Welke lenzen neem jij mee op (wereld-)reis?

08 september 2017

artikel lenzen 2006

In twee eerdere artikelen heb ik al geschreven over de voorbereiding op fotografiegebied bij het maken van een lange reis. Waarop let je bij het maken van keuzes wat je meeneemt en wat voor camera past daar bij. Dat je uiteindelijk hebt gekozen voor een camera is één ding, maar in het geval je hebt gekozen voor een systeemcamera, maar meer nog een spiegelreflexcamera, dan horen daar natuurlijk ook lenzen bij. En dat is best een dingetje. Vind ik tenminste. Wat wat voor lenzen passen nu het beste bij jou en jouw omstandigheden? Waarmee houd je rekening bij de lenzen die je kiest? In het artikel van vandaag geef ik je tips over de ervaringen die ik heb opgedaan en die jou hopelijk kunnen helpen bij het maken van een goede beslissing.

Kwaliteit. Bij het kiezen van de juiste lenzen, is het, net als bij de keuze van een camera, je af te vragen wat je er precies mee wilt bereiken. Met andere woorden; wat moet de kwaliteit van de foto's zijn? Zoals je misschien wel weet is de keuze voor een goede lens misschien nog wel belangrijker dan een goede camera. De lens bepaalt voor een groot deel hoe kwalitatief goed een foto wel of niet wordt. Wanneer kwaliteit belangrijk is, koop dan de beste lens die je je kunt veroorloven. Vind je kwaliteit minder belangrijk en gaat het je er meer om dat je gewoon leuke foto's hebt van je reis, dan hoef je hier iets minder kritisch te zijn.

Een onderwerp dat samenvalt met kwaliteit is de vraag of je wel of niet gaat voor lenzen met een vast brandpuntafstand. Dat wil zeggen, lenzen waarmee je niet kunt zoomen. Dus bijvoorbeeld een 20mm, of 50mm. Wil je iets van dichterbij fotograferen, dan zul je dus verder naar je onderwerp toe moeten lopen. Dat maakt je uiteindelijk een betere fotograaf, maar zorgt op reis soms voor uitdagingen. Een voordeel van lenzen met een vast brandpuntafstand is wel dat ze kwalitatief vaak superieur zijn. Er wordt minder glas gebruikt en dus is het beeld helderder. Dat is het in een notendop zeg maar. Ik heb zelf een 20mm in mijn tas voor onder andere landschapsfotografie en die kwaliteit is ook echt beter dan mijn andere lenzen. De vraag alleen is of dit ook het beste type lens is bij het maken van een reis. Na veel te hebben getest kwam ik tot de conclusie dat dit voor mij niet het geval was. Je komt als reiziger terecht in teveel verschillende situaties en moet daardoor teveel wisselen van lens. Wat voor voor andere nadelen zorgt zoals de kans op vuil in je camera en tijdverlies en dus het missen van kansen op een goede foto.

artikel lenzen 0129

Type foto's. Net als bij het kiezen van een camera is het belangrijk je af te vragen wat voor type foto's je vooral wilt gaan maken. Wanneer je houdt van portret- of landschapsfotografie, dan hoef je geen telelens mee te nemen. Houd je van het fotograferen van dieren, dan zou ik op reis minimaal een 300mm aanraden. Dat is een ontzettend belangrijke overweging, zowel wat kosten als ruimte en gewicht betreft.

Alles-in-een? Voordat ik vertrok op reis kwam Nikon uit met een nieuwe all-in-one lens. De 28-300. Ja, dat lees je goed. Een lens met een groothoekbereik én zoom. Met deze lens zou je dus bijna alles op reis wat je tegen komt kunnen fotograferen. Klinkt fantastisch toch? Want de kwaliteit zou ook nog eens best aardig zijn. In ieder geval meer dan de 70-300 lens van Nikon. Dus ik heb de lens geprobeerd. Helaas kwam ik al snel tot de conclusie dat de kwaliteit niet zo goed was als vooraf aangegeven. Het beeld was gewoon niet heel helder en er was sprake van veel afval aan de hoeken van de foto. Vervorming en ruis zijn dingen die ik niet acceptabel vind. En al helemaal niet omdat ik nota bene een dure full-frame camera heb aangeschaft. Dat zou echt zonde zijn. Dan is de kwaliteit van je foto's uiteindelijk alsnog belabberd en had ik net zo goed een andere camera kunnen aanschaffen. Jammer, maar het gemak van deze lens woog voor mij niet op tegen kwaliteit. Ik zou het doodzonde vinden om na terugkomst te moeten constateren dat de kwaliteit toch niet helemaal passend is. En dus heb ik er oor gekozen niet voor het gemak te gaan en te gaan zeulen met meerdere lenzen.

artikel lenzen 4460

Bereik. Op reis kom je natuurlijk veel verschillende situaties tegen en wil je op alles zijn voorbereid. Daarom wil ik graag lenzen hebben die het hele bereik dekken. Daarom heb ik gekozen voor een 20mm lens voor landschapsfotografie. Deze lens gebruik ik ook in kleine ruimtes en momenten wanneer ik weinig licht heb. Daarnaast heb ik een Sigma 24-70. Je vraagt je misschien af waarom ik een Sigma heb gekocht wanneer ik kwaliteit belangrijk vind. Maar de Sigma is een hele goede lens die zeker vergelijkbaar is met de lens van Nikon voor hetzelfde bereik. Het is geen goedkope lens, maar toch zeker een derde minder duur dan de Nikon. De 24-70 zit verreweg de meeste tijd om mijn camera en gebruik ik voor de meeste foto's die ik neem. Denk aan marktjes, foto's van mensen, onverwachte gebeurtenissen, etc. Dan heb ik nog een Nikon 70-300 die ik gebruik voor fotografie van dieren en soms mensen of landschappen. Het is het maximale formaat dat ik qua ruimte bereid ben mee te nemen als backpacker en is kwalitatief redelijk goed. Er zijn zeker betere lenzen verkrijgbaar, maar daar betaal je ook ontzettend veel meer voor. Wat mij betreft is dit Nikon's beste niet-professionele telelens. Met deze drie lenzen heb ik een bereik van 20-300 mm en ben ik eigenlijk overal op voorbereid. Je moet af en toe een lens wisselen, maar de kwaliteit van je foto's is meer dan prima.

artikel lenzen 4510

Samenvattend zijn dit wat mij betreft de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van lenzen voor het maken van een lange reis. Is kwaliteit belangrijk voor je, of niet? Want wanneer dat minder het geval is, dan zou ik zeker aanraden om voor iets meer gemak te gaan en dus een lens aan te schaffen met een groot allround bereik, zoals de 28-300mm. Het bespaart je kosten, ruimte en gewicht, je hebt meer kans te profiteren van onverwachte fotomomenten die zich voordoen en je hebt ook nog eens minder kans op stofdeeltjes in je camera. Maar wanneer je geen concessies wilt doen ten aanzien van beeldkwaliteit, dan zul je wat mij betreft toch moeten kiezen voor losse materialen. Wat betekent dat je meer uitgeeft, meer ruimte nodig hebt en gewicht mee draagt.

Wat voor camera neem jij mee (of heb jij meegenomen) op een lange reis?

#reizen #backpacken #fotografie #reisfotografie

3 reacties

  • Robert | Traveljunks

    09 september 2017 om 09:09

    Ik heb me laatst na lang twijfelen de Canon 80d aangeschaft. Deze als vervanging voor de 10 jaar oude kleine 1000d. Wat een wereld van verschil is dat zeg. Er zit toch best een verschil tussen de modellen slr's.

    Ik gebruik als compromis qua objectief tijdens het reizen een Canon 18-135, maar wil wel nog een super-groothoek erbij. Voor wildlife neem ik mij Tamron 70-300 mee, maar dat is niet vaak.

    Beantwoorden

  • Jeroen

    09 september 2017 om 16:54

    Ik ben uiteindelijk voor het topmodel systeemcamera van Fuji. Daarbij ook voor de keuze gestaan van de lenzen.
    Ik kom ongeveer uit op hetzelfde als jij. Van groothoek naar tele.
    Dus een 10-24 die best mooi lichtsterk is, een 18-55 En omdat ok echt niet zonder kan, de 100-400 van Fuji.
    Met de cropfacror vannde camera komt dat wel aardig overeen met wat jij hebt (ietsje meer tele). . Wel een klein gat in mm maar dat vind het acceptabel.
    En tot nu toe ben ik echt super tevreden! De tele is al een paar keer goed van pas gekomen deze eerste week onderweg en ook de groothoek is een killer!
    En tja dan de standaard lens... die er nagenoeg altijd op zit. Zo blij met deze redelijk compacte en in vergelijking met een dslr lichte uitrusting

    Beantwoorden

  • Nick

    14 september 2017 om 18:32

    Be op dit moment op roadtrip door (voornamelijk) Oost Europa.

    Heb zelf her volgende mee op dit moment.

    Nikon d7200 + grip/extra accu 2 x 64 gb SanDisk extreme pro (mirror)
    Sigma 17-50 2.8
    Tokina 11-16 2.8
    Sigma 100-400

    Vooral de Tokina uwa is erg lekker in steden, draag dan de 17-50 mee aan de heup als ik dan net wat meer zoom wil voor bijvoorbeeld details aan gebouwen. De 100-400 komt in de stad niet mee, tenzij ik vantevoren weet veel close up/details te willen gaan doen.

    Natuurlijk wel de uitgesproken lens voor wildlife. Samen met de Tokina voor landschappen.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.