Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Thailand

Thailand is een langgerekt land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom hebben we onderscheid gemaakt tussen Noord-, Midden, en Zuid-Thailand.

 

De beste reistijd voor een bezoek aan het Noorden van het land is in de maand oktober tot en met april. Wel kan het in de maanden februari, maart en april erg heet worden. De regentijd heerst er van mei tot en met september.

 

De beste reistijd voor een bezoek aan het midden van het land is in de maand november tot en met april. Buiten die maanden om valt er redelijk wat regen. Toch is reizen met name in de maanden mei, juni en juli ook niet heel slecht.

 

De beste reistijd voor een bezoek aan het Zuiden van het land is in de maand december tot en met april. Daarna begint de regen te vallen. Toch jammer wanneer je op je handdoek aan het strand ligt.

Noord-Thailand

Midden-Thailand

Zuid-Thailand

Reisadvies

Thailand is een bijzonder veilig land om in te reizen. Er geldt voor bijna het hele land een positief reisadvies. Toch kent ook Thailand enige onrust. Er zijn geregeld grootschalige demonstraties tussen voor- en tegenstanders van de regering die het land volledig lam leggen. Het komt hierbij geregeld tot botsingen waarbij het leger genoodzaakt is in te grijpen. Zo lang je hierbij uit de buurt blijft, zul je er relatief weinig last van ondervinden als toerist. Verder wordt aangeraden op te passen met reizen in de vier Zuidelijke provincies Yale, Narathiwat, Pattani en Songkhla, het grensgebied met Cambodja in de staat Sisaket, het grensgebied met Cambodja in de staat Surin en de Noordelijke en Noordwestelijke Thaise grens met Myanmar. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Thailand te checken.

Tips: de Koning in Thailand is heilig en wordt door iedereen vereerd. Op het beledigen van de koning staan dan ook zware straffen. Haal het dus niet in je hoofd rare dingen over de koning te roepen! Mocht je verder in Thailand met de politie in aanraking dreigen te komen (bijvoorbeeld vanwege een verkeersongeval), probeer dit ten koste van alles te vermijden. De politie is niet te vertrouwen en zal vaak de kant van locals kiezen. Probeer het voorval te sussen, desnoods door het af te kopen.

Visa zaken

Voor Thailand heb je als Nederlander geen visum nodig. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP en Hepatitis A. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Thailand in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen.

Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Thailand te checken.

Feestdagen & festivals

6 april Chakri Dag
13 tot en met 15 april Sonkran
23 oktober Chulalonkorn Dag
5 december Verjaardag Koning Bhumibol

Vliegtickets

Vliegen naar Bangkok kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan rond 11 uur. Een retour ticket naar Bangkok boek je vanaf €420 per persoon via WTC, Tix of rechtstreeks via KLM.

Dagbudget

Mensen die al eens in Thailand geweest zijn, weten dat dit een erg goedkoop land is om in te reizen. Het is zo ongeveer de standaard voor het prijsniveau in Zuidoost-Azië. Uiteraard zijn de grote steden een stuk duurder dan het platteland en bepaalde uithoeken van het land. Een eenvoudig hotel of hostel boek je voor €3 á €5. Een wat luxer hotel, vergelijkbaar met een middenklasse hotel in Nederland, kost je ongeveer €10. Het eten is lekker en doe je al vanaf €1. Ook lokaal transport kost nagenoeg niets en er zijn in Thailand legio bureautjes die tickets voor bus of trein voor je regelen voor een kleine toeslag.

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €10 - €20
Backpacker+ €€ €20 - €25