Reisfotografie: hoe bepaal je welke camera je mee neemt?

06 april 2017

artikel camera1 4305

Tijdens een eerder artikel ben ik al dieper ingegaan op de vraag hoeveel foto-apparatuur je mee zou moeten nemen op een lange (wereld-)reis. Belangrijk daarbij is dat je kiest voor niet meer dan maximaal een middelgrote rugzak voor je camera spullen en strikt genomen niet meer meeneemt dan je daadwerkelijk denkt nodig te hebben. Flexibiliteit is daarbij belangrijk. Maar hoe doe je dat? En welke spullen passen daar bij? In dit artikel ga ik dieper in op die vraag door het te hebben over welke camera je het beste kunt meenemen bij het maken van een lange (wereld-)reis.

Camera op reis. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het antwoord op de vraag hoeveel je mee moet nemen kun jij alleen zelf beantwoorden. Je hebt namelijk zelf de beste inzage in je wensen en eisen, maar ook in je portemonnee Tong uitsteken. En die houden allemaal verband met elkaar. Je kunt wel van alles willen, maar je moet het ook kunnen betalen. Omgekeerd is dezelfde situatie net zo vaak van toepassing, misschien wel vaker: je kunt het misschien wel betalen, maar heb je het ook nodig? Wat ik daarmee bedoel? Op reis kom ik geregeld mensen tegen met de mooiste en duurste spullen. Spullen waar ik mijn vingers bij af lik. Maar wanneer je dan uiteindelijk het resultaat ziet Onbeslist..... Echt! Zonde dat sommige mensen voor duizenden euro's aan spullen uitgeven maar er eigenlijk helemaal niet mee om kunnen gaan. Ze hebben geen flauw benul waar alle knopjes voor zijn en laten de camera vrijwel altijd op de automatische stand staan. Zelf heb ik mijn eerste lange reis gemaakt met een compactcamera waarbij ik wel zelf de instellingen kon bepalen. Daar heb ik veel van geleerd en ik heb er ook veel plezier aan beleeft. Vooral omdat het zo klein en makkelijk weg te stoppen was Knipogen. Vervolgens heb ik zeker een jaar of 6 met een Nikon D300 spiegelreflexcamera gelopen. Een instapcamera weliswaar, maar wel eentje met een prima kwaliteit en twee goede lenzen er bij. Ook daar heb ik veel van geleerd. Toen we in 2015 besloten om op wereldreis te gaan, heb ik eindelijk gekozen voor een Nikon D810 full-frame spiegelreflex. Allereerst omdat ik weet dat ik het ontzettend leuk vindt op reis te fotograferen en ten tweede ook omdat ik er, in combinatie met dit blog, wel wat meer mee wilde doen. Wat wil ik hier mee zeggen: ik heb zeker een jaar of 8 met andere camera's gelopen, voordat ik mijn huidige kocht. Nu zeg ik niet dat dat ook jouw weg moet zijn, maar ik ben er wel van overtuigd dat alles bij elkaar me een betere fotograaf heeft gemaakt. Anyway, hieronder geef ik je mijn tips bij het bepalen van het type camera dat je meeneemt bij het maken van een lange reis.

artikel camera 1 4466

Wat wil je precies met je foto's? Gaat het je er om dat je het thuisfront wilt laten zien waar je allemaal bent geweest en hoe je het hebt gehad? Als dat je voornaamste reden is, dan zou ik niet veel groters kopen  dan een compactcamera. Echt. Je steekt het makkelijk weg, is makkelijk in gebruik, niet duur en het maakt doorgaans prima foto's. Meer dan genoeg om aan je vrienden en familie te laten zien hoe je het hebt gehad op reis.Wil je er meer mee doen? Bijvoorbeeld omdat je een blog hebt, fotograferen een hobby begint te worden of dat je mooie fotoalbums maakt. Dan zou ik een systeemcamera (een soort tussenmodel waarbij je van lens kunt veranderen maar er geen spiegel in zit die opklapt en dus minder groot is) of een instapmodel DSLR overwegen. Je kunt er net wat meer mee dan een compactcamera en je maakt er de mooiste foto's mee.

artikel camera1 1279

Wat voor type foto's wil je gaan maken? Wil je vooral steden fotograferen? Of landschappen? Dan zou ik niet per se gaan voor een DSLR. Met een systeem- of compactcamera kun je hier prima mee uit de voeten. Kom je er echter achter dat je het fotograferen van dieren wel erg leuk vindt? Dat zou ik denk ik toch een spiegelreflexcamera aanraden. Je kunt namelijk makkelijk van lens wisselen en ook beschikken over de wat grotere telelenzen. Dat kan bij systeemcamera's ook, maar ik denk dat het toch net wat minder praktisch is. Denk dus van tevoren goed na over wat voor type foto's je wilt gaan maken en pas daar je camera op aan. Is het een combinatie van verschillende stijlen? Dan hangt je keuze af onder meer af van je antwoord op andere vragen.

Hoeveel wil/kun je uitgeven? Wanneer je begint met fotograferen, geef dan niet direct teveel uit. Je zult de mogelijkheden van de camera in dat geval waarschijnlijk bij lange na niet allemaal benutten (wie doet dat trouwens wel...Roepen). Maar weet je dat je fotograferen je hobby is en maak je een lange reis, koop dan de beste camera en lenzen die je je kunt veroorloven in combinatie met een aantal andere factoren. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat je hier later spijt van krijgt.

artikel camera1 4757

Hoeveel ervaring heb je? Ik heb het al eerder gezegd: koop niet direct de duurste spullen wanneer je niet al teveel ervaring hebt. Je hoeft ook niet per se een compactcamera te kopen wanneer je geen ervaring hebt en een lange reis gaat maken, maar denk er wel goed over na. Probeer je eerst te verdiepen in wat jij belangrijk vindt en pas je camera daar op aan

Hoeveel ben je bereid mee je sjouwen? Dit is één van de belangrijkste overwegingen die ik ook al heb aangehaald in een eerder artikel: wees je ervan bewust dat je alles moet mee zeulen. Thuis lijkt het misschien niet veel, maar op reis gaan de kilo's echt zwaarder wegen. Zeker wanneer je al die spullen niet maximaal benut. Ik heb zelf afgelopen jaar continu met 12kg in mijn rugzak gelopen. Op zich prima, maar op het einde was ik er ook wel een beetje klaar mee. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier trek in heeft.

Hoeveel risico ben je bereid te lopen? Veiligheid is op reis altijd een issue. Zeker met een grote, dure camera. Wees je er van bewust dat je in bepaalde landen net iets meer risico loopt wanneer je een tas met dure spullen op je rug draagt waarbij je zo nu en dan pronkt met een flashy camera. Ook in verre landen kunnen dieven soms prima het onderscheid maken tussen een dure en minder dure camera. Met een DSLR trek je gewoon veel meer aandacht.

Aandacht. Los van veiligheid moet je je ook beseffen dat wanneer je een foto van iemand wilt maken, je met een DSLR ook echt de aandacht trekt. Even onopgemerkt een fotootje van iemand maken met een compactcamera die in de palm van je hand valt, is er niet meer bij. Dat vraagt om een andere stijl van fotograferen. En dat is prima, maar wees je er wel van bewust.

Dit zijn wat mij betreft allemaal onderwerpen die, bij elkaar opgeteld, de doorslag zouden moeten geven met wat voor type camera je op reis gaat. Het één weegt net wat zwaarder dan het ander, maar alle onderwerpen spelen een rol. Denk daar dus goed over na voordat je spullen aanschaft.

Weet jij nog onderwerpen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een camera voor het maken van een lange (wereld)reis?

#reizen #backpacken #reisfotografie #fotografie #camera

6 reacties

  • Christ De Witte

    06 april 2017 om 16:18

    Heel leuk artikel ! Zelf neem ik mee DSLR Nikon D5500. Een betaalbaar tussenmodel. Bewust gekozen voor zijn veelzijdigheid, licht gewicht en kan er ook schitterend mee filmen. Van lenzen zo weinig mogelijk voor gewicht maar toch zo veel mogelijk te kunnen uithalen, heb ik gekozen voor de 18/300mm en 50mm als ook een 12/24 breedhoek. Die laatste Vooral voor landschappen en gebouwen. Een filter wil ik ook nog aan mijn lijstje toevoegen voor lange sluitertijd. En niet te missen een Carbon tripod.

    Beantwoorden

  • Willemijn | endlessfreedom.nl

    06 april 2017 om 16:36

    Bedankt Gerben, zeer nuttig!! Fotografie is ook echt mijn passie, maar mijn lijf protesteert steeds vaker op reis.. Het grote voordeel van DSLR vind ik dat je echt in de foto zit! Maar misschien dus toch maar eens overwegen om over te stappen op een systeemcamera.

    Beantwoorden

  • Dominique || dominiquetravels.com

    06 april 2017 om 20:40

    Ik ben dol op mijn DSLR, maar ik begin ook een beetje te twijfelen. Ik ben niet heel blij met de kwaliteit foto's die ik eruit haal en daardoor ga ik lui op de automatische stand, waardoor ik nog minder blij ben. Ik moet misschien toch maar gaan overstappen op een systeemcamera, of zelfs een compact camera. Gewoon omdat een DSLR ook zo zwaar is en ik vind het altijd zo spannend als ik hem bij me heb! Haha ik moet er nog eens heel hard over na gaan denken :-)

    Beantwoorden

    • Hendrik Dominique || dominiquetravels.com

      19 april 2017 om 16:33

      Hi Dominique,

      Naast het maken van een foto en de compositie daarvan, is nabewerking ontzettend belangrijk. Ik maak altijd gebruik van Lightroom waarbij ik een bepaalde uitsnede kan maken, overbelichting en saturatie kan aanpassen.

      Daarbij kun je ook je foto's in een volledige eigen stijl bewerken. Enige tijd geleden was ik dol op HDR effecten in foto's. Het nadeel hiervan is dat de foto's op Instagram nogal rommelig kunnen ogen. Enkele dagen geleden heb ik ervoor gekozen om foto's in één stijl te bewerken en op thema te selecteren (https://www.instagram.com/hendrikvanzwol/). Op deze wijze kun je een eigen stempel op je fotografie neerzetten.

      Ik hoop dat je er iets mee kunt.

  • Jeroen

    07 april 2017 om 09:13

    Nou bij mij is de kogel voor een gedeelte al door de kerk. De huidige apparatuur heb ik juist deze week, met tranen in mijn ogen, te koop gezet. Zo jammer om er afscheid van te nemen maar dit meenemen op (backpack)reis gaat echt niet.
    Dus hopelijk van de opbrengst straks een systeemcamera terugkopen met een paar lenzen. Toch moet ik ook zeggen dat ik echt verbijsterd sta van de foto's die mijn telefoon (Samsung S7) maakt. Er zit zulke goede software in dat ik, en dat is het meest verbazende, in moeilijke omstandigheden juist de telefoon erbij pakte in plaats van de systeem of DSLR camera die ik bij mij had.
    Nou had ik hier de telefoon ook op uitgezocht maar de resultaten overtreffen mijn verwachtingen. Het is voor mij dan ook echt een goede toevoeging op andere cameraspullen. En natuurlijk heeft de telefoon heel veel beperkingen maar daar komt dus de rest lekker om de hoek kijken. Kortom, een combinatie van spullen gaat er mee.

    Beantwoorden

  • Niels

    13 april 2017 om 14:33

    Leuk artikel. Ik ga zelf over niet al te lange tijd voor 3 maanden door Zuid-Amerika reizen en krab mezelf heel erg achter m'n oren wat ik nu moet doen (want ik heb alleen 'maar' een Nikon D750 + 24-70). Ik vraag me dan toch af hoe jij dat doet ivm veiligheid op straat etc.. loop je de hele tijd met de camera in de hand of haal je 'm alleen uit de rugzak op het moment dat je 'm echt nodig hebt? En sluit jij er ook een aparte verzekering voor af?

    Beantwoorden

  • Hendrik

    19 april 2017 om 16:24

    Wanneer je een DSLR / systeemcamera gebruikt, is het mijn advies om altijd een primelens mee te nemen (bijv. 50mm). Het voordeel hiervan is dat je met straatfotografie weinig mee hoeft te nemen en vaak niet opvalt. Op deze wijze kun je met een fantastische lens op subtiele wijze prachtige foto's maken.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.