Visum perikelen

Reismeisje 20 augustus 2014

Visumaanvraag

Het aanvragen van een visum kan best een hustle zijn. Zeker als je ongeorganiseerd en als backpacker reist. Natuurlijk kun je altijd gebruik maken van de diensten van een visum bureau, maar dan nog. Ook daar zul je in veel gevallen behoorlijk wat formulieren, pasfoto’s en andere bureaucratische rompslomp aan moeten leveren. Hetzelfde geldt voor een visum on arrival. Lijkt fijn, maar ow ow als je wat vergeten bent. Dan kun je linea recta terug het vliegtuig in of mag je de hoofdprijs betalen :-? . Ik zet wat tips voor het verkrijgen van visa voor je op een rijtje!

Begin op tijd!
Klinkt heel makkelijk, maar het is meteen de meest belangrijke tip van allemaal. Visum aanvragen kunnen echt even duren. In sommige gevallen wordt je aanvraag ook nog eens afgewezen, omdat er letterlijk een verkeerd vakje staat aangekruist. Zucht. Dan gaan er zo 3-4 weken over heen tot je van je eerste aanvraag naar je eerste beoordeling en een tweede ronde bent. Punt is alleen ook weer dat je een visum niet langer dan 3 maanden van tevoren aan kunt vragen; ik zou in elk geval met 2 maanden wel echt beginnen. Mocht je nou op het laatste moment beslissen dat je naar een land reist waar je dus een visum voor nodig hebt, bestaan er ook spoed procedures. Het hangt van het land af of die er zijn en wat ze kosten.


Regel het zelf.
Je kunt natuurlijk een visum regelen via een visum bureau. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Visum.nl. Ik moet echter eerlijk zeggen dat ik het altijd een beetje zonde van het geld vindt. Het ligt aan het land waar je een visum voor nodig hebt, maar de bemiddelingskosten liggen tussen €20 en €110. Toch een flink bedrag vind ik. Daarom vragen wij ons visum altijd helemaal zelfstandig aan. Op de website van de betreffende ambassade vindt je vaak alle info die nodig is om een visum te regelen. Als je dat pakketje plus je paspoort bij de ambassade afgeeft, gaat het helemaal goed komen en bespaar je toch mooi wat centen :-) . Klinkt misschien schimmig, maar wij doen serieus niet anders.


Let op met single of double entry.
Bij de aanvraag van je visum moet je in veel gevallen kiezen voor een single of double entry. Het woord zegt het al: ga je één of twee keer het land binnen? Dat is wel echt belangrijk om meteen goed in te vullen, omdat je anders in sommige gevallen dus niet een tweede keer het land in komt of een flinke prijs mag betalen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit ook nog wel eens vergeet ;-) . Zo ook nog bij de laatste reis door Oeganda en Rwanda. Kwamen we Rwanda uit, stonden we dan mooi met ons single entry visum voor Oeganda. Hop, dubbele prijs! Beetje jammer.


Neem voldoende pasfoto’s en dollars mee.
Als je een visum on arrival kunt regelen, is het wel verstandig om een stuk of 3 pasfoto’s meer te nemen en een stapeltje dollars. In veel gevallen hebben ze namelijk een pasfoto nodig om een visum af te geven. En die visumpost zit altijd vóór de pinautomaat, dus dan sta je mooi zonder geld. Sowieso nemen we altijd een stapeltje dollars mee; you never know.


Let op in Israël.
En dan nog even een speciaal tipje voor reizen door Israël. Israël is niet overal heel geleefd zoals je wel zult begrijpen. En dan heb ik het met name over islamitische landen als Iran, Saoedi-Arabië en zelfs Maleisië. Als je een visum stempel van Israël in je paspoort hebt staan, schijn je dus mooi die landen niet meer in te komen. Dat moet je maar net weten toch?! Aangezien ik graag alles lekker open houd :-) , heb ik dus gekozen voor een visum stempel op een los velletje papier. Dat kan dus ook! Let daar even op als je naar Israël gaat.  

Hoe ga jij meestal om met visum perikelen? Regel je het zelf of via een bureau en heb jij nog tips?

#reizen #backpacken #reistips #visum

3 reacties

  • Michel

    20 augustus 2014 om 12:09

    Zelf regelen is natuurlijk hartstikke leuk, zelfs een stukje voorpret. Maar als je er een of soms twee snipperdagen voor op moet nemen, reiskosten naar Den Haag, Amsterdam of zelfs Brussel meerekent, vallen de bemiddelingskosten vaak wel mee. Voor mij persoonlijk is het eigenlijk altijd goedkoper om een visumburo in te schakelen. Maar goed, als je al in de buurt van een ambassade woont of werkt is het natuurlijk logisch om het zelf te regelen :)
    Je kunt natuurlijk ook iemand die je goed kent inschakelen die in Amsterdam of Den Haag woont om dit ff voor je te doen.... ;-)

    Beantwoorden

  • Renate

    20 augustus 2014 om 13:19

    Ons China-visum hebben we zelf geregeld en heeft ons 1 leuke dag Den Haag en een dagje met overnachting Scheveningen opgeleverd, maar dat kost dus wel snipperdagen en overige kosten voor een dagje uit. Vorig jaar hebben we een visum voor Vietnam zelf aangevraagd en de stukken verzekerd aangetekend per post verstuurd. Goedkoper dan via een organisatie, omdat naast de bemiddelingskosten ook verzendkosten ed betaald moeten worden om de stukken bij het bureau te krijgen. We hadden alleen te weinig geld in de envelop gedaan, waardoor we niks meer teruggestuurd kregen. Toch maar contact opgenomen en toen hoorden we dat we 8 euro ofzo te weinig hadden meegestuurd. Dat konden we overmaken en binnen een paard dagen hadden we het paspoort met visum terug. Maar dus wel verstandig om ruim van te voren alles te regelen, kan er nog iets fout gaan

    Beantwoorden

  • Melvin

    20 augustus 2014 om 19:55

    Hoe ging het visum aanvragen in Oeganda ? Vrij vlot ?
    Nog andere spreciale dingen om daar op het vliegveld op te letten ?

    Handige blog !!

    Groetjes Melvin

    Beantwoorden

    • Reismeisje Melvin

      21 augustus 2014 om 06:40

      Thanks Melvin :-). Visum voor Oeganda ging prima ja. Kost even wat tijd op het vliegveld, maar verder niets spannends. Ik had meerdere pasfoto's bij me, al bleken die uiteindelijk niet nodig. Wel handig om stapeltje dollars mee te nemen dus, want ook hier moet je betalen nog voor je bij een pinautomaat in de buurt komt. Volgens mij was het $50 pp als ik het me goed herinner.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.