10x wat je NIET moet doen op reis

Reismeisje 08 mei 2017

Reizen is wat mij betreft vooral zo gaaf als je er lekker open, relaxt en vooral flexibel in gaat. Alles wat op je af laat komen en wel ziet wat de dag je brengt. Op die manier overkomen je vaak de leukste dingen, die je de rest van je leven niet meer vergeet! Na al dat gereis ben ik er ondertussen echter ook wel achter gekomen dat er zo van die dingen zijn die je beter niet kunt doen...Omdat het toch tegen zal vallen, het je geen authentieke ervaring zal geven of omdat het gewoon ronduit niet slim is om te doen Knipogen. Vandaag vertel ik je wat je wat mij betreft op reis vooral NIET zou moeten doen. Benieuwd of het herkenbaar voor je is!

Vliegvelden

1. Geld wisselen op het vliegveld. Serieus. Don´t go there. Wisselkantoren op vliegvelden hebben de minst voordelige wisselkoersen ever en je kunt er van op aan dat je ´opgelicht´ wordt. Zorg gewoon dat je altijd wat Amerikaanse dollars op zak hebt, die nemen ze bijna overal aan, en wissel ergens anders. Of maak gebruik van de pinautomaat.

2. Denken dat elke local je op wil lichten. Kijk. Een gezonde scepsis kan nooit kwaad. Als reiziger, en zeker als backpacker, kun je gewoon kwetsbaar zijn en een makkelijk doelwit voor oplichters. Dat is wat het is. Maar denk daar niet te veel over na! Stap overal open in en vertrouw er op dat de locals er niet rond lopen om jou het leven zuur te maken.

Eten

3. Eten op toeristische plekken. Of het nu gaat om een restaurantje naast de Eiffeltoren, een koffiecorner bij Machu Picchu of een strandbar aan de Copcabana in Rio de Janeiro; het zijn niet de beste plekken om wat te eten of te drinken. Wel qua locatie natuurlijk, maar de prijzen zullen een paar keer over de kop gaan en het eten is vaak helemaal afgestemd op toeristen. Loop lekker een paar straten verder en plof tussen de locals neer. Veel leuker. En lekkerder waarschijnlijk Knipogen.

4. Voor het eerste beste tourbureau kiezen. Op reis maak je regelmatig gebruik van een tourbureau of gids. Om iets te bezoeken waar je simpelweg alleen niet heen kunt of bijvoorbeeld een meerdaagse hike te maken. Loop in zo'n geval echt verschillende bureautjes binnen en vraag rond bij andere reizigers. Ookal zitten tourbureautjes naast elkaar, er zit soms veel verschil in prijs en zeker ook kwaliteit. Ga dus niet over 1 nacht ijs!

Hostels

5. Denken dat alle hostels vies en crappy zijn. Nee! Verre van! Natuurlijk hebben hostels niet voor niets dat imago, maar de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het niveau van hostels echt omhoog is gegaan. Op plekken als Bangkok, Auckland, Patagonië en Iran hebben we afgelopen jaar echt in pareltjes van hostels geslapen. Cheap, gezellig en serieus mooier dan een willekeurig hotelletje.

6. Onverzekerd weg gaan. Zeker jongere reizigers doen dit nog wel eens. Onverzekerd rond reizen. Tja. Het is natuurlijk een overweging, maar geloof me; dit soort dingen voel je altijd pas als het te laat is...Met andere woorden; ja, je betaalt lange tijd voor iets wat je niet 12-3 gebruikt, maar op een bepaald moment kan zich dat meer dan uitbetalen. Je wilt niet in verweggistan staan, een ongeluk krijgen en niet gedekt zijn...

7. Je niet houden aan de lokale kledingvoorschriften. Op reis zie ik nog best vaak reizigers rond lopen die zich niets lijken aan te trekken van wat voor de locals normaal is qua kleding. Los van dat ik dat persoonlijk wat asociaal vind en oprecht niet begrijp, kan het je ook in onveilige situaties brengen. Zoek van tevoren gewoon goed uit wat wel of niet acceptabel is en probeer je daar zo veel mogelijk aan aan te passen.

8. Standaard malaria pillen slikken. Er zijn best veel bestemmingen waar de GGD bij aanraadt malaria pillen te slikken. Ik zal niet zeggen dat je het niet moet doen, maar denk er op z'n minst heel goed over na. Het is en blijft rotzooi en, mocht je onverhoopt toch gestoken worden door een mug met malaria, krijg je het evengoed. Alleen wel minder heftig. Ik heb vrijwel nog nooit malaria pillen geslikt en altijd gekozen voor andere anti muggen maatregelen. Het is je eigen keus, maar ga die pillen echt niet zonder na te denken slikken.

Ervaring

9. Extreem op de centen zitten. Nee. Zou ik zeker niet doen. Ook al is je budget duidelijk beperkt en kun je niet alles, je kunt altijd daarbinnen bepaalde keuzes maken. Een paar nachten aan couchsurfing doen bijvoorbeeld en dan van die besparing die ene gave hike maken. Je krijgt gewoon spijt als je bepaalde dingen niet doet.

10. Denken dat alles loopt zoals je het bedacht had. Ha! Het laatste wat er waarschijnlijk zal gaan gebeuren Tong uitsteken. Als ik iets heb geleerd van al dat gereis is het flexibel te zijn en me over te geven aan wat er maar op ons pad komt. Er gaan toch heel veel dingen niet zoals verwacht, let maar op. 

Dat zijn 10 dingen die je wat mij betreft op reis vooral niet zou moeten doen. Heb jij nog leuke en goede aanvullingen??

#reizen #backpacken #reistips

5 reacties

  • Suzanne

    08 mei 2017 om 08:14

    Je punt over Malariapreventie vind ik nogal een statement aangezien je geen arts bent. Op mijn reizen verschillende backpackers dood zien gaan aan malaria. Een preventie als bvb Malarone verkleint de kans met 80% dat je geen malaria krijgt. Op leven en dood toch een behoorlijk percentage. Vaak zit je zo ver van hulp/bewoonde wereld af dat je zonder die pillen te laat bent.
    Laat je op zijn minst door een tropenarts inlichten en zorg dat wanneer je geen pillen slikt, bvb antibiotica mee krijgt om zelf te behandelen tegen malaria. Je hieft niet naar de GGD, je kunt ook een afspraak maken in een trooencentrum in een academisch ziekenhuis en je echt fatsoenlijk laten voorlichten. Na mijn ervaringen slik ik altijd de tabletten van Malarone. Malaria is geen griepje, denk er niet te licht over.

    Beantwoorden

    • Anna Suzanne

      08 mei 2017 om 12:46

      Als basisarts kan ik dit alleen maar beamen. Malaria moet je echt niet onderschatten. Zeker de variant falciparum die veel in afrika voorkomt kan heel heftig verlopen.
      Andere varianten kunnen jarenlamg inactief blijven je lever en opeens weer actief worden. Voor artsen kan het dan lastig zijn om dit te achterhalen als ze niet weten dat je jaren geleden in malarie gebied bent geweest en geen medicatie geslikt hebt.

      • Reismeisjenl Anna

        08 mei 2017 om 16:27

        Dank voor je aanvulling!

    • Reismeisjenl Suzanne

      08 mei 2017 om 16:27

      Klopt helemaal Suzanne en het is wat je zelf wilt en prettig vind. Ik praat enkel o.b.v. mijn eigen ervaring, dank voor je aanvullingen!

  • Michel

    08 mei 2017 om 14:43

    Persoonlijk neem ik met malaria ook geen risico hoor. Ik weet dat je vergif slikt en zodra het risico minimaal is stop ik er ook mee. Maar dat ik het wel slik heeft meer redenen: ik heb echt een lopende magneet voor de muggen. Waar anderen nog geen steek/beet hebben gehad, zit ik helemaal onder. Hierdoor loop ik natuurlijk extra risico. Een reisvriend wordt zelden of nooit gestoken en hoeft zich zelfs niet eens in te smeren met die DEET rommel, terwijl ik ernaast zit volledig bedekt en volgespoten met alles wat stinkt en dan nóg ben ik de pineut haha.
    Maar ik kan verder niets aanvullen op jouw tips hoor. Wat mij betreft ook helemaal compleet. Of wacht misschien: streetfood mijden. Wordt immers altijd geadviseerd door GGD. Gebruik hierbij gezond verstand en bekijk en beoordeel zelf of je het eettentje vertrouwt of niet. In het geval je geen/minder keus hebt: bestel iets zonder vlees/vis. De kans dat je dan ziek wordt van het eten. is minder groot en minder heftig. Je mist echt te veel als je streetfood mijdt. Bovendien is het eten in een restaurant vaak echt niet beter bereid.... je ziet het alleen niet.

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Michel

      08 mei 2017 om 16:28

      Amen :-)!

  • Rita

    08 mei 2017 om 18:51

    Leuk geschreven Sabine en helemaal waar

    Beantwoorden

  • Hendrik

    09 mei 2017 om 02:09

    Ik vind je statement over malariapillen echt niet kunnen! Je blog is populair onder (beginnende) reizigers en hiermee geef je een verkeerd signaal af. Malaria is een vreselijke ziekte en jaarlijks raken 214 miljoen mensen besmet. Ieder minuut overlijd er een kind. Natuurlijk zijn malariapillen geen vitaminetabletten, maar het kan veel leed voorkomen. Ik vind dat je als populaire reisblogger altijd de lezer moet instrueren om de GGD of een andere arts te bezoeken.

    Beantwoorden

  • Jelmer

    09 mei 2017 om 07:03

    Ook hier minder blij met je statement over malaria. Wel heel erg kort door de bocht en zelfs gevaarlijk. Heb zelf nooit last van bijwerkingen ervan, dus waarom zou ik dan risico lopen op het uiterst gevaarlijke malaria? Wat soms wel apart is, is dat het advies van de GGD over waar je precies welk een geen risico loopt soms echt anders is dan het advies in andere landen, zoals de UK... dan slikken Nederlanders pillen en Britten niet...

    Beantwoorden

    • Jelmer Jelmer

      09 mei 2017 om 07:06

      Trouwens, verder leuke blog en me eens

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.