Klimaat

De gemiddelde temperatuur en neerslag in Cambodja

De beste reistijd voor Cambodja is van november tot en met april. De maanden mei tot en met oktober kun je het beste vermijden aangezien je dan grote kans hebt op flinke regenval. Dit leidt ertoe dat veel wegen onbegaanbaar worden en reizen aanzienlijk bemoeilijkt wordt. Verder regent het in sommige delen van het land ook flink in juli en augustus. Check dus van tevoren even welke delen van het land je in welk jaargetijde wilt bezoeken.

Cambodja

Reisadvies

Voor Cambodja geldt een positief reisadvies. De enige regio' s waarvoor beperkingen gelden zijn de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey. De grenzen tussen Cambodja en Thailand zijn hier niet duidelijk afgebakend en beide legers hebben elkaar in het verleden bevochten om controle over het gebied. Hierbij zijn ook burgerslachtoffers gevallen. De situatie is momenteel nog steeds gespannen. Aangezien de veiligheidssituatie kan wijzigen, is het verstandig voor vertrek het meest actuele reisadvies voor Cambodja te checken.

Visa zaken

Voor Cambodja heb je als Nederlander een visum nodig. Je kunt dit aanvragen via een visumbureau. Maar het makkelijkst vraag je een visa-on-arrival aan bij aankomst. Hiermee mag je een maand in het land verblijven. Is dit te kort? Dan moet je voor aankomst een visum geregeld hebben. Ook het aanvragen van een visum voor Cambodja in het buitenland is een mogelijkheid. Reis je bijvoorbeeld vanuit buurland Thailand, dan kun je door tal van bureautjes, bijvoorbeeld op Khao San Road, een visum laten verzorgen. Reken op een verwerkingstijd van een dag of drie. Minder als je spoed hebt.

Inentingen

De volgende vaccinaties worden aangeraden voor een verblijf van minder dan een maand: DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Ben je in de week voorafgaand aan een bezoek naar Cambodja in een land geweest waar gele koorts voorkomt, dan is ook een vaccinatie voor gele koorts verplicht. Ook heb je mogelijk malariatabletten nodig. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Aangezien de gezondheidssituatie kan veranderen, doe je er goed aan een aantal weken voor vertrek de meest actuele vaccinaties voor Cambodja te checken.

 

Feestdagen & festivals

7 januari Dag van de Overwinning (op de Rode Khmer)
14 tot en met 16 april Khmer Nieuwjaar
24 september Dag van de Constitutie
29 oktober Kroningsdag
9 november Onafhankelijkheidsdag

Vliegtickets

Vliegen op Phnom Penh kan niet rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol. Inclusief een tussenstop bedraagt de vliegtijd minimaal 13.5 uur. Een retourticket boek je al vanaf €575 per persoon via WTC, Schiphol tickets of rechtstreeks via KLM. Een goed alternatief is rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol vliegen op Bangkok en vanaf daar een rechtstreekse bus naar Phnom Penh nemen.

Dagbudget

Wie dacht dat Thailand goedkoop was, zit hier goed. Cambodja is zelfs nog goedkoper! Het behoort tot de goedkoopste landen in Zuidoost Azië. Een eenvoudig hotel of hostel boek je voor €2 á €5. Reken voor een iets betere kamer op ongeveer het dubbele. Eten doe je voor minder dan €1 en ook lokaal transport kost bijna niets. 

Onderstaande bedragen zijn reëel om aan te houden als dagbudget.

Backpacker €15 - €20
Backpacker+ €€ €20 - €25