar Uyuni. Zeker mijn highlight van dit deel van Zuid-Amerika! San Pedro de atacama is ook al een fantastische plek om even te blijven hangen en zo kan je op je gemak de verschillende agentschappen vergelijken die de trip aanbieden. Onderzoek is noodzakelijk en goed de reviews in de boeken teruglezen, want er schijnen er wel een paar tussen te zitten die er een zooitje van maken. Salta is ook mooi om vanuit hier de 7-colored mountains te bekijken. Enjoy!!

  • Reismeisje - 29 november 2015, 03:21

   Wauw, wat een enthousiaste reacties over San Pedro en Uyuni :-). Thanks! Gaan we zeker bezoeken!

 • Sandra - 28 november 2015, 10:04

  Mooi dat jullie ons meenemen in jullie 'struggelingen' wat betreft de route. Ja, super balen van de W trek en Antartica, aan de andere kant komen er nu weer hele andere mooie dingen op jullie pad. Geniet!

  • Reismeisje - 29 november 2015, 03:22

   Ja, zo is het inderdaad. Soms is het lastig keuzes te maken, zeker als je zo lang reist ;-). Maar voor elke keuze komt iets terug!

 • Jorien - 29 november 2015, 08:58

  Heel leuk dat jullie het noorden van Argentinië ook nog een stukje meenemen! Wij hebben vanuit Salta drie dagen een auto gehuurd en een rondje Salta - Cafayate - Cachi gemaakt. Mooie rit, deels onverhard, maar de afstanden zijn goed te doen. Én wij kwamen maar een handjevol toeristen tegen. Kan aan de tijd van het jaar hebben gelegen (mei/juni), maar ik denk dat er gewoon veel toeristen in Salta stad blijven hangen.
  En zeker Bolivia niet overslaan! Minder toeristisch, vele malen goedkoper en veeel traditioneler nog dan Peru en Ecuador.
  Wij wilden in eerste instantie in Ecuador de jungle ingaan, maar hebben dit uiteindelijk in Bolivia gedaan; Rurrenebaque.
  Vliegen vanuit La Paz is spotgoedkoop en maar een uurtje. Ook de jungle tocht is absoluut niet duur. Aanrader: Madidi Travel Reserve. Zij hebben in de jungle ook een eigen reservaat, waardoor je er bijna geen andere toeristen tegenkomt. Onze gids, Domingo, was echt een van de leukste gidsen die wij tijdens onze 7 maanden wereldreis hebben gehad.
  Zeker het overwegen waard! Bolivia heeft zoveel moois te bieden!

 • Jeroen - 30 november 2015, 07:37

  Keuzes... altijd lastig maar het moet natuurlijk wel allemaal goed voelen. En wat je nu laat liggen loopt echt niet weg (hoewel... het ijs op Antarctica... ;-) ). Zo hou je nog wat te wensen over en heb je een mooi excuus nog een keer die kant op te gaan in de toekomst.
  Als je toch door het noorden van Argentinie komt denk dan eens aan Quebrada de Humahuaca en Serranias del Hornocal. Super mooie rotsformaties en wellicht een stop waard.
  Succes met de route en lekker blijven genieten :-)

 • Minke Wink - 05 december 2015, 18:16

  Ik ben net terug van een reis door Midden en Zuid Amerika en ik ben vanuit het zuiden van Bolivia naar Salta gereisd. Tussendoor het ik stops gemaakt in een paar schattige bergdorpjes. Humahuaca, Tilcara en Purmamarca. De omgeving is hier echt prachtig! Echt een aanrader :) Ik heb deze plekken wat uitgebreider beschreven in mijn reisblog, www.travelwink.nl. Geniet van jullie reis!!

 • marieke - 06 december 2015, 10:48

  Zeker vanuit san pedro bolivia in gaan. Recht achter de licanbur ligt een prachtig landschap. Ik heb nog nooit iets mooiers gezien dan dat.