Fotografietips: zoomblurring en hoe je een spannende foto maakt

01 december 2016

panning 1942

Zoomblurren, say what?!  Nou, dat is precies waar ik het vandaag onder andere over wil hebben Lachen. Zie je wel eens een artikel in een magazine waarbij het onderwerp als een speer voorbij lijkt te komen? Bijvoorbeeld een (race)fietser die voorbij zeilt. En waarbij alle focus op de fietser lijkt te liggen? Goede kans dat die foto gemaakt is door te pannen, daarover in een later artikel meer. Het kan echter op nog een andere manier, namelijk door te zoomblurren. Zoomblurren doe je wanneer je beweging of snelheid in een foto wilt creëren. Op bovenstaande foto bijvoorbeeld lijkt het toch net alsof de auto rijdt?! Er zit beweging in de foto. Maar ook deze vakantie waren we weer gewoon met z'n tweetjes op pad en er zat dus verder niemand achter het stuur. Hoe heb ik dit dan gedaan? Dat leg ik je hieronder uit:

rotatieblur 4292

Zoomblurren is een techniek die je gebruikt door, tijdens het moment van afdrukken, in of uit te zoomen. Daarbij krijg je automatisch beweging in je foto. Zoomblurren kan met iedere lens zolang je je brandpuntafstand maar kunt veranderen (dus in- en uitzoomen). Belangrijk is wel dat je kiest voor een lage ISO-waarde en klein diafragma (dus hoog getal). Ga dan voor een lange sluitertijd, ongeveer een halve seconde. Iets meer of minder kan ook, maar daar zul je even mee moeten spelen. Het is belangrijk om een lage sluitertijd te hebben, omdat je deze tijd nodig hebt om in of uit te zoomen. Anders heb je al afgedrukt voordat de lens nauwelijks bewogen heeft Tong uitsteken. Het kiezen van een klein diafragma is nodig om de lage sluitertijd te compenseren, anders wordt de foto zwaar overbelicht.Een voorwaarde voor het toepassen van dit trucje is wel dat je onderwerp min of meer stil staat. Waar bij panning je onderwerp juist moet bewegen om de snelheid te creëren, moet bij zoomblurren je onderwerp stil staan. Je creëert namelijk beweging vanuit de omgeving, als je onderwerp dan ook nog eens beweegt, zal de foto waarschijnlijk mislukken.

Niet alleen kan zoomblurren leuk zijn bij het maken van een foto van bijvoorbeeld je vriend of vriendin, het kan er ook super cool uit zien bij bijvoorbeeld wildfotografie. Denk bijvoorbeeld aan gazelle die tussen het gras door naar je kijkt. Als je die foto goed afgedrukt krijgt, dan kun je er wel bijna zeker van zijn dat dit een super originele foto is die je niet snel bij een ander terug zult zien. De kunst is alleen wel dit thuis al zoveel mogelijk te oefenen. Het zou zonde zijn als je terug komt van vakantie en je dan bijna geen wildfoto hebt omdat ze bijna allemaal mislukt zijn Tong uitsteken.

rotatieblur 4300

Rotatieblurren. En dan bestaat er ook nog zoiets als rotatieblurren. Dat is een techniek waarbij je kiest voor soortgelijke instellingen van je camera (dus lage ISO, lage sluitertijd en een klein diafragma), maar dan draai je niet aan je lens, maar beweeg je de camera in het rond. Dat gaat het beste vanaf een statief maar kan ook zeker uit de hand. Door dit te doen creëer je een spinnend effect. Hierbij wordt het wel een tikkeltje moeilijker om je onderwerp scherp in beeld te houden, maar wanneer je goed focus op je onderwerp en kiest voor de juiste instellingen, dan kan het wel degelijk. Bovenstaande foto laat dat zien. Bijna alles is wazig, alleen het centrum van de foto, het deel waarop ik heb gefocust, is iets scherper. Als je zou willen (en je hebt genoeg geoefend Tong uitsteken), dan lukt het je zeker je onderwerp redelijk scherp te krijgen.

rotatieblur 4298

Let er wel op dat de instellingen van je camera het belangrijkset zijn. Bovenstaande foto is op dezelfde manier gemaakt als de tweede, maar dan met andere instellingen. Je ziet het, het resultaat is dan ook best anders.

En tot slot bestaat er ook nog zo iets als rotatiezoomblurren. Huh? Ja. Dat is een techniek waarbij je tegelijkertijd zoomt en draait tijdens het afdrukken. En dan combineer je dus voor- of achterwaartse snelheid met een spinnend effect. Dat wordt mij persoonlijk wel een beetje veel, maar het kan zeker.

Gebruik jij deze trucs wel eens?

#reizen #backpacken #blog #fotografie #reisfotografie

2 reacties

  • Jeroen

    01 december 2016 om 08:28

    Ik heb hier wel eens mee geëxperimenteerd maar het is niet helemaal mijn ding (misschien ben ik gewoon te traditioneel). De foto's zijn zeker mooi hoor (de eerste met de auto is zeker gaaf!) en het is weer eens totaal wat anders, wat altijd goed is natuurlijk.

    Beantwoorden

  • Margot

    01 december 2016 om 22:35

    Thanks voor de tip! Net mn nieuwe camera binnen (geen dsl, maar wel met aparte lenzen) en ben nu druk bezig met mijn fotografie kennis op te krikken!
    Dus nu even goed je blogs doorlezen!

    Erg interessant dit en ik hoop dat ik wat leuke tips en trucs ga vinden die ik kan toepassen in lapland volgende maand

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.