10 redenen waarom IJsland op je bucketlist moet staan

IJsland landschap

1. Ruige landschappen. Er zijn natuurlijk meer plekken op de wereld waar de landschappen lekker ruig zijn. Toch denk ik dat IJsland wel één van de meest pure, aardse en grootse landschappen kent. Je voelt je hier echt klein tussen al dat vulkanisch geweld, de enorme kliffen langs de kust en de eindeloze vergezichten. Alleen al daarom is IJsland wat mij betreft een aanrader!

2. Mystieke sprookjes. IJsland is een mystiek eiland met een bijzondere, animistische cultuur. Ze geloven er in trollen en elfjes. Dat werk ;-) . Wat je daar verder zelf ook wel of niet van gelooft, het maakt de IJslandse cultuur bijzonder. En die mystieke sfeer voel je.

3. Zwarte kusten. Vooral in het Zuiden van IJsland, bij Vík, vind je zwarte stranden. En dan ook echt zwart. Een gevolg van het vulkanische as dat zich jaren geleden heeft vermengd met het zand. Een heel bizar en fotogeniek gezicht.

IJsland Reykjavik

4. Reykjavik. Net als Scandinavische steden, ademt Reykjavik een hip, relaxed sfeertje uit. Het is niet groot, maar je vind er alles, de ligging is prachtig en het heeft een heel eigen stijl. Zeker de moeite!

5. Werkende geisers. Wist je dat het woord ‘geiser’ van de IJslandse ‘Geyser’ komt? Geyser is één van de nog werkende geisers op IJsland. Echt een gaaf gezicht om vanuit een borrelende bron ineens metershoge, krachtige stralen heet water te zien worden gespoten.

IJsland Blue Lagoon

6. Opwarmen in een heet water bron. Of je nu kiest voor de toeristische Blue Lagoon of één van de vele andere heet water bronnen die IJsland rijk is, een bezoekje aan zo’n bron hoort er op IJsland echt bij. En heerlijk ontspannend :-) .

7. Noorderlicht. Je moet natuurlijk een beetje mazzel hebben, maar op IJsland heb je goede kans om het Noorderlicht in de winter te zien. Er zijn maar een paar plekken op de wereld waar je dit fantastische schouwspel kunt bewonderen en IJsland is er dus één van. Een reden om IJsland in de winter te bezoeken.

8. Midzomernacht. Tja. Of je kiest voor de zomer ;-) . En dan heb je juist heel lange dagen. Soms gaat de zon zelfs nooit onder en kun je Midzomernacht met de locals vieren. Ik ben zelf nog niet tijdens die periode op IJsland geweest, maar het lijkt me heel gaaf om eens mee te maken.

9. Kijk recht de aarde in. Ik heb me laten vertellen dat er maar twee plekken op de wereld zijn waar je als het ware recht de aarde in kunt kijken. Op Nieuw-Zeeland en IJsland. Op IJsland heb je het dan over national park Thingvelir. Hier vind je een extreem grillig en rauw landschap inclusief immense scheur dwars door de aarde heen. Een gaaf gezicht!

10. De lekkerste vis. Aangezien IJsland natuurlijk een eiland is, wordt er superveel vis gegeten. En lekkere vis. Zelfs de ingemaakte en keihard gedroogde vis vond ik lekker. In de haven van Reykjavik vind je verschillende goede restaurantjes, waar je de lekkerste verse gevangen vis geserveerd krijgt.  

Als dat nog niet genoeg redenen zijn om IJsland te bezoeken, weet ik het ook niet meer ;-) . Vertel, lijkt IJsland jou een gave bestemming?

Alle reacties

 • Gaby - 13 maart 2015, 07:02

  Check! Staat er op! Toevallig gistermiddag aan content gewerkt voor komende blogposts. Een gaat over mijn bucketlist. Met IJsland dus...

  • Reismeisje - 13 maart 2015, 16:07

   Ha! Wat leuk Gaby, ik ga 'm lezen als het live staat!

  • Jasper - 26 maart 2017, 15:54

   Weetjes over IJsland
   1het is koud
   2er is ijs
   3het is een land en eiland ;)

 • Jeroen - 13 maart 2015, 07:33

  Met alle 10 de redenen meer als eens en kan er zo nog wel 10 verzinnen :-D

  • Reismeisje - 13 maart 2015, 16:07

   Haha, ja he.

 • Linda | Meisje van de Wereld - 13 maart 2015, 07:44

  Helemaal mee eens! Alleen nummer 10 kan ik niet zoveel over zeggen, want ik ben geen visliefhebber:-). Wij zijn er een paar dagen geweest als tussenstop naar New York. En wat heeft dit land mij verrast! Een paar dagen was ook echt tekort, dus ik wil zeker nog eens terug!

  • Reismeisje - 13 maart 2015, 16:06

   Dat is inderdaad ook een goede, als tussenstop richting de VS!

 • Sieds | Sieds My Travels - 13 maart 2015, 08:56

  IJsland lijkt me een heel mooi land, de geisers, het ruige landschap en het Noorderlicht ben ik heel benieuwd naar! :-) Enne dat visje sla ik ook niet over.. ;-)

  • Reismeisje - 13 maart 2015, 16:06

   ;-) Ik denk dat het inderdaad ook echt een bestemming voor jou is Sieds, voor zo ver ik dat in kan schatten ;-).

 • Eva - eighty7 - 13 maart 2015, 09:43

  Ijsland lijkt me een geweldige mooie bestemming!

 • Tessa | 52druppels.nl - 13 maart 2015, 13:46

  Ja Ijsland is magisch! De natuur in optima forma!

 • Luna | Flowers and Pearls - 13 maart 2015, 13:56

  Alleen al voor het eerste punt zou ik naar IJsland gaan! Lijkt me echt super gaaf.

  • Reismeisje - 13 maart 2015, 16:05

   ;-) Leuk te horen Luna. Het is ook echt serieus zoooooo'n mooi landschap!

 • Gerben - 13 maart 2015, 19:46

  Ik ga graag nog een keer :-). De winter is een erg mooi seizoen voor IJsland (ondanks het soms slechte weer), maar ik zou nu nog wel een keer terug willen met in de zomer. Heerlijk lange dagen en mooi licht wanneer het onbewolkt is.

 • Sophie - 18 maart 2015, 13:26

  Wauw, ik wil erheen, nu meteen!

  • Reismeisje - 18 maart 2015, 20:29

   Haha :-), ik zeg: doen!

 • Saar - 19 maart 2015, 15:06

  Ik wil IJsland al een eeuwigheid bezoeken, maar het is er alleen nog nooit van gekomen. Dromen zijn er om waar te maken niet? Toch maar eens gaan sparen voor een reisje!

  • Reismeisje - 19 maart 2015, 15:21

   Zeker Saar! Doen doen doen!

 • Wouter - 24 december 2016, 14:11


  Hoi, we zijn net terug van IJsland, dank voor deze tips en inspiratie, hebben er een fantatische IJsland reis van gemaakt, … blogs online zijn echt de inspiratiebron voor ons, voor mensen die ook naar IJsland willen heb ik alvast een leuke en alternatieve reisgids gevonden op http://shop.themediabay.be/nl/reisgidsen/ijsland-rondreis die we graag delen. Zeker eens proberen, je kan hem gratis inkijken.

 • tijn - 13 maart 2018, 13:49

  leuk