5 hardloop mythes

27 juni 2013

Hardloop mythes

Er zijn zó veel mythes rondom hardlopen. Verzinsels die om de één of andere reden ooit de wereld in zijn geholpen en nooit meer worden vergeten. Zoiets als Magnum en een pakje boter zeg maar ;-). Hier 5 hardloop mythes en de reden waarom ze niet waar zijn

Van hardlopen wordt je slank. Was ’t maar zo, dan gingen we met z’n allen alleen nog maar rennen ;-). Hardlopen is zeker goed om calorieën te verbranden; in een uurtje rennen verbrand ik bijvoorbeeld toch altijd zo’n 600-700 calorieën. Om echter mooi slank te worden of te blijven ga je ’t met rennen alleen niet redden. Krachttraining is de beste manier om je mooie shape te behouden (of te krijgen). Veel meiden blijven angstvallig uit de hoek met de brede mannen (elke sportschool heeft zo’n hoekje) of zijn bang een halve bodybuilder te worden. Dat eerste kan ik begrijpen, maar dat tweede klopt echt niet. Als je als vrouw een bodybuilder wilt worden of daar maar enig in de buurt wilt komen, moet je op z’n minst een liter testosteron door je aderen hebben stromen, meerdere uren per dag trainen en waarschijnlijk ook nog wat shakejes achter over slaan ;-). Dat gaat ‘m dus niet worden. Kortom; van rennen alleen wordt je niet slank…

Stretchen vóór je gaat rennen. Fout. Heeft geen zin. En erger: de kans op blessures is groot. Beter is ’t om eerst 5 minuutjes te rennen, wat te stretchen en dan gáán! Je spieren moeten eerst wat worden opgewarmd voordat je begint met stretchen. Dus wees lief voor je benen en loop eerst een stukje.

3x per dag pasta. Hoe vaak hoor je niet dat je flink wat koolhydraten moet eten om goed te presteren? Dat klopt ook wel, maar niet als je lekker recreatief rent. Sterker: als je niet aan ’t trainen bent voor een marathon, zou ik dat pasta bunkeren maar even laten. Je lichaam heeft pas een serieuze hoeveelheid koolhydraten nodig als jijzelf ook serieuzer traint met als doel een afstand 35km+ rennen. Is dat aan de orde, dan is het raadzaam om zo’n 60-70% van je dieet uit koolhydraten te laten bestaan. En anders? Gewoon lekker normaal eten.

Hoe verder je loopt, hoe beter. Natuurlijk is ’t lekker als je wekelijks flinke afstanden achter elkaar kunt rennen, maar ’t zegt niets over of je lichaam hier ook sterker van wordt. Waarschijnlijk zelfs niet! Als je doel is je spieren sterker te maken met rennen, zijn combinatie trainingen veel beter. Op maandag intervaltraining, woensdag een snelle 5-10 km en in het weekend lange afstand training. Op die manier blijf je je spieren prikkelen, waardoor ze sterker zullen worden.

Je moet Doutzen zijn om een marathon te fixen. Nope. Gelukkig niet ;-). Los van dat deze supermooie meid een killerconditie zal hebben, hoef je echt geen lang, überslank en atletisch lichaam te hebben om een marathon perfect uit te kunnen rennen. En zelfs in een mooie tijd. Neem maar eens een kijkje bij een marathonfinish en zie wat daar allemaal binnen komt lopen. Dat kun jij dus ook!

#Sporty #Sporten

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.