7x de meest gemaakte fouten door reisbloggers

Reismeisje 18 december 2017

Reisbloggen4

Toen ik 4.5 jaar geleden begon met Reismeisje, had ik eerlijk gezegd geen idee. Geen idee van wat het in hield om te bloggen, volgers te krijgen of opdrachten in je mailbox te vinden. Het enige wat ik wilde was schrijven en de wereld door mijn ogen laten zien. Dat was het vertrekpunt en ik moet zeggen dat dat nog altijd de kern vormt. Zonder dat stukje en die passie is er simpelweg geen Reismeisje. Destijds waren er nog lang niet zo veel reisblogs als nu en dat maakte dat al vrij snel aardig wat mensen Reismeisje wisten te vinden. Ik kreeg vaste volgers, een groter bereik via Facebook en Instagram en ineens wisten ook opdrachtgevers me te vinden. Ik registreerde Reismeisje als bedrijfje en ik begon aan een weg, waarop ik met vallen en opstaan van alles heb geleerd over het reisbloggen. En nog steeds Knipogen. Ondertussen schieten de reisblogs als paddenstoelen uit de grond en zie ik dat veel bloggers met dezelfde dingen worstelen als ik heb gedaan. Het leek me leuk daar eens een artikel over te schrijven! Vandaag vertel ik je dus wat wat mij betreft de 7 meest gemaakte fouten zijn door reisbloggers. Inclusief ikzelf. Komen ze!

Niet vanuit jezelf schrijven. Als mensen me om een gouden tip vragen als het gaat om reisbloggen, zeg ik altijd: wees jezelf. Authentiek. Puur. Doe je eigen ding. Dat is echt ontzettend belangrijk als je iets meer met je reisblog wilt gaan doen. Iedereen heeft wel eens een writers block, ik ook, maar voorkom dat je vanuit dat perspectief een soort trucje gaat doen. Bijvoorbeeld een artikel van een ander blog nabootst of ergens over schrijven waar je hart niet in zit. Een dikke no go, want je volgers merken dat meteen! Helaas zie je toch nog best wel regelmatig dat reisbloggers elkaar na bloggen. Zonde!

Bangkok voor de 10de keer op dezelfde manier. Kijk. Er zijn maar zo veel invalshoeken om een stad als Bangkok te beschrijven. Of uit te leggen waarom Colombia op je bucketlist zou moeten staan. Dat is gewoon een feit. Maar dat betekent niet dat je een weinig originele invalshoek niet vanuit je eigen beleving kunt beet pakken. Waarmee je artikel ineens niet meer 13 in een dozijn is. Bekijk Bangkok bijvoorbeeld eens vanaf de gaafste rooftop bars. Hoeveel artikelen er wel zijn met de meest voor de hand liggende reistips voor Bangkok...Dat voegt op een gegeven moment niet echt meer iets toe.

Reisbloggen 3

Verkeerd beeld. Foto's en video's voegen enorm veel toe aan een reisblog. Zonder dat je een professionele fotograaf hoeft te zijn, is het daarom wel goed je daar bewust van te zijn en gaaf, eigen beeld te schieten. Je komt nog steeds best wat reisblogs tegen die inhoudelijk heel sterk zijn, maar dan met beeld een beetje aan lopen klooien. Dat is gewoon zo zonde!

Knipperende banners. Dit is een persoonlijke irritatie. Van die knipperende banners of overlays over het artikel waar je net lekker in zat...Ik heb er altijd heel bewust voor gekozen om daar vandaan te blijven. De artikelen en beelden moeten de hoofdmoot vormen op Reismeisje. Dat moet zijn wat je ziet als je naar mijn blog gaat en niet een of andere advertentie. Helaas zie je best wat (reis-)blogs waar de commercie het dan toch een beetje wint. No offence en ik begrijp echt wel dat dit voor bepaalde bloggers een verdienmodel is, maar ik denk persoonlijk dat het soms ook averechts werkt en bezoekers weg jaagt.

Geen structuur in updates. In het begin blogde ik heel onregelmatig. Gewoon wanneer ik zin en inspiratie had. Nu is dat laatste sowieso heel essentieel Knipogen, maar op een gegeven moment kreeg ik vragen over wanneer mensen een nieuw artikel konden verwachten. Vanaf dat moment ben ik vrij structureel gaan bloggen en dat doe ik over het algemeen nog steeds. Verwachtingen managen zoals ze zo mooi zeggen Knipogen

Reisbloggen 4

Geen interactie en niets doen met feedback. Een blog bestaat bij de gratie van haar volgers. Zonder jullie is er ook geen Reismeisje <3. En juist daarom is het superbelangrijk dat je interactie hebt met je volgers, ze vraagt naar wat ze van dingen vinden en iets doet met eventuele kritiek of feedback. Ik zie nog zo vaak op blogs een bepaalde arrogantie van de blogger voorbij komen in bijvoorbeeld reacties op een artikel. Zet je ego aan de kant en sta open voor wat jouw volgers je met de beste bedoelingen terug proberen te geven. Dat brengt je alleen maar verder!

Alles voor het geld. Zodra een reisblog een beetje gaat groeien, zie je vaak meteen een soort kentering plaats vinden. Er komen banners op de homepage te staan, foto's op Instagram hebben ineens de #spon vermelding en er verschijnen allerlei reviews van producten op het blog. Opdrachten. Voor productsponsoring of geld. Het is zo verleidelijk om alles wat op je pad komt aan te pakken, maar persoonlijk denk ik dat het heel belangrijk is dat je bij jezelf blijft. Vind je een bepaald merk vanuit jezelf echt niet leuk of zou je het persoonlijk niet aanraden om bij vliegmaatschappij x een vlucht te boeken? Raad het dan je volgers ook niet aan voor geld! Ze prikken er door heen, geloof me.

Dat zijn wat mij betreft 7 van de meest gemaakte fouten door reisbloggers. En geloof me, ik heb mezelf ook 'schuldig' gemaakt aan een aantal van deze punten...Ik ben benieuwd waar jij je vooral aan stoort op (reis-)blogs? Vertel!

 

#bloggen #reisblog #reismeisje

2 reacties

  • Michel

    18 december 2017 om 09:33

    hahaha wel leuk dat je ook je hand in eigen boezem steekt hoor. Ik vind het bij jou nog wel mee vallen hoor. Het gesponsorde hoort er in deze tijd nu wel een beetje bij vind ik. Ik heb nog wel 3 persoonlijke "ergernissen" bij reisblogs hoor. Ergernissen is trouwens wel dik aangezet, want als ik me er werkelijk aan erger volg ik die persoon gewoon niet meer. Afijn:
    1. Bijdehante vragen. Tegenwoordig eindigt iedere reisblogger met een vraag. Waarschijnlijk is een tijdje geleden bij een congres aangegeven dat je dit moet doen om het aantal volgers te vergroten of aan je te binden of zo. Zo van: ik hou werkelijk heel veel van dit uitzicht, jij ook? Ja duh!!
    2. Tenenkrommend Engels. Veel NL reisbloggers posten in het Engels, maar het is vaak van een bedroevend niveau. Doe het dan niet zou ik zo zeggen ;-) Bovendien hebben ze toch nagenoeg alleen maar NL-se volgers.
    3. Ik heb meer en meer het idee dat de reisbloggers alleen elkaar volgen, elkaars posts liken en opmerkingen maken bij elkaars foto's. Je komt keer op keer dezelfde namen tegen onder verwijzing naar hun eigen blog/pagina. Maar misschien vergis ik mij hierin hoor. Er komen natuurlijk ook steeds meer en meer reisbloggers natuurlijk he.
    Overigens zijn er maar weinig bloggers die écht interessante reizen maken. Met alle respect, maar een blog over nagenoeg ieder land in ZO-Azië is weinig bijzonder..... Wéér foto's en een verhaal met "bounty stranden", infinity pool of yoga in het bos.

    Beantwoorden

    • Eva Michel

      18 december 2017 om 10:41

      Exact. Scheelt mij een heel verhaal type ;)
      Vooral punt 3, op andermans blog proberen zichzelf te profileren met "ja, zie mijn blog <link>." Zo laag. Ik heb heel wat bloggers inmiddels ontvolgt door dat het meer reclame is dan enige nuttige info. En Reismeisje volg ik nog steeds, dus ga zeker zo door!

      • Reismeisjenl Eva

        18 december 2017 om 11:23

        Dank voor je reactie Eva!

    • Reismeisjenl Michel

      18 december 2017 om 11:22

      Dank ;-), gelukkig maar. En je eerste punt, hahaha!

  • Bookingeasy

    26 juli 2020 om 13:08

    Mooi en leerzaam blog om te volgen. We kijken uit naar de nieuwe verhalen

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.