Birmese vluchtelingen in Maleisië

15 mei 2015

Birma 1

Nog maar een paar dagen geleden was het in het nieuws; bootvluchtelingen die vanuit Bangladesh en Birma de reis proberen te maken naar Zuidoost Azië. Het zijn voornamelijk mensen die behoren tot de etnische minderheid Rohingya. Ze wagen de gok op een beter leven en zetten koers richting Thailand. In gammele bootjes proberen ze het vasteland van Thailand te bereiken. Eenmaal aangekomen worden ze opgevangen door de autoriteiten in speciale vluchtelingenkampen. Geen pretje, maar ze werden in elk geval wel opgevangen. Tot nu toe…

De Rohinghya.
De Thaise regering heeft namelijk besloten (nog) harder op te treden tegen vluchtelingen. Waar ze ook vandaan komen. Op het nieuws was deze week daarom te zien hoe zalen vol mensen hun toevlucht zochten in buurland Maleisië. De berichten die wij hiervan te zien krijgen zijn positief, mensen krijgen er onderdak en eten. Inderdaad; bed, brood en wie weet ook nog een bad. Maar daarmee zijn de Rohingya niet gered. De Rohingya, die zichzelf de Rúaingga noemen, hebben het al decennia lang zwaar te verduren en het einde lijkt nog lang niet in zicht. In hun thuisland Birma worden ze onderdrukt omdat het een soennitische moslim minderheid is in een overwegend Boeddhistisch land. Deze mensen, met een populatie tussen de anderhalf en drie miljoen, zijn in Birma staatsburgerschaploos en hebben vrijwel geen rechten. En dat terwijl ze er al vele honderden jaren wonen. De regering beschouwt ze echter als ongewenste immigranten en vervolgt hen meedogenloos. Volgens de VN zijn de Rohingya zelfs een van de meest vervolgde minderheden ter wereld.


Birma 2

Sinds 2012 is het geweld weer extreem opgelaaid. In de Birmese deelstaat Rakhine sloeg de vlam in de pan, wat de aanleiding was voor nieuw geweld. Complete wijken werden verwoest, winkels vernield en moskeeën afgebrand. En de politie en het leger deden niets. Integendeel. Het is juist deze geweldsexplosie en aanpak die er toe hebben geleid dat de stroom vluchtelingen alleen maar groter werd. Dat heeft geleid tot veel schermutselingen tussen het Birmese leger en de “opstandelingen”, vooral langs de zuidelijke grens met Thailand. Dat is ook de voornaamste reden dat veel zuidelijke gebieden in Birma voor toeristen off limits zijn. En het Thaise leger? Dat helpt de Birmese autoriteiten door vluchtelingen linearecta terug te sturen. Dit moet vooral niet een Thais probleem worden. En zo zien we dat vluchtelingen in toenemende mate een uitweg zoeken over zee. En laat nou net ook die route keihard worden aangepakt. Met als resultaat dat andere moslimlanden als Maleisië, hun beste beentje maar voor zetten. Een erg sexy verhaal is het niet, maar wat ons betreft is het wel belangrijk je te beseffen dat een reis door Birma en/of Thailand niet alleen maar zou moeten gaan over tempels bekijken, biertjes drinken en massages op Khao San Rd. Een mooie bijkomstigheid van reizen is dat je veel leert over onderwerpen waar de gemiddelde Nederlander geen weet van heeft. Waar je zelf anders ook weinig van zou weten. En juist die informatie leidt tot een kritische blik en het creëren van een stukje awareness bij jezelf en anderen. Voor mij een van de mooie dingen aan reizen.

Wist jij dat dit probleem speelt in Birma?

@Azië @Myanmar #reizen #Azie #maleisie #birma #myanmar

3 reacties

  • Wilhelm

    15 mei 2015 om 16:54

    Hoi Gerben,

    Wist van de problemen van moslims in Birma, Birma heeft een heleboel minderheidsgroeperingen uit mijn hoofd 135. De meeste hebben inmiddels een overeenkomst met het militaire bewind. Maar een aantal vechten nog regelmatig met elkaar. Zonde want het is zo'n mooi land. Een tijdje geleden had je ook een stuk over thailand wat een politieke interesse toonde. Als je interesse heb in de huidige politieke situatie in azie is het het boek Moesson van Robert D. Kaplan een mooi boek.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Wilhelm

      16 mei 2015 om 14:51

      Dank voor je uitgebreide reactie Wilhelm. Ik lees net je reactie aan Gerben voor en hij heeft meteen het boek opgeschreven. Klinkt interessant! Leuk dat je zo te lezen regelmatig op Reismeisje te vinden bent, dank daarvoor.

  • Jessica

    16 mei 2015 om 21:33

    Goed dat je ook aan dit soort verhalen aandacht besteed! Reizen draait inderdaad ook om het leren kennen van situaties in andere landen. Knap dat je de situatie duidelijk en simpel weet uit te leggen :)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Jessica

      17 mei 2015 om 08:27

      Dank Jessica!

  • Joost | TheWorldAround

    19 mei 2015 om 19:33

    Goede blogpost! Ik wist eerlijk gezegd niet precies wat er speelde. Je blog blijft beter worden :-)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Joost | TheWorldAround

      20 mei 2015 om 06:34

      Thanks Joost, leuk om te horen :-)

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.