Tips voor marathon training

Reismeisje 23 november 2014

Marathon training tips

Hoewel ik de afgelopen maanden meer in een krachttraining fase zit, is hardlopen toch wat ik het allerliefste doe. Lekker buiten, de wind om je oren en daarna zo’n heerlijk fris gevoel. Love it! Volgens mij ben je ofwel helemaal gek op hardlopen ofwel je vindt het 3x niks. Er bestaat niet echt een middenweg. Toch denk ik wel dat je door simpelweg dóór te gaan met hardlopen, het leuker kunt gaan vinden. Dat geldt zeker ook voor een marathontraining. Misschien loop je prima 10-15 kilometer in het weekend, maar kun je je niet voorstellen ooit die fameuze 42,2 kilometer te rennen. Had ik ook ;-)  en toch is het mij gelukt. Lachend en wel! Wil je ook graag wat serieuzer gaan hardlopen en misschien zelfs voor een marathon gaan trainen, maar weet je niet zo goed hoe? Ik zet wat tips voor je op een rijtje.


Maak een schema.
Als je op dit moment recreatief hardloopt, heb je waarschijnlijk geen schema op basis waarvan je je hardloopschoenen uit de kast trekt. Prima ook. Als je echter wilt gaan trainen voor een (halve) marathon wordt het anders. Het is belangrijk dat je je lichaam voldoende tijd geeft om naar die 42,2 kilometer toe te werken. Er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen lukt je dat niet in een maandje tijd ;-) . Ik heb bijvoorbeeld 15 weken uitgetrokken om klaar te zijn voor de marathon, waarbij ik elke week steady volgens een bepaald schema liep. Soms was dat wel eens vervelend, maar het dwingt je wel om volgens een bepaalde structuur te gaan trainen. Ik ben er van overtuigd dat mij dit in elk geval echt heeft geholpen in het goed uitlopen van de marathon.


Pas het lopen op jouw leven aan.
Google een keer op marathon tips of training en je vindt duizenden hits. Op de ene website wordt gezegd dat je 4x per week MOET trainen, een ander zegt dat je vooral moet intervallen en weer een andere bron zal je zeggen dat je toch echt 5 maanden training in de benen moet hebben vóór je aan de marathon verschijnt. Allemaal hebben ze gelijk en ongelijk. Wat ik daarmee bedoel; laat je niet gek maken door al die informatie en goed bedoelde adviezen. Pas je training echt aan op je eigen leven. Is het voor jou niet haalbaar om vaker dan 3x per week te trainen? Doe dat dan ook niet en zorg dat je die 3x per week het optimale er uit haalt. Prima. Krijg je snel blessures van interval trainingen? Dan skip je ze gewoon, ook al betekent dat dat je waarschijnlijk niet het nieuwe record zal rennen ;-) . Boeien. Het trainen voor een marathon is geen kattenpis en kan aardig wat beslag leggen op je vrije tijd. Om het vol én leuk te houden, is de beste tip het rennen aan te passen op het ritme van jouw leven.


Train met goed materiaal en de juiste voeding.
De één heeft er minder mee dan de ander, maar geloof me: goed materiaal en een beetje weet van wat je naar binnen werkt gaat je echt helpen in je trainingen. Goede schoenen lijken me logisch, maar denk ook aan goed ademende, vooral niet schurende kleding, een houder voor je iPod, een belt met flesjes water of een camelbag en een zweetbandje. Maakt het lopen toch net even wat lekkerder. Wat voeding betreft; het is echt niet nodig om liters sportdrank achterover te slaan als je nog in het begin van je training bent. AA Drink doet het marketingtechnisch perfect, maar je hebt echt geen sportdrank nodig tot aan een kilometer of 20. Bij trainingen die serieus richting de 30 kilometer klimmen, zou ik echter echt repen mee gaan nemen. Of gelletjes. Wat je fijn vindt. Een goede tip is ook wat flesjes in je belt vullen met water aangevuld met een energiepoedertje. Ik heb zelf altijd 2 flesjes gewoon water bij me en 2 flesjes met energiepoeder er in. Soort AA Drink dus. Na een lange duurloop is het ook belangrijk goed bij te eten, met name eiwitten en koolhydraten. Zelf neem ik na een lange duurloop altijd een glas water met een scheut cola. Serieus :-) . Krijg je ook weer een soort sportdrank; ik voel me daar altijd lekker op nadien.


Rust is belangrijker dan pushen.
Misschien denk je bij een marathon training aan gaan gaan gaan. Klopt deels ook wel, maar rust is minstens zo belangrijk. Uiteindelijk gaat het er om dat je flink wat kilometers in je benen hebt. Ik ben er van overtuigd dat als je zo’n 25-30 kilometer goed kunt rennen, je die 42,2 kilometer ook kunt halen. Echt. Sterker, je traint over het algemeen nooit boven de 33 kilometer voor een marathon. De rest loop je op karakter. Hardlopen kan echt een mentaal spelletje zijn :-? . Als je dus een weekje minder fit bent of je hebt spierpijn van een interval training; sla dan een training over, kruip lekker op de bank en pak je rust. Pak vervolgens je schema weer op zoals het verder gaat. Zolang je dit niet wekelijks doet, is er echt niets aan de hand. Naast training heeft je lichaam echt voldoende rust nodig.   4 van de tips waar ik in elk geval veel aan heb gehad. Het belangrijkste is echter dat je blijft genieten van de trainingen. Heus niet elke keer, maar toch wel 80% van de trainingen.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen; heb je wel eens een marathon gerend of zou je dat graag willen?

#marathon #Sporten #hardlopen

1 reactie

  • Ester

    23 november 2014 om 17:47

    Fijn artikel, aangezien ik ook voor mijn eerste marathon aan het trainen ben. Mijn langste afstand was tot nu toe 34 km en dat ging prima. Ik ben niet zo competitief ingesteld dus in dat opzicht maak ik me weinig zorgen. Ik ben over de helft van het schema, maar ga nu toch iets minder vaak rennen ipv die 5x per week wat wordt vereist. Tenslotte is mijn geplande marathon pas in mei, en als ik zo vaak ren denk ik dat ik voor mei al oververmoeid ben. Of misschien erger, dat ik er voor die tijd al geen zin meer in heb ;-)

    Beantwoorden

    • Reismeisje Ester

      24 november 2014 om 07:48

      Wat goed! Gaat je vast lukken. Veel succes met voorbereiden!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.