4 persoonlijke tips om je thuis te voelen op reis

Reizen thuis

Voor we op wereldreis  vertrokken, was ik best een beetje bang om heimwee te krijgen. Ondanks dat ik reizen superleuk vind en ik geen moeite heb met langere tijd uit een rugzak te leven, ben ik ook iemand die ontzettend graag thuis is. De behoefte heeft om te aarden. En dus ook op reis dat gevoel van een ‘thuis’ graag wil creëren. Bij een reisje van 3 tot 4 weken heb ik dat nog niet zo, maar bij die wereldreis van ons was dat heel duidelijk anders. Heimwee heb ik, gelukkig, niet vaak gehad, maar wel heel sterk de behoefte om een bestemming of accommodatie wat van mezelf te maken. Een tijdelijk thuis. Ik kan me voorstellen dat jullie hier ook wel eens tegen aan lopen op reis, dus vandaag geef ik je mijn persoonlijke tips voor het creëren van een thuis op reis. Hopelijk heb je er iets aan!

1. Haal je kleding uit je backpack. Klinkt zo simpel als wat, maar mij heeft dat serieus vaak het gevoel gegeven dat ik ergens wat langer zou blijven. Ook al was het uiteindelijk maar 3 nachtjes of zo. Het was het idee van een kastje inruimen, spulletjes een vast plekje geven, niet eindeloos in je backpack te hoeven graven om bij dat ene shirtje te komen. Dat. Dat gaf me de illusie van het creëren van een eigen plekje Knipogen.

Reizen thuis koken

2. Kies voor een fijn hostel met een goede keuken. Uit eten gaan is lekker en leuk. Zeker als het maar een habbekrats kost, wat in veel landen in bijvoorbeeld Azië, Zuid-Amerika en Midden-Amerika  het geval is. Als je echter langer op reis bent, komt dat uit eten gaan soms echt mijn neus uit…Dan kan ik echt verlangen naar een verse, zelf gekookte maaltijd. Ook omdat dat me dus ook doet herinneren aan dat huiselijke. Gezellig. Tijdens onze wereldreis hebben we eigenlijk vooral in hostels geslapen waar ze over een goed uitgeruste keuken beschikten. Lekker zelf kokkerellen, tafel dekken, flesje lokale wijn uit de supermarkt; heerlijk!

3. Schroef je tempo terug. Één van onze valkuilen op reis is echt dat we een hoog reistempo hebben. Tè hoog. Zo’n drang hebben om een land of bepaalde regio te ontdekken, dat het bijna een doel op zich wordt. Herkenbaar? Op zich maakt het ook dat je een gebied echt goed hebt gezien, maar het creëerde bij mij ook wel vaak dat het allemaal wat ontworteld en vluchtig aanvoelde. Hop, door naar de volgende bestemming! Zonder dat je de 3 plekken van daarvoor überhaupt verwerkt hebt Knipogen. De afgelopen jaren zijn we ons daar bewuster van geworden en kozen we er af en toe voor echt langer op één plek te blijven. Daardoor voelde ik me ook automatisch sneller ergens thuis. Omdat je dan de kans krijgt ergens even een tijdelijk thuis te creëren.

Reizen thuis locals

4. Maak contact met locals. Voor mij geeft het contact met locals een reis dat extra gouden randje. Juist door echt in gesprek te gaan met mensen die daar leven leer je de betreffende bestemming echt kennen. Bovendien word je in heel veel landen spontaan uitgenodigd om mee te eten, thee te drinken of zelfs een nachtje te blijven slapen. Dat enorm gastvrije kennen wij op die manier hier niet, maar het heeft zeker in landen als Iran, Nepal  en Suriname erg gemaakt dat ik me er thuis voelde. Door het contact en de hartelijkheid van de locals.

Dat zijn dingen die mij, zeker tijdens onze wereldreis, erg hebben geholpen me ergens thuis te voelen. Ik ben benieuwd hoe jij dit ervaart op reis? Voel je ook de behoefte een thuis te creëren en zo ja, hoe doe je dat dan?

Alle reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com - 11 oktober 2017, 20:37

  Koken op vakantie vind ik niet leuk, maar wat ik wel leuk vind is om door supermarkten te wandelen. Om te kijken wat voor producten de locals allemaal kopen, haha. Zo kan ik me echt even thuis voelen :-D

  • Reismeisjenl - 13 oktober 2017, 08:13

   Haha, ja dat is ook leuk!

 • Marjolein - 27 oktober 2017, 15:27

  Dat is precies waar ik een beetje tegenop zie voor mijn aankomende wereldreis zonder einddatum. Ik denk aan het meenemen van iets comfortabels zoals een fijne zachte hamamdoek waar je gewoon even lekker knus je eigen plekje onder kunt creëren. Dit klinkt misschien een beetje gek maar dat vindt ik thuis ook zo fijn om even onder mijn dekentje op de bank te liggen :'-D. Wellicht heb je in sommige landen niet echt de behoefte om onder een dekentje te liggen gezien de temperatuur