Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Indonesië

Indonesië is een groot land. Je zult er daarom ook niet raar van te staan kijken dat dit land niet te vangen is in één klimaattabel. Daarom hebben we onderscheid gemaakt tussen Bali & Java en omliggende eilanden, Sumatra en Nieuw-Guinea en de Molukken. Over het algemeen reis je in Indonesië het beste in de maanden mei tot en met september.  De moesson heerst van december tot en met februari en maart.

 De beste reistijd voor Bali & Java is van april tot en met november. De temperatuur is goed en er valt weinig regen. 

 De beste reistijd voor Sumatra en omliggende eilanden is van maart tot en met september. De temperatuur is het gehele jaar door ongeveer hetzelfde, alleen valt er in deze maanden wat minder neerslag.

De beste reistijd voor Nieuw-Guinea en de Molukken is van maart tot en met november. Hoewel de temperatuur eigenlijk het hele jaar door vrij constant is, zo rond de 30 graden, valt er in deze maanden een stuk minder regen.

Java & Bali

Sumatra & omliggende eilanden

Nieuw-Guinea & de Molukken

Reisadvies

Indonesië is een overwegend veilig land om doorheen te reizen. Hiervoor geldt dan ook een positief reisadvies. Gebruik uiteraard wel je gezond verstand, net als in veel andere landen. Er geldt een veiligheidsrisico voor de regio’s Centraal-Sulawesi, Aceh en de Noord-Molukken. 

In de grotere steden van Nieuw-Guinea is het raadzaam niet alleen ‘s avonds de straat op te gaan. Trek je de binnenlanden in, dan is het verstandig een gids mee te nemen aangezien stammenoorlogen hier aan de orde van de dag zijn. Gebieden die veiligheidsrisico’s met zich meebrengen zijn de regio’s Puncak Jaya en Timika. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Indonesië te checken. 

Visa zaken

Voor Indonesië heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen via een visumbureau, of je doet dit bij de ambassade Den Haag. Toeristen uit Nederland en België hebben vanaf midden 2015 geen visum meer nodig om Indonesië binnen te komen. Reizigers mogen dertig dagen in het land blijven zonder visum. 
Bij binnenkomst krijgen de toeristen een inreisstempel met de tekst ‘tourism purpose only’. De visumvrijstelling wordt alleen gegeven wanneer toeristen Indonesië binnenkomen via de  luchthavens van Jakarta, Bali, Medan, Surabaya en Batam en de zeehavens vanTanjung Pinang, Batam en Riau. In de andere lucht- en zeehavens moeten zij nog wel een visa-on-arrival aanschaffen voor €30.

Voor bepaalde regio’s in Nieuw-Guinea (denk aan de baliem Vallei) moet je vooraf een extra permit aanvragen, soms bij het lokale politiebureau. Dit gaat over het algemeen vrij gemakkelijk en kost je ongeveer een €10 (voor de lokale politieman) en twee pasfoto’s.

Tip: één van de vereiste voor het verkrijgen van een visum, is het hebben van een ticket het land, welke is afgegeven binnen de termijn dat jouw visum afloopt. Zorg ervoor dat je dit ook kunt overleggen wanneer daarom wordt gevraagd. Onze ervaring is dat ze hier nog wel eens naar kunnen vragen. 

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Indonesië in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Indonesië te checken.

Feestdagen & festivals

18 juni tot en met 17 juli Ramadan
18 juli tot en met 20 juli Suikerfeest
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
23 september tot en met 26 september Offerfeest
15 oktober Islamitisch nieuwjaar
24 december Geboortedag Mohammed

Vliegtickets

Vliegen op Jakarta kan rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. De vliegtijd bedraagt dan ruim 14 uur. Een retourticket boek je vanaf ongeveer €470 per persoon via Tix, WTC of Schiphol tickets. Wil je liever georganiseerd reizen naar Indonesië? Kijk dan eens bij de reizen van Shoestring of Tenzing Travel

Dagbudget

Indonesië is een goedkoop land, vergelijkbaar met een groot deel van Zuidoost Azië. Een eenvoudig hotel boek je voor ongeveer €5. Eten doe je voor €1 á €2. Transport kost je vaak ook niet meer dan enkele euro’s. 

 Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €25 - €35
Backpacker+ €€ €35 - €40