Verslaafd aan HIIT work out

Reismeisje 26 oktober 2014

HIIT

Sinds mijn marathonavontuur in april dit jaar ben ik eigenlijk niet meer heel goed in het hardlopen geraakt. 10-15 kilometer loop ik wel, maar veel meer dan dat doe ik eigenlijk al maanden niet. Komt vanzelf weer. Ik zit nu namelijk he-le-maal in de krachttraining en HIIT modus ;-) . Nooit gedacht dat ik dat nog eens zo leuk zou gaan vinden! Voorheen trok ik een beetje aan gewichten in de sportschool, maar er zat niet echt een idee achter en als ik heel eerlijk ben, ging ik ook niet bepaald tot de max…Na die marathon was ik dus even klaar met heel lange stukken rennen en begon ik me iets meer te verdiepen in krachttraining. Ik ontdekte allerlei leuke filmpjes op YouTube, die ’t een stuk leuker maakten om flink te trainen. En een spierpijn, jemig. Ik begon er zo waar lol in te krijgen :-) . En, fijne bijkomstigheid; ik doe mijn work outs gewoon lekker thuis! Weg dat sportschoolabonnement en kom maar door met die flexibiliteit. Ik train nu 2x per week tussen 1-1,5 uur intensief en 2x per week 30-40 minuten superintensief. Daarnaast dan nog een uurtje rennen per week. Ik merk echt verschil; mijn lichaam wordt sterker, gestroomlijnder en gewoon gespierder, zonder dat ik een halve bodybuilder word of zo.


HIIT training.
Ooit van HIIT gehoord? Dat vind ik zelf de fijnste combi met krachttraining. HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Juist. Zweten dus. Big time. In principe kun je HIIT op allerlei manieren doen, ook als je hardloopt of graag een crosstrainer staat, maar ik doe het liefste eenvoudige, dynamische oefeningen. Fly jacks, butt kicks, squat jumps; dat werk. Het ligt een beetje aan het programma dat je kiest en natuurlijk je basisconditie ;-) , maar ik ben zelf wel fan van zo’n 8 oefeningen verdeeld over setjes van 4 die elk 40 seconden duren. Snap je ‘m nog? Daar ligt namelijk de zwaarte en kracht bij een HIIT training; herhaling van oefeningen, waardoor je hartslag omhoog schiet en je spieren gaan branden. Concreet voorbeeld: 40 seconden squat jumps (je weet wel: omhoog springen en in een diepe squat eindigen. En weer omhoog en zo door.), 10 seconden op je plaats joggen, 40 seconden squat jumps enzovoorts. En niet rusten tussendoor of überhaupt stilstaan. Geen seconde! Dat is dus HIIT training in een notendop. Na een ruim half uur HIIT ga ik dan vervolgens verder met 30-40 minuten krachttraining. Soms puur op basis van mijn eigen lichaam en soms met gewichtjes er bij. Dan nog 15 minuten pure core training voor stabiliteit en klaar is kees :-) ! Je zult merken als je een HIIT training doet vóór je krachttraining doet, dat het erg zwaar kan worden. Voordeel is echt dat je verbranding vele malen hoger ligt en een avondje op de bank daarna extra lekker voelt.
Lijkt een HIIT work out je ook wel iets? Kijk dan eens bij de video’s van Fitness Blender. Dit is bijvoorbeeld één van mijn favorieten:

#Sporten #krachttraining #HIIT

2 reacties

  • Stéphanie | Expeditie Aardbol

    26 oktober 2014 om 16:20

    Goede tip! Ik ren veel en doe oefeningen voor mijn armen en schouders via Fitnessblender, maar ik wil ook wel graag iets méér. Dit klinkt perfect, want ik heb een hekel aan de sportschool ;).

    Beantwoorden

  • Mandy

    26 oktober 2014 om 22:13

    Ik zweer het ook bij high intensity training. Ik doe het maar 2 keer een half uurtje per week, maar daar merk ik ook al verschil in. Zelf het hardlopen gaat makkelijker. De Blender workouts ga ik ook eens proberen.

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.